Architektura MuratorRealizacjeWspółczesna architektura skandynawska. The Iceberg – nowe osiedle w Danii

Współczesna architektura skandynawska. The Iceberg – nowe osiedle w Danii

Charakterystyczna forma nowego osiedla w portowym mieście Aarhus przypomina dryfujące na powierzchni wody góry lodowe i reprezentuje najlepsze cechy współczesnej architektury skandynawskiej

Współczesna architektura skandynawska. Nowe osiedle w Arhus
Nowe osiedle The Iceberg w Danii. Architekci: CEBRA, JDS, SeARCH, Louis Paillard, 2008-2013. Zdjęcie: Mikkel Frost, dzięki uprzejmości pracowni CEBRA.

The Iceberg, czyli „góra lodowa”, to nazwa nowego osiedla w dzielnicy portowej duńskiego miasta Aarhus. Zespół zabudowy zaprojektowany wspólnie przez pracownie architektoniczne CEBRA, JDS, SeARCH, Louis Pillard, jest pierwszym zrealizowanym etapem nowej, długofalowej inwestycji, mającej na celu rewitalizację niezamieszkałych dotąd terenów nad zatoką Aarhus. W przyszłości okolicę zamieszkiwać ma 7000 osób na łącznej powierzchni 800 000 m2.

We współczesnej architekturze skandynawskiej inspiracje naturą odgrywają bardzo istotną rolę w projektowaniu. Punktem wyjścia dla projektu nowego osiedla była niezwykła lokalizacja terenów przeznaczonych pod zabudowę, na samym cyplu portu, skąd otwierają się malownicze widoki na morze. Zadaniem projektantów było zapewnienie jak największej ilości światła słonecznego oraz widoków, przy przewidzianej w tym miejscu gęstej zabudowie.

Wbrew planowi zagospodarowania przestrzennego, który przewidywał tu zabudowę w kształcie zamkniętego kwartału, architekci zdecydowali się na kilka linii zabudowy w kształcie litery „L”. Krzywizny dachów i różnice wysokości poszczególnych budynków są więc wynikiem starannego projektowania, mającego na celu zapewnienie widoku na morze również mieszkańcom budynków znajdujących się w drugiej i trzeciej linii zabudowy. Ostateczny efekt prezentuje się bardzo dobrze: dynamiczna bryła harmonizuje z otoczeniem, a jednocześnie stanowi charakterystyczny akcent w lokalnym krajobrazie.

Dachy budynków nowego osiedla wykonane zostały z aluminium pokrytego dwutlenkiem tytanu, który w kontakcie z promieniami UV oraz wilgocią powietrza zapewnia utrzymanie powierzchni w czystości. Wykorzystanie jasnych materiałów podkreśla cechy charakterystyczne projektu i wydobywa podobieństwo brył budynków do lodowych gór. Wewnątrz znajdują się mieszkania o różnej wielkości i charakterze, od małych lokali przeznaczonych pod wynajem, przez dwupoziomowe "miejskie domy", aż po umieszczone na samej górze ekskluzywne penthousy.

Autorzy: CEBRA, JDS, SeARCH, Louis Pillard
Współpraca: NCC, Taekker R.I., Hamiconsult
Inwestor: PensionDanmark
Realizacja: 2008-2013
Powierzchnia użytkowa: 22.000 m2
Liczba mieszkań: 208

Apartamentowiec The Silo w Kopenhadze Rewitalizacja terenów Portu Północnego w Kopenhadze jest obecnie największym projektem urbanistycznym w Skandynawii. Do roku 2025 planuje się tu realizację mieszkań dla 100 tys. osób. W ramach przedsięwzięcia na cele mieszkaniowe przebudowano m.in. silos zbożowy z lat 60. XX wieku. Dziś to dwunastokondygnacyjny apartamentowiec mieszczący na 17 poziomach 38 indywidualnych jednostek mieszkalnych o powierzchni od 106 do 401 m2 i wysokości dochodzącej do 7 m – pisze Maciej Lewandowski.
Norweskie tradycje - muzeum w Romsdal Romsdal Folk Museum to hołd dla tradycyjnej, norweskiej architektury. Inspiracją dla projektantów z pracowni Reiulf Ramstad Arkitekter były kościoły klepkowe, charakteryzujące się wysoką sylwetą, strzelistą wieżą i spadzistym dachem.
Nadmorskie schroniska w Danii Łącznie 50 drewnianych kabin oddano do użytku turystów odwiedzających południową Danię. Projekt powstał w pracowni LUMO Architects.
Most - muzeum w Norwegii Pracownia Bjarke Ingels Group zaprojektowała budynek łączący funkcje przestrzeni ekspozycyjnej i mostu. Obiekt powstanie w otoczeniu malowniczego krajobrazu na terenie parku rzeźby około 50 km na północ od Oslo.
Zespół sportowy w Hellerup w Danii Ze względu na niewielką działkę, nowa sala gimnastyczna została zagłębiona cztery metry pod poziom terenu pośrodku szkolnego dziedzińca. Powierzchnia wielokrzywiznowego zadaszenia opartego na konstrukcji z sosnowego drewna klejonego stanowi dziś atrakcyjną przestrzeń spotkań dla uczniów. Umieszczono tu siedziska z blachy powlekanej, na których spodzie zamontowane zostały lampy LED, tworzące po zmierzchu efektywne oświetlenie placu.
Oranżeria w barokowym ogrodzie Obiekt jest połączeniem form wywiedzionych z historii architektury i współczesnych materiałów. Punktem wyjścia dla projektantów był rzymski kościół San Carlo alle Quattro Fontane Francesca Borrominiego.