Architektura MuratorStudenciProjekty studenckieSENIORity, zespół opieki dla grupy +65

SENIORity, zespół opieki dla grupy +65

Studentki Politechniki Śląskiej Paulina Jeziorska i Oliwia Kapczyńska zostały laureatkami konkursu - Koncepcja architektoniczna obiektu wielofunkcyjnego dla grupy wiekowej +65.

SENIORity, zespół opieki dla grupy +65
SENIORity, zespół opieki dla grupy +65
Autorzy:
Paulina Jeziorska, Oliwia Kapczyńska
Nazwa uczelni: Politechnika Śląska w Gliwicach
Wydział: Wydział Architektury
Rok studiów: Rok 3, sem.6
Rok akademicki: 2020/21
Rok rozpoczęcia studiów: 2018
Opieka naukowa: dr hab. inż. arch. Krzysztof Zalewski, prof. PŚ

Nazwa obiektu oznacza Pogodę ducha, która jest ideą przyświecającą do stworzenia przyjaznego miejsca dla seniorów. Budynek został przystosowany dla osób starszy oraz z ograniczoną sprawnością. Projekt ma nie stanowić ograniczeń a pomagać w niezależności. Obiekt sprawuje funkcje leczniczo-rehabilitacyjne, usługowe oraz na pobyt stały lub tymczasowy.
Projekt studentek WA PŚ składa się z dwóch budynków połączonych ze sobą łącznikiem pełniącym funkcje komunikacji. Strefa medyczna została zaprojektowana na parterze oraz pierwszym piętrze podłużnego budynku.  Kondygnacja usługowa oddziela przestrzeń mieszkalną. Znajdują się na niej najpotrzebniejsze usługi takie jak optyk, punkt pocztowy, usługi kosmetyczne oraz strefy ćwiczeń fitness i siłowni. Na łączniku została przewidziana kawiarnia połączona z biblioteką. Ostatnie dwa piętra oraz całość drugiego budynku przeznaczono pod mieszkania, które dostępne są w dwóch wariantach.  Mieszkania do wynajęcia oraz mieszkania na pobyt tymczasowych. Stworzenie co-livingowch przestrzeni było istotnym aspektem w projekcie, mają one zachęcać do wspólnego przebywania i integracji międzyludzkiej. Wyznaczone zostały strefy wypoczynkowe, kuchenno-jadalniane, sale do zajęć oraz gier. Dach został przeznaczony pod rekreacje. Wydzielono na nim strefy pod uprawę roślin oraz odpoczynek. Zadaszenie umożliwia korzystanie z dachu przez cały rok. Wszystkie strefy na dachu scala okalająca je pergola. Na elewacji budynku został użyty naturalny materiał. Elewacja z cegły wpasowuje budynek w jego otoczenie i sprawia przyjazne wrażenia wizualne. Teren wokół obiektu zagospodarowany w sposób, odpowiadający potrzebą użytkowników. Przestrzenie zadaszone służące do odpoczynku. Części utwardzonego podłoża przeznaczone pod gry terenowe. Strefa z tężnia, wytwarzająca mikroklimat, która orzeźwia i korzysta wpływa na leczenie chorób układu oddechowego oraz odpornościowego. Projekt odpowiada potrzebą osób starszych.

Teatr światła - zwycięski projekt studentów z Polski w konkursie International VELUX Award 2020 Studenci Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej w Gliwicach znaleźli się w gronie laureatów regionalnych  konkursu International VELUX Award 2020. Ich projekt Teatr światła zwyciężył w kategorii Badania nad światłem naturalnym w regionie Europa Wschodnia i Bliski Wschód.
Studenci projektują wschodnie wybrzeże jeziora Paprocańskiego w Tychach Prezentujemy projekt zagospodarowania Dzikiej Plaży na Paprocanach w Tychach. Monada - praca Piotra Gajdki i Krzysztofa Hendela zajęła I miejsce w konkursie organizowanym przez miasto Tychy.  
I miejsce dla studentów Politechniki Śląskiej w konkursie na opracowanie placu Władysława Reymonta w Złotoryi Koncepcja studentów Politechniki Śląskiej pod opieką naukową dr hab. inż. arch. Szymona Opani PŚ zajęła I miejsce w ogólnopolskim konkursie urbanistyczno-architektonicznym na opracowanie placu Władysława Reymonta w Złotoryi.
Projekt zespołu opieki 65+ Natalia Graba oraz Zuzanna Jóźwiak, studentki  Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej zostały laureatkami konkursu semestralnego dla Wektor Inwestycje, którego przedmiotem opracowania był wielofunkcyjny obiekt dla grupy wiekowej 65+.
Portugalia jako kraj pełen słońca i kontrastów - relacja z wymiany Erasmus+ w Lizbonie Inny kraj, inna kultura, inne potrzeby w miastach - takie wyzwania postawiła przede mną Portugalia w zajęciach projektowych w ramach wymiany międzynarodowej Erasmus+. O przemyśleniach na temat wymiany, kraju i podejścia do projektowania w czasach pandemii.
Koło naukowe LAB 60+ na Wydziale Architektury Politechniki Śląskiej Koło naukowe LAB 60+ na Wydziale Architektury Politechniki Śląskiej od kilku lat sukcesywnie promuje wśród przyszłych architektów i architektek problematykę projektowania wobec potrzeb starzejącego się społeczeństwa.