Nazwa obiektu | Warszawski Pawilon Architektury Zodiak |
Adres obiektu | Warszawa, ul. Pasaż Wiecheckiego (Wiecha) 4 |
Autorzy | Kalata Architekci, architekci Eliza Kalata, Szymon Kalata (główny projektant), Mateusz Świętorzecki |
Współpraca autorska | architekci Anna Panasiuk, Jakub Senderowski, Barbara Jaworska, Piotr Sołowiej, Monika Lewandowska |
Architektura wnętrz | Kalata Architekci |
Konstrukcja | Daniel Przybyłek |
Generalny wykonawca | ZAB-BUD |
Inwestor | Miasto Stołeczne Warszawa |
Powierzchnia terenu | 314.0 m² |
Powierzchnia zabudowy | 314.0 m² |
Powierzchnia użytkowa | 726.0 m² |
Powierzchnia całkowita | 838.0 m² |
Kubatura | 3715.0 m³ |
Projekt | 2015 (Przetarg: 2015) |
Data realizacji (koniec) | 2018 |
Koszt inwestycji | nie podano |
Zespół gastronomiczny Zodiak, autorstwa Jana Bogusławskiego i Bohdana Gniewiewskiego z 1968 roku, składał się z dwukondygnacyjnego budynku głównego oraz parterowego pawilonu z tarasem kawiarnianym na dachu wraz z charakterystyczną żelbetową pergolą. Nasze zadanie polegało na rewitalizacji obiektu, który przez brak użytkowania stopniowo popadł w ruinę. Podczas remontu głównego budynku w latach 90. rozebrano słynną pergolę z charakterystycznym neonem i mozaiką Marii Leszczyńskiej, prowadzące na taras schody zewnętrzne oraz elementy małej architektury wraz z fontanną. Zgodnie z wytycznymi inwestora pawilon miał służyć promocji Warszawy, jak również architektury, zostać zaadaptowany na przestrzeń kulturalną i nadbudowany o jedną kondygnację.
Parter i podziemie przeznaczono na siedzibę SARP, a piętro na Biuro Rozwoju Gospodarczego. Naszym nadrzędnym celem projektowym było zachowanie oryginalnego charakteru budynku – lekkiej konstrukcji z ażurową pergolą, smukłymi słupami, przezierną elewacją i mozaiką artystyczną. Główna trudność polegała na zachowaniu tych idei przy jednoczesnej potrzebie spełnienia wymagań inwestora, dotyczących liczby użytkowników, która wynosiła początkowo 300, a docelowo 250 osób. Wymuszało to rozbudowaną sieć instalacji dla tak niewielkiego, w pełni przeszklonego pawilonu z południowo-zachodnią ekspozycją. Aby uniknąć standardowych klimakonwektorów sufitowych, zachować charakterystyczną pergolę i lekkość konstrukcji, po dużym wysiłku projektantów udało się znaleźć rozwiązanie, polegające na umieszczeniu instalacji i kanałów wentylacyjnych w podniesionej podłodze. Dzięki temu została odbudowana stanowiąca wcześniej zadaszenie kawiarni pergola, która teraz przechodzi w żebrowany strop żelbetowy wewnątrz nadbudowanej kondygnacji.