Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie projektu pracowni Sikora Wnętrza

i

Autor: Archiwum Architektury Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie, proj. Sikora Wnętrza; fot. Yassen Hristov

Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie projektu pracowni Sikora Wnętrza

2021-11-18 16:23

Inspiracją dla dwupiętrowej restauracji Seafood Station w Warszawie były targi rybne z różnych zakątków świata. Projekt aranżacji wnętrza opracował architekt Jan Sikora, właściciel pracowni Sikora Wnętrza.

Nazwa obiektuSeafood Station Restaurant & Oyster Bar
Adres obiektuWarszawa, Aleje Jerozolimskie 93
AutorzySikora Wnętrza, architekt wnętrz Jan Sikora, MRV Architekci, architekt Wojciech Augustyniak
Powierzchnia użytkowa300.0 m²
Data realizacji (koniec)2021

Seafood Station Restaurant & Oyster Bar zajmuje dwa piętra biurowca Nowogrodzka Square, zrealizowanego w 2018 roku według projektu studia HRA Architekci. Ten kameralny obiekt, uzupełniający pierzeję historycznej zabudowy w Alejach Jerozolimskich, zdobył Grand Prix w 5. edycji konkursu o Nagrodę Architektoniczną Prezydenta Warszawy.

Czytaj też: Nowogrodzka Square z Grand Prix Nagrody Architektonicznej Prezydenta Warszawy |

Jak przystało na tak prestiżowy adres, nowo otwarta restauracja również zwraca uwagę oryginalną aranżacją. Lokal dysponuje powierzchnią ponad 300 m². Projektanci zaproponowali tu odważną interpretację stylu industrialnego. O charakterze wnętrza decydują w dużej mierze masywne, stalowe dwuteowniki i biegnące pod sufitem odsłonięte instalacje. Loftowy klimat podkreśla też stalowa konstrukcja prowadzących na piętro schodów wraz z balustradą z metalowej siatki oraz oświetlenie baru wykonane z długich rur o okrągłym przekroju. Te utrzymane w głębokiej czerni elementy wystroju kontrastują z klasycznymi białymi płytkami na posadzce i niektórych ścianach, stanowiącymi dalekie echo hal sprzedażowych na targach rybnych.

Uzupełnieniem całości są drewniane wykończenia, niewielkie kawiarniane stoliki o marmurowych blatach, tapicerowane kanapy i liczne dekoracje z motywami marynistycznymi. Warszawski Seafood Station to wnętrze oparte o mocne kontrasty. Z jednej strony to surowość portowych hal rybnych, a z drugiej elegancja francuskiej kawiarni. Szukałem równowagi między tymi dwoma światami, które z pozoru się nie stykają. Wyjątkiem są tutaj secesyjne portowe hale rybne, które widziałem np. w Manaus w Brazylii czy w Indiach: tam takie połączenie wydaje się oczywiste i ciągle piękne. Ten lokal stanowi naszą wizytówkę w centrum Warszawy – przyznaje autor projektu Jan Sikora.

Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie projektu pracowni Sikora Wnętrza

i

Autor: Archiwum Architektury Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie, proj. Sikora Wnętrza; fot. Yassen Hristov

CHCĘ SIĘ ZAPISAĆ