Architektura MuratorRealizacjeWnętrza Nowej Pomarańczarni projektu WWAA

Wnętrza Nowej Pomarańczarni projektu WWAA

Warszawska pracownia WWAA zaprojektowała wnętrza Nowej Pomarańczarni w Łazienkach Królewskich. Jednym z zadań projektowych było połączenie różnych funkcji budynku: palmiarni i restauracji Belvedere. Nowym elementem organizującym przestrzeń jest perforowana konstrukcja ze stali kortenowskiej, która tworzy szkielet dla bujnej roślinności.

Restauracja Belvedere, WWAA
Restauracja Belvedere, WWAA. Fot. Rafał Kłos
Restauracja BelvedereNowa Pomarańczarnia w Łazienkach Królewskich, Warszawa
Współpraca autorskaMateusz Morski, Małgorzata Niedzielska, Michał Bartnicki
Zespół projektowyBoris Kudlička, Natalia Paszkowska, Marcin Mostafa, Jolanta Szybiak, Dorota Wilczyńska
InwestorBelvedere
Projekt2012
Data realizacji (koniec)2014

Ważnym zadaniem projektowym było odnalezienie relacji pomiędzy kilkoma funkcjami w jednej przestrzeni Nowej Pomarańczarni. We wnętrzach 160-letniego budynku w Łazienkach Królewskich znajduje się palmiarnia ze zbiorem egzotycznych roślin oraz restauracja Belvedere.

Podstawowym elementem organizującym wnętrze jest perforowana konstrukcja ze stali kortenowskiej, która tworzy szkielet dla pnączy. Zielona ściana stanowi tło dla egzotycznych drzew oraz kryje w sobie kameralne balkony – “gniazda”. Antresole pośród koron drzew tworzą ciekawą relację pomiędzy nową tkanką architektoniczną a zielenią. Te szczególne miejsca otwierają perspektywę widokową na wętrze oraz stanowią unikalny punkt obserwacyjny na zrewitalizowany ogród Łazienek Królewskich przez okna typu porte-fenêtre. Zastosowany ornament jest minimalistyczną interpretacją naturalnych form roślinnych, w relacji z żywą zielenią stała się swoistą instalacją w przestrzeni oranżerii.

Restauracja Belvedere, WWAA
Restauracja Belvedere, WWAA. Fot. Rafał Kłos

Główne pomieszczenie oranżerii podzielono na trzy poziomy. Pierwszym z nich jest poziom posadzki, stanowiący jednocześnie główny ciąg komunikacyjny obiektu. Wyłożenie posadzki w dwóch odcieniach szarości tworzy imitację ogrodowej ścieżki. Drugim poziomem jest podest, wyniesiony w stosunku do posadzki o ok 50 cm, stanowi integralne połączenie z barem, szatnią, toaletami oraz całym zapleczem gastronomicznym.

W sercu wnętrza restauracji znajduje się wykonany z białego korianu bar. Na jego froncie powtórzony został minimalistyczny detal stalowej konstrukcji. Tuż zza baru wyłania się porośnięta gęstym mchem ściana. Zestawienie białego korianu, rdzewiejącej stali i wyposażenia tworzy kompozycję zróżnicowanych odcieni i faktur, która wraz z porastającą ją roślinnością nabiera rzeźbiarskich walorów.

Przestrzeń holu wejściowego i szatni w foyer wyłożono lustrzanymi taflami oraz różnymi rodzajami egzotycznego drewna w formie cienkich sprasowanych plastrów. Zabieg ten nadał wnętrzu niecodziennego charakteru poprzez multiplikację refleksów światła i kory rozmaitych drzew. Kompozycyjnie natomiast stworzył geometryczny kontrast wobec organicznych detali w przestrzeni oranżerii.

NINE's. Restaurant & Sports Bar: lokal Roberta Lewandowskiego w Browarach Warszawskich Na początku października w Browarach Warszawskich otwarto NINE's. Restaurant & Sports Bar: nowy koncept gastronomiczny należący do Roberta Lewandowskiego i jego wspólników. Projekt wnętrza opracowało Studio 370.
Hotel Crowne Plaza Warsaw – The HUB. Miasto i człowiek według biura Tremend Na warszawskiej Woli, nieopodal ronda Daszyńskiego, powstał pierwszy w Polsce hotel Crowne Plaza Warsaw – The HUB. Projekt wnętrz opracowało biuro Tremend, czerpiąc inspiracje zarówno z tętniącej życiem,  eklektycznej metropolii, jak i wciąż obecnej w niej dzikiej natury.
FUTU SUSHI w nowym wydaniu – realizacja pracowni 74studio Restauracja FUTU SUSHI funkcjonuje w Białymstoku już od dziesięciu lat. Jej wykonane ponad dekadę temu wnętrze zostało zmodernizowane według projektu pracowni 74studio.
Drink_bar w Wolsztynie – miejsce spotkań z efektem WOW Goście centrum sportowo-rekreacyjnego Fala Park w Wolsztynie mogą od tego roku korzystać z nowego drink-baru. Oczekiwany przez inwestora klubowy klimat architekci osiągnęli, wieszając na ścianach i suficie kompozycje łańcuchów w kolorze zgaszonego złota.
Kawiarnia Sausalito / Hongkong Projekt Nataszy Minasiewicz w jednej z najgęściej zabudowanych dzielnic Hongkongu powstał z inspiracji teorią formy otwartej Oskara Hansena – pisze dla „Architektury-murator” Emily Verla Bovino.
„Architekt wnętrz” nr 2/2020. Pobierz bezpłatny PDF! W bieżącym numerze naszego specjalnego dodatku „Architekt wnętrz” prezentujemy nową przestrzeń publiczną w Tainan na Tajwanie projektu MVRDV, będącą połączeniem miejskiego placu, plaży i basenu, a także biura sieci Second Home w Los Angeles, które wskazują kierunek, w jakim być może już wkrótce podążać będą twórcy postpandemicznych miejsc pracy. Ponadto podsumowujemy ostatnią edycję Łódź Design Festival i publikujemy wywiad z Krzysztofem Toczydłowskim z TTA studio, a w ABC Specjalisty – innowacyjne przestrzenie sklepowe, akustyka pomieszczeń służących edukacji, ekologiczne toalety i łazienki w budynkach publicznych oraz przegląd najnowszych produktów wykończeniowych i dekoracyjnych.