Architektura MuratorStudenciZambrowskie apartamenty z widokiem na zalew

Zambrowskie apartamenty z widokiem na zalew

Budynek zlokalizowany w centralnej części Zambrowa, w sąsiedztwie sztucznego zbiornika utworzonego na rzece Jabłonce. Wraz z pozostałymi obiektami założenia wkomponowany będzie w otaczający krajobraz, zostanie otoczony parkami i zielenią.

Zambrowskie apartamenty z widokiem na zalew
Zambrowskie apartamenty z widokiem na zalew
Autor:
Adam Średnicki
Uczelnia:
Politechnika Białostocka
Wydział: Architektury
Rok studiów: I, studia magisterskie
Rok rozpoczęcie studiów: 2021
Promotor: dr inż. arch. Monika Magdziak

Inwestycja zlokalizowana jest we wschodniej części Zambrowa (osiedle przy ul. 71. Pułku Piechoty), w sąsiedztwie  sztucznego zbiornika wodnego utworzonego na rzece Jabłonce. Nowy obiekt powstanie na blisko 4-hektarowej działce i będzie głównym elementem identyfikującym cały zespół w przestrzeni miasta.

W ramach projektu powstanie nowoczesny budynek mieszkaniowy wielorodzinny. Zaprojektowane osiedle nad rzeką i zalewem w Zambrowie stanowi atrakcyjny obszar, na którym zieleń i woda współgrają z elementami zabudowy. Budynki swoim kształtem będą nawiązywać do meandrującej rzeki. Osiedle i obszar przyległy w chwili obecnej już stanowi atrakcyjną przestrzeń do wypoczynku i zamieszkania.

Głównym założeniem jest stworzenie nowoczesnego. proekologicznego budynku mieszkalnego wielorodzinnego z funkcją usługową w centrum miasta. Zaprojektowany budynek wchodzi w skład nowego osiedla mieszkalnego, jest przykładem nowoczesnej architektury.

W budynku realizowana jest zasada coworkingu. Parter i część usługowa przestrzeni biurowej przeznaczone są dla osób młodych, przystosowanych do grupowej pracy. Budynek jest również odpowiedzią na zagrożenia współczesnego świata (między  innymi ograniczenia wynikające z SARS CoV-2). Został zaprojektowany z myślą o zagrożeniu spowodowanym koronawirusem. Jest odpowiedzią na aktualny, zdalny charakter pracy, co znajduje potwierdzenie w projektowanych pomieszczeniach w parterze.

Idea projektu w głównej mierze nawiązuje do natury. Niepowtarzalny jest kształt budynku mieszkalnego oraz zielony dach porośnięty roślinnością o minimalnych wymaganiach wegetacyjnych. Malownicze położenie nad zalewem przyczynia się do zwiększenia atrakcyjności inwestycji i komfortu przebywania na danym terenie.  Projekt wpisuje się  doskonale w ideę ekologicznego budownictwa i zrównoważonego rozwoju, zwłaszcza w przestrzeni miejskiej.

Na parterze znajdują się dwie strefy. Pierwsza związana jest z edukacją (szkoła, przedszkole), a druga z pracą coworkingową dla mieszkańców (posiada stanowiska pracy dla 50 osób: biuro, sale konferencyjne i siłownie). Docelowo znajdą się tutaj 42 mieszkania trzypokojowe, czteropokojowe i pięciopokojowe na siedmiu kondygnacjach o podwyższonym standardzie, ponad 4,1 tys. m² powierzchni mieszkaniowej oraz blisko 582 m² przestrzeni biurowo-usługowej. Do dyspozycji mieszkańców będą także 22 miejsca parkingowe naziemne,  a w części podziemnej budynku na dwóch poziomach - 58 miejsc parkingowych. Dwadzieścia procent terenu zarezerwowane zostanie na zieleń.

Ostatnie piętro kondygnacji zostanie przykryte zielonym dachem, który będzie spełniał wiele funkcji: oczyszczanie powietrza, tłumienie hałasu, magazynowanie wody opadowej. Nadmiar zgromadzonej wody z dachu będzie wykorzystywany powtórnie na potrzeby użytkowe mieszkańców budynku.

Projektowany budynek mieszkalny wielorodzinny będzie wchodził w skład zielonego osiedla mieszkaniowego. Zostanie przystosowany do pracy związanej
z coworkingiem oraz do współczesnych zagrożeń związanych z SARS CoV-2. Budynek mieszkalny wielorodzinny jest gwarantem bezpieczeństwa, zapewnia idealne warunki do spędzenia wolnego czasu na łonie natury w centrum miasta.

Budynek plombowy w Białymstoku Projekt plomby miejskiej zakłada uzupełnienie pierzei znajdującej się w jednej z najstarszych dzielnic Białegostoku. Decyzją do podjęcia tej formy architektonicznej była chęć stworzenia ciekawej przestrzeni publicznej, oraz uzupełnienie istniejącej pustki w zabudowie, które występują dość często w przestrzeni miasta.
Cocon — obserwatorium przyrody w otulinie Parku Krajobrazowego Tematem pracy jest budynek o charakterze zakwaterowania turystycznego i rekreacyjnego, przeznaczony dla dwóch osób jako samotnia - obserwatorium w formie eko-etno kapsuły, zlokalizowany w środowisku naturalnym w otulinie Parku Krajobrazowego Puszczy Knyszyńskiej.
Podlaski dom pasywny Podlaski dom pasywny odpowiada na problemy klimatyczne XXI wieku oraz na problem zanikającej architektury drewnianej w regionie Podlaskim. Dom został zaprojektowany w technologii szkieletowo-drewnianej i spełnia wymogi certyfikacji domów pasywnych
Plomba miejska w Białymstoku Plomba wypełnia przestrzeń jednej z reprezentatywnych ulic Białegostoku. Program budynku przewiduje część usługową w parterze oraz przestrzenie biurowe na wyższych kondygnacjach. W projekcie zastosowano łamacze światła oraz zmieniającą się z biegiem czasu stal kortenowską.
Zajęcia on-line na Politechnice Białostockiej: rozmowa z Natalią Mąką, nową ambasadorką „Architektury-murator” Projekty grupowe robię w zgranym zespole. Korzystamy z Skype’a ze względu na możliwość udostępniania ekranu. Dzwonimy, rozmawiamy ze sobą tyle, ile potrzebujemy. Nawet po kilkanaście godzin dziennie. Jest jedna wada: część osób z grupy ma problemy z internetem. Najbardziej uciążliwy jest czas przesyłania plików między sobą, trwa dość długo, często ponad godzinę – o prowadzonej zdalnie nauce na Wydziale Architektury Politechniki Białostockiej rozmawiamy ze studentką Natalią Mąką, nową ambasadorką „Architektury-murator”.
Czy ornament to zbrodnia? Centrum Nowoczesnego Kształcenia Politechniki Białostockiej O wyrazie budynku, który zamyka oś późnomodernistycznego kampusu Politechniki Białostockiej decyduje motyw wycinanki na elewacjach. To odważna propozycja wprowadzenia ornamentu do języka współczesnej polskiej architektury