Architektura MuratorStudenciProjekty studenckieBudynek plombowy w Białymstoku

Budynek plombowy w Białymstoku

Projekt plomby miejskiej zakłada uzupełnienie pierzei znajdującej się w jednej z najstarszych dzielnic Białegostoku. Decyzją do podjęcia tej formy architektonicznej była chęć stworzenia ciekawej przestrzeni publicznej, oraz uzupełnienie istniejącej pustki w zabudowie, które występują dość często w przestrzeni miasta.

Budynek plombowy w Białymstoku
Autor: Patrycja Bartnicka
Nazwa uczelni: Politechnika Białostocka
Wydział: Wydział Architektury
Rok studiów: V
Rok rozpoczęcia studiów: 2016
Opieka naukowa: dr inż. arch. Janusz Grycel

Projekt plomby miejskiej zakłada uzupełnienie pierzei znajdującej się w jednej z najstarszych dzielnic Białegostoku. Decyzją do podjęcia tej formy architektonicznej była chęć stworzenia ciekawej przestrzeni publicznej, oraz uzupełnienie istniejącej pustki w zabudowie, które występują dość często w przestrzeni miasta. Właśnie w takich sytuacjach plomby są ciekawym rozwiązaniem, które wprowadzają ład przestrzenny oraz tworzą zwartą zabudowę.
Budynek zaprojektowano jako pięciokondygnacyjny wraz z kondygnacja podziemną w której znajduje się parking oraz pomieszania obsługi budynku. Na parterze ulokowana została restauracja, jej przestrzeń jest bardzo klimatyczna. Na pozostałych poziomach znajdować się będzie biuro architektoniczne. Na każdym piętrze zostały zaprojektowane poszczególne strefy, tak aby ułatwić pracę . Ostatnia z kondygnacji posiada duży taras, który może być wykorzystywany jako strefa odpoczynku. W części biurowej na poszczególnych poziomach zaprojektowane zostały kubiki wykonane z szklanej ściany osłonowej, w których są zasadzone różne rośliny. Część biurowa została z zaprojektowana jak przestrzeń open-space. Takie rozwiązanie tworzy ciekawą formę otwartej przestrzeni biurowej, którą w łatwy sposób można zaaranżować. Aby stworzyć niecodzienne wnętrze zostały dodane obszary zielone, które idealnie komponują się do zaprojektowanych przeszklony kubików umieszczonych w elewacji. Nadają one zarówno dobre doświetlenie biura ale również poprzez znajdującą się tam roślinność ukazują ciekawy efekt wizualny. Bryła całego budynku jest stworzona w prostej i minimalistycznej formie. Podczas projektowania wzięto pod uwagę, iż plomba znajduję się w jednej z najstarszych części miasta co nadaje jej historyczny aspekt, ale również ukazuje różnicę wysokości sąsiadujących budynków. Zabudowa ta, poprzez swoją formę, złagodzi tą dysproporcje. Posiada ona 4 kondygnacje: 3 z nich mają tę samą wysokość co budynek sąsiedni, ostatnia 4 kondygnacja została podniesiona wyłącznie w części prawej. To rozwiązanie sprawia, że różnice wysokości pomiędzy obiektami zostały zminimalizowane, co wiąże się z poprawieniem proporcji budynków. Uroku oraz dozę nieprzewidywalności dodają ruchome żaluzje elewacyjne, wykonane z ażurowych aluminiowych pasów. Pozwalają one użytkownikom na kształtowanie charakteru obiektu. Kolorystyka elewacji zachowana jest w odcieniach szarości, poprzez użycie tynku imitującego fakturę betonu. Ażurowe żaluzje elewacyjne zaprojektowane są w kolorze grafitowym. Poprzez dodanie przeszklonych kubików, w których znajdować się będzie roślinność, cała elewacja nabierze bardziej naturalnego wyglądu.

Cocon — obserwatorium przyrody w otulinie Parku Krajobrazowego Tematem pracy jest budynek o charakterze zakwaterowania turystycznego i rekreacyjnego, przeznaczony dla dwóch osób jako samotnia - obserwatorium w formie eko-etno kapsuły, zlokalizowany w środowisku naturalnym w otulinie Parku Krajobrazowego Puszczy Knyszyńskiej.
Podlaski dom pasywny Podlaski dom pasywny odpowiada na problemy klimatyczne XXI wieku oraz na problem zanikającej architektury drewnianej w regionie Podlaskim. Dom został zaprojektowany w technologii szkieletowo-drewnianej i spełnia wymogi certyfikacji domów pasywnych
Plomba miejska w Białymstoku Plomba wypełnia przestrzeń jednej z reprezentatywnych ulic Białegostoku. Program budynku przewiduje część usługową w parterze oraz przestrzenie biurowe na wyższych kondygnacjach. W projekcie zastosowano łamacze światła oraz zmieniającą się z biegiem czasu stal kortenowską.
Zajęcia on-line na Politechnice Białostockiej: rozmowa z Natalią Mąką, nową ambasadorką „Architektury-murator” Projekty grupowe robię w zgranym zespole. Korzystamy z Skype’a ze względu na możliwość udostępniania ekranu. Dzwonimy, rozmawiamy ze sobą tyle, ile potrzebujemy. Nawet po kilkanaście godzin dziennie. Jest jedna wada: część osób z grupy ma problemy z internetem. Najbardziej uciążliwy jest czas przesyłania plików między sobą, trwa dość długo, często ponad godzinę – o prowadzonej zdalnie nauce na Wydziale Architektury Politechniki Białostockiej rozmawiamy ze studentką Natalią Mąką, nową ambasadorką „Architektury-murator”.
Czy ornament to zbrodnia? Centrum Nowoczesnego Kształcenia Politechniki Białostockiej O wyrazie budynku, który zamyka oś późnomodernistycznego kampusu Politechniki Białostockiej decyduje motyw wycinanki na elewacjach. To odważna propozycja wprowadzenia ornamentu do języka współczesnej polskiej architektury
Biblioteka w Białymstoku Projekt konkursowy budynku Biblioteki Politechniki Białostockiej wraz z zagospodarowaniem terenu u zbiegu ulic Zwierzynieckiej i Świerkowej.