Architektura MuratorRealizacjePlac zdrowej demokracji – o koncepcji zagospodarowania otoczenia przed Zodiakiem Bartłomiej Gowin i Krzysztof Siuta

Plac zdrowej demokracji – o koncepcji zagospodarowania otoczenia przed Zodiakiem Bartłomiej Gowin i Krzysztof Siuta

Przestrzeń zaprojektowano jako symboliczną kartkę papieru, na której – w postaci wpisów, rysunków czy tymczasowych instalacji – mogą zostać przedstawione wizje, idee, przemyślenia i manifesty. Na gładkiej powierzchni z wielkoformatowych płyt z białego granitu, pokrytych powłoką hydrofobową, można pisać i rysować grafitem. Plac staje się zatem kroniką opinii publicznej – piszą Bartłomiej Gowin i Krzysztof Siuta.

Pawilon Zodiak
Pergola nad pozostawionym fragmentem tarasu pomiędzy pawilonem a dawnym barem samoobsługowym Zodiak. W głębi zmodernizowane przed kilku laty elewacje Domów Towarowych Centrum; Fot. Marcin Czechowicz

Plac przed pawilonem Zodiak zostaje przywrócony miastu. Podstawowym celem jest włączenie w debatę publiczną szerszej grupy odbiorców. Przestrzeń zaprojektowano więc jako symboliczną kartkę papieru, na której – w postaci wpisów, rysunków czy tymczasowych instalacji – mogą zostać przedstawione wizje, idee, przemyślenia i manifesty. Na gładkiej powierzchni z wielkoformatowych płyt z białego granitu o wymiarach 1,425 m x 1,425 m, pokrytych powłoką hydrofobową, można pisać i rysować grafitem. Nad centralnym punktem kwadratu umieszczono kamerę, rejestrującą całą płaszczyznę zdarzeń i transmitującą obraz na dedykowaną stronę internetową. Plac staje się zatem kroniką opinii publicznej. W jego południowej części znajdują się wertykalne ogrody zimo-zielone, dzięki którym możliwe jest utrzymanie roślin przy życiu przez cały rok.

Nad placem zamontowano – pierwsze w Polsce – zintegrowane z systemem cięgien kevlarowych oświetlenie. W ciągu dnia nie zakłóca estetyki, a po zapadnięciu zmroku modularna sieć przyjaznych środowisku opraw ledowych tworzy świetlny sufit, czyniąc przestrzeń przyjemniejszą. Główne wejście do pawilonu akcentowane jest interaktywną, linearną fontanną deszczownicową, usytuowaną równolegle do osi najścia w poziomie +1. Delikatna zasłona z kropelkującej wody, dzięki czujnikom wbudowanym w listwę doprowadzającą, śledzi ruch człowieka i pozwala przekroczyć „na sucho” niematerialną ścianę w dowolnym jej fragmencie. Symboliczne nakreślenie krawędzi placu przezroczystą firaną mgły wodnej stanowi ukłon w kierunku pierwotnej koncepcji zagospodarowania tej przestrzeni, traktującej wodę jako centralny punkt założenia.

Tagi:
Zielony plac Trzech Krzyży. Konserwator zgodził się na 28 nowych drzew Trwa remont stołecznego placu Trzech Krzyży. Wbrew początkowym sprzeciwom, ostatecznie mazowiecki konserwator zabytków zgodził się na zazielenienie tej przestrzeni i nowe nasadzenia, a władze miasta zapowiadają kolejny konkurs na zagospodarowanie placu.
Otwarto Izbę Pamięci przy Cmentarzu Powstańców Warszawy. To nowa realizacja pracowni Bujnowski Architekci Drugiego października, w Dniu Pamięci o Cywilnej Ludności Powstańczej Warszawy, uroczyście otwarto Izbę Pamięci na warszawskiej Woli według konkursowego projektu pracowni Bujnowski Architekci. Przestrzeń ma przywracać pamięć o zamordowanych i poległych w czasie powstania.
W 2024 roku Warszawa zyska nowy plac – tzw. plac Centralny Stołeczny ratusz ogłosił przetarg na przebudowę środkowej części placu Defilad według projektu A-A Collective. Przed głównym wejście do Pałacu Kultury już w 2024 pojawią się drzewa i trawniki o łącznej powierzchni kilku tysięcy metrów kwadratowych!
Drucianka Campus na warszawskiej Pradze: zagospodarowanie dawnej fabryki drutu przy Kijowskiej Startują prace nad zagospodarowaniem terenu dawnej Fabryki Drutu, Sztyftu i Gwoździ na warszawskiej Pradze. W ramach inwestycji pod nazwą Drucianka Campus przy ul. Kijowskiej powstanie wielofunkcyjny zespół oferujący blisko 42 tys. m² powierzchni biurowej. Koncepcję kompleksu opracował zespół Juvenes Projekt.
Nowy dworzec autobusowy Warszawa Zachodnia już w 2026 roku? Projekt nowego dworca autobusowego Warszawa Zachodnia na zlecenie należącej do Skarbu Państwa spółki Polonus opracowało EMA Studio. Budowa mogłaby się rozpocząć w 2024 roku.
Jeszcze o placu Pięciu Rogów: rozmowa z Martą Sękulską-Wrońską i Michałem Kempińskim W trakcie procesu projektowego bardzo dużo rozmawialiśmy na temat zieleni z architektami krajobrazu. Zrobiliśmy wszystko, żeby drzewa wygrały! – o zmianach na placu Pięciu Rogów, który od niedawna oficjalnie nosi nazwę placu Poli Negri, rozmawiamy ze współautorami modernizacji Martą Sękulską-Wrońską z WXCA i Michałem Kempińskim.