Architektura MuratorRealizacjeMies van der Rohe Award 2013: Maggie`s Cancer Center

Mies van der Rohe Award 2013: Maggie`s Cancer Center

Na tzw. krótkiej liście Mies van der Rohe Award 2013 wśród 34 najlepszych przykładów współczesnej architektury z całej Europy znalazło się  centrum pomocy osobom chorym na raka. Projekt Maggie`s Cancer Center przygotowało biuro architektoniczne OMA / Rem Koolhaas, Ellen van Loon

Otoczenie Maggie`s Cancer Center w Glasgow. Fot. © Charlie Koolhaas, materiały prasowe Mies van der Rohe Award 2013
Otoczenie Maggie`s Cancer Center w Glasgow. Fot. © Charlie Koolhaas, materiały prasowe Mies van der Rohe Award 2013
Maggie's GartnavelGlasgow, Szkocja
AutorzyOMA / Rem Koolhaas, Ellen van Loon (www.oma.com)
Współpraca autorskaKeppie , Dunne , Sinclair Knight Merz , KJ Tait Engineers , Lily Jencks & HarrisonStevens , Vincent de Rijk
Projekt (data)2008
Data realizacji (koniec)2011

Maggie`s Cancer Center w Glasgow służy osobom chorym na raka. To kolejny obiekt tego rodzaj, stanowiący element sieci centrów pomocy pozamedycznej. Realizację programu zainicjowała Maggie Keswick – żona wybitnego teoretyka architektury, Charlesa Jencksa. Centra towarzyszyć mają szpitalom onkologicznym, uzupełniając ich funkcje. Placówki te oferują pomoc osobom chorym i ich rodzinom. Sąsiadując ze szpitalami, tworzą przestrzeń bardziej przyjazną pacjentom, niż sterylne i powtarzalne wnętrza obiektów medycznych. Każde centrum projektowane jest nieodpłatnie przez znaną pracownię architektoniczną; wśród autorów dotychczasowych realizacji znaleźli się m.in. Frank Gehry i Zaha Hadid.

W 2008 roku biuro architektoniczne OMA / Rem Koolhaas, Ellen van Loon – rozpoczęło prace nad Maggie`s Cancer Center w Glasgow. Nowy obiekt powstał na terenie należącym do Szpitala Gartnavel. Parterowy obiekt stanowi zespół pomieszczeń zgrupowanych wokół wewnętrznego dziedzińca. Wewnątrz wydzielone zostały sale mieszczące między innymi bibliotekę, biuro, kuchnię i jadalnię. Dzięki zbliżonemu do kształtu litery „L” zarysowi ścian, ograniczona została liczba korytarzy – pomieszczenia łączą  się i przenikają. Projektanci wyznaczyli przestrzenie wspólne, wyznaczając też w obiekcie części zapewniające większą prywatność. Poszczególne strefy budynku różnią się wysokością.
Pawilon usytuowano w zielonym otoczeniu, niewielkie drzewa i byliny wypełniają też wewnętrzny dziedziniec.

Realizacja architektów z pracowni OMA znalazła się w śród 34 obiektów z tzw. krótkiej listy Mies van der Rohe Award 2013 – najważniejszych realizacji architektonicznych w Europie z lat 2011-2012
Fot. i informacje – serwis prasowy Mies van der Rohe Foundation www.miesarch.com


Suomi Seven. Współczesna architektura Finlandii w Deutsches Architekturmuseum we Frankfurcie Od 6 września w Niemieckim Muzeum Architektury we Frankfurcie będzie można oglądać wystawę współczesnej architektury Finlandii. Na czym polega międzynarodowy sukces młodych fińskich projektantów?
Pawilon letni Hy-Fi projektu The Living. Materiały biodegradowalne we współczesnej architekturze Tymczasowy pawilon na dziedzińcu MoMA PS1 zaprojektowała pracownia architektoniczna The Living. Strukturę wykonano z biodegradowalnych materiałów - cegieł „wyhodowanych" z grzybni i odpadów rolniczych. Realizacja powstała w Nowym Jorku, w ramach Young Architects Program 2014
Materiały kompozytowe i robotyka we współczesnej architekturze. Eksperymentalny pawilon w Stuttgarcie Tymczasowy, eksperymentalny pawilon jest wynikiem półtorarocznej pracy interdyscyplinarnego zespołu studentów i naukowców z Uniwersytetu w Stuttgarcie. Lekka struktura została wykonana z robotycznie wyprodukowanych materiałów kompozytowych, a jej geometrię wywiedziono z budowy skrzydeł chrząszcza  
Duńskie Muzeum Morskie w Helsingør projektu Bjarke Ingels Group (BIG) Duńskie Muzeum Morskie powstało w obrębie 60-letniego doku ze ścianami o grubości 1,5 metra oraz 2,5-metrowej płycie dennej. Konstrukcję żelbetową oczyszczono, a stare muzy połączono stalowymi, przeszklonymi mostami. Budynek, który znalazł się wśród 5 finalistów nagrody im. Miesa van der Rohe zaprojektowała pracownia Bjarke Ingels Group (BIG).
Sunny Hills w Tokio projektu Kengo Kumy. Współczesna architektura japońska Sklep z ciastem ananasowym Sunny Hills to jedna z najnowszych realizacji Kengo Kumy. Zastosowano tu system łączenia Jiigoku-Gumi występujący w tradycyjnej architekturze japońskiej. Lekka drewniana struktura odróżnia sklep od otaczających go betonowych domów
Drewniane wnętrza Uniwersytetu Erazma w Rotterdamie. Współczesna architektura Holandii Uniwersytet Erazma w Rotterdamie, jeden z przykładów brutalizmu we współczesnej architekturze Holandii, przechodzi wielofazową modernizację. Surowy beton zastąpiły drewniane wnętrza, do których wykonania wykorzystano panele z amerykańskiego czerwonego dębu