Architektura MuratorRealizacjeSiedziba pracowni Massive Design

Siedziba pracowni Massive Design

Półotwarte organiczne sufity zaprojektowane przy użyciu technologi modelowania przestrzennego, wprowadzają klimat statku kosmicznego — pisze Adam Orlewicz.

Siedziba pracowni Massive Design
Czerwone fotele Drum marki Cappellini umieszczone w recepcji dopełniają całość kompozycji holu; Fot. Szymon Polański / Massive Design
Biuro Massive DesignWarszawa, Wronia 31
AutorzyMassive Design, Przemysław Mac Stopa
Współpraca autorskaPaweł Bandolet, Konrad Dowejko, Jan Ramatowski, Julia Milewska, Jan Skiba, Mateusz Olszowy
Generalny wykonawcaGhelamco
InwestorMassive Design
Powierzchnia użytkowa300.0 m²
Projekt2017
Data realizacji (koniec)2018
Koszt inwestycjinie podano

Nowoczesne biuro Massive Design położone jest tuż przy placu Europejskim na jedenastym piętrze biurowca, w samym centrum biznesowym Warszawy. Z jego okien roztacza się widok na plac oraz projekty autorstwa firmy - pasaż Artwalk i restaurację Genesis. Pracownia funkcjonuje na rynku już od ponad 20 lat stając się liderem w projektowaniu przestrzeni biurowych. Do klientów biura należą uznane marki między innymi Google, Samsung, BMW, Unilever, BNP, Credit Suisse, Deloitte, MasterCard. Siedziba pracowni to jednocześnie showroom, w którym prezentowane są możliwości projektowe Massive Design. Wnętrze zostało podzielone na trzy strefy funkcjonalne: dla gości, socjalną i biurową. Już od wejścia uwagę przykuwa monochromatyczna geometryczna wykładzina EGE marki Carpet Studio. Ten sam wzór wydrukowano na tapetach i specjalnie zaprojektowanych foliach. Lustrzana lada recepcji wychodząca z łuku ściany dodatkowo potęguje efekt trójwymiarowości. Jednak w rzeczywistości nasza percepcja prawie się nie zmienia, a złudzenie optyczne znika po kilku minutach, kształty stają się całkowicie neutralne. W biurze znajdziemy autorskie projekty Przemysława Mac Stopy wdrożone przez polskich i międzynarodowych producentów. Kontrapunkt dla recepcji stanowią dwa czerwone fotele Drum marki Cappellini.

Tagi:
Autor: Adam Orlewicz
Ibis Styles Sarajevo z wnętrzami polskich projektantów We wnętrzach hotelu Ibis Styles Sarajevo projektanci z wrocławskiej pracowni MIXD wykorzystali motywy nawiązujące między innymi do zimowej olimpiady z 1984 roku – wydarzenia, które mieszkańcy stolicy Bośni i Hercegowiny do dziś wspominają z nostalgią. Obiekt znalazł się właśnie w finale międzynarodowego konkursu HD Awards, organizowanego przez amerykański magazyn „Hospitality Design”.
20 opowieści z wnętrza Dzisiejsze mikroapartmenty, lofty lat 70., nieformalne aranżacje lat 60., wypełnione sprzętami gospodarstwa domowego wnętrza lat 50., a także pierwsze otwarte, przenikające się przestrzenie z lat 20. Wystawą Home Stories. 100 Years, 20 Visionary Interiors Vitra Design Museum rozpoczyna dyskusję o prywatnych wnętrzach mieszkalnych ostatniego stulecia.
Najlepiej zaprojektowane wnętrze Gdyni Centrum Designu w Gdyni ogłosiło wyniki konkursu na najlepiej zaprojektowane wnętrze komercyjne. W tym roku jury jednogłośnie postanowiło nagrodzić aranżację Willi Wincent projektu Maćka Ryniewicza oraz Rafała Kaletowskiego.
Biuro na antresoli – siedziba firmy Budus we Wrocławiu Niewielkie biuro wrocławskiej firmy deweloperskiej miało być miejscem, gdzie klienci w przyjaznej atmosferze mogliby podejmować jedną z najważniejszych życiowych decyzji. Za projekt wnętrz odpowiada hanczar studio.
Loft with Love – apartament w dawnym browarze od CMC architects Głównym założeniem architektów było zachowanie industrialnego charakteru wnętrza, a jednocześnie stworzenie komfortowej przestrzeni mieszkalnej. Postawili na szczerość i proste, surowe materiały.
Siłownia Lush Life projektu pracowni Madama Wystrój nowej siłowni w Turku pod Poznaniem znacznie odbiega od typowych klubów fitness. Za projektem aranżacji stoją architektki z warszawskiej pracowni Madama.