Restauracja Belvedere, WWAA

i

Autor: Archiwum Architektury Restauracja Belvedere, WWAA. Fot. Rafał Kłos

Wnętrza Nowej Pomarańczarni projektu WWAA

2015-02-09 13:43

Warszawska pracownia WWAA zaprojektowała wnętrza Nowej Pomarańczarni w Łazienkach Królewskich. Jednym z zadań projektowych było połączenie różnych funkcji budynku: palmiarni i restauracji Belvedere. Nowym elementem organizującym przestrzeń jest perforowana konstrukcja ze stali kortenowskiej, która tworzy szkielet dla bujnej roślinności.

Nazwa obiektuRestauracja Belvedere
Adres obiektuNowa Pomarańczarnia w Łazienkach Królewskich, Warszawa
Współpraca autorskaMateusz Morski, Małgorzata Niedzielska, Michał Bartnicki
Zespół projektowyBoris Kudlička, Natalia Paszkowska, Marcin Mostafa, Jolanta Szybiak, Dorota Wilczyńska
InwestorBelvedere
Projekt2012
Data realizacji (koniec)2014

Ważnym zadaniem projektowym było odnalezienie relacji pomiędzy kilkoma funkcjami w jednej przestrzeni Nowej Pomarańczarni. We wnętrzach 160-letniego budynku w Łazienkach Królewskich znajduje się palmiarnia ze zbiorem egzotycznych roślin oraz restauracja Belvedere.

Podstawowym elementem organizującym wnętrze jest perforowana konstrukcja ze stali kortenowskiej, która tworzy szkielet dla pnączy. Zielona ściana stanowi tło dla egzotycznych drzew oraz kryje w sobie kameralne balkony – “gniazda”. Antresole pośród koron drzew tworzą ciekawą relację pomiędzy nową tkanką architektoniczną a zielenią. Te szczególne miejsca otwierają perspektywę widokową na wętrze oraz stanowią unikalny punkt obserwacyjny na zrewitalizowany ogród Łazienek Królewskich przez okna typu porte-fenêtre. Zastosowany ornament jest minimalistyczną interpretacją naturalnych form roślinnych, w relacji z żywą zielenią stała się swoistą instalacją w przestrzeni oranżerii.

Restauracja Belvedere, WWAA

i

Autor: Archiwum Architektury Restauracja Belvedere, WWAA. Fot. Rafał Kłos

Główne pomieszczenie oranżerii podzielono na trzy poziomy. Pierwszym z nich jest poziom posadzki, stanowiący jednocześnie główny ciąg komunikacyjny obiektu. Wyłożenie posadzki w dwóch odcieniach szarości tworzy imitację ogrodowej ścieżki. Drugim poziomem jest podest, wyniesiony w stosunku do posadzki o ok 50 cm, stanowi integralne połączenie z barem, szatnią, toaletami oraz całym zapleczem gastronomicznym.

W sercu wnętrza restauracji znajduje się wykonany z białego korianu bar. Na jego froncie powtórzony został minimalistyczny detal stalowej konstrukcji. Tuż zza baru wyłania się porośnięta gęstym mchem ściana. Zestawienie białego korianu, rdzewiejącej stali i wyposażenia tworzy kompozycję zróżnicowanych odcieni i faktur, która wraz z porastającą ją roślinnością nabiera rzeźbiarskich walorów.

Przestrzeń holu wejściowego i szatni w foyer wyłożono lustrzanymi taflami oraz różnymi rodzajami egzotycznego drewna w formie cienkich sprasowanych plastrów. Zabieg ten nadał wnętrzu niecodziennego charakteru poprzez multiplikację refleksów światła i kory rozmaitych drzew. Kompozycyjnie natomiast stworzył geometryczny kontrast wobec organicznych detali w przestrzeni oranżerii.