Plomba miejska w Białymstoku

Plomba wypełnia przestrzeń jednej z reprezentatywnych ulic Białegostoku. Program budynku przewiduje część usługową w parterze oraz przestrzenie biurowe na wyższych kondygnacjach. W projekcie zastosowano łamacze światła oraz zmieniającą się z biegiem czasu stal kortenowską.

Plomba miejska w Białymstoku
Nazwa projektu: Plomba miejska w Białymstoku
Autor: Karolina Klaczyńska
Nazwa uczelni: Politechnika Białostocka
Nazwa wydziału: Wydział Architektury
Rok studiów: V
Rok rozpoczęcia studiów: 2016
Promotor: dr inż. arch. Andrzej Tokajuk  

Projekt zakłada wypełnienie luki w pierzei jednej z istotnych i reprezentatywnych ulic Białegostoku – ulicy Henryka Sienkiewicza. Istotą propozycji jest zwrócenie uwagi na uzupełnianie pustych, zaniedbanych przestrzeni miejskich. Takie zabiegi, poza wypełnieniem zaplanowaną funkcją stanowią również sposób na rewitalizację obszarów miasta, co przyczynia się do podnoszenia rangi i estetyki jego ulic.
Obiekt zaprojektowano jako pięciokondygnacyjny z kondygnacją podziemną przeznaczoną na funkcje związane z obsługą budynku. W parterze przewidziano kawiarnię, wzbogacającą życie ważnej dla tego miasta ulicy. Pozostałe, wyższe kondygnacje zaplanowano jako przestronne biura typu open-space. Zamysłem było zapewnienie otwartych przestrzeni, które z biegiem czasu, w łatwy sposób będą mogły być inaczej zaaranżowane, bądź przekształcone w odbiegające od aktualnej funkcje. Przestrzenie biurowe zostały podzielone szklanymi ścianami działowymi, zapewniającymi dobrą akustykę wnętrza, główną ideą była jednak elastyczność w zastosowaniu i łatwy demontaż.
Forma plomby miejskiej jest prosta i minimalistyczna. Przy projektowaniu brano pod uwagę historyczną zabudowę tego obszaru miasta, bryłę oraz wysokość budynków sąsiadujących. Projekt miał ukazywać ciekawe i nowoczesne rozwiązania architektoniczne, jednocześnie nie przytłaczając istniejących tam obiektów. Projektowany biurowiec ma na celu połączenie znajdujących się tam budynków, wpisanie się oraz ożywienie istniejącej architektury tej ulicy, oraz miasta. Przeszklona elewacja odbija ruchliwą ulicę i jej przechodniów oraz ukazuje do widoku publicznego to, co budynek skrywa w swoim wnętrzu, a jednocześnie zapewnia jego użytkownikom interesujący widok życie miejskie. Obiekt został cofnięty względem swoich sąsiadów, a linię zabudowy tworzą pionowe podziały - łamacze światła, wystające poza obrys elewacji. Brise-soleil jednocześnie osłaniają elewację i wyróżniają obiekt na tle znajdujących się obok budynków. Na tylnej fasadzie zapewniają funkcję zacieniania i ochronę przed przegrzaniem się budynku, natomiast na elewacji frontowej stanowią wyrazisty detal architektoniczny, który ma za zadanie przykuwać uwagę przechodniów. Przedostatnia kondygnacja została cofnięta od strony kamienicy, tworząc taras, który dostarcza miejsca odpoczynku użytkownikom tego obiektu. Głównym akcentem w formie jest nawieszenie ostatniej kondygnacji. Jedynym materiałem użytym na fasadach poza szkłem, jest stal Corten, która żyje wraz z budynkiem i zmienia się z upływem czasu, nadając mu niepowtarzalny wygląd.

Zambrowskie apartamenty z widokiem na zalew Budynek zlokalizowany w centralnej części Zambrowa, w sąsiedztwie sztucznego zbiornika utworzonego na rzece Jabłonce. Wraz z pozostałymi obiektami założenia wkomponowany będzie w otaczający krajobraz, zostanie otoczony parkami i zielenią.
Budynek plombowy w Białymstoku Projekt plomby miejskiej zakłada uzupełnienie pierzei znajdującej się w jednej z najstarszych dzielnic Białegostoku. Decyzją do podjęcia tej formy architektonicznej była chęć stworzenia ciekawej przestrzeni publicznej, oraz uzupełnienie istniejącej pustki w zabudowie, które występują dość często w przestrzeni miasta.
Cocon — obserwatorium przyrody w otulinie Parku Krajobrazowego Tematem pracy jest budynek o charakterze zakwaterowania turystycznego i rekreacyjnego, przeznaczony dla dwóch osób jako samotnia - obserwatorium w formie eko-etno kapsuły, zlokalizowany w środowisku naturalnym w otulinie Parku Krajobrazowego Puszczy Knyszyńskiej.
Podlaski dom pasywny Podlaski dom pasywny odpowiada na problemy klimatyczne XXI wieku oraz na problem zanikającej architektury drewnianej w regionie Podlaskim. Dom został zaprojektowany w technologii szkieletowo-drewnianej i spełnia wymogi certyfikacji domów pasywnych
Zajęcia on-line na Politechnice Białostockiej: rozmowa z Natalią Mąką, nową ambasadorką „Architektury-murator” Projekty grupowe robię w zgranym zespole. Korzystamy z Skype’a ze względu na możliwość udostępniania ekranu. Dzwonimy, rozmawiamy ze sobą tyle, ile potrzebujemy. Nawet po kilkanaście godzin dziennie. Jest jedna wada: część osób z grupy ma problemy z internetem. Najbardziej uciążliwy jest czas przesyłania plików między sobą, trwa dość długo, często ponad godzinę – o prowadzonej zdalnie nauce na Wydziale Architektury Politechniki Białostockiej rozmawiamy ze studentką Natalią Mąką, nową ambasadorką „Architektury-murator”.
Czy ornament to zbrodnia? Centrum Nowoczesnego Kształcenia Politechniki Białostockiej O wyrazie budynku, który zamyka oś późnomodernistycznego kampusu Politechniki Białostockiej decyduje motyw wycinanki na elewacjach. To odważna propozycja wprowadzenia ornamentu do języka współczesnej polskiej architektury