Architektura MuratorTechnikaLittle Island w Nowym Jorku od Heatherwick Studio

Little Island w Nowym Jorku od Heatherwick Studio

Konstrukcję wyspy tworzą 132 donice posadowione na palach zagłębionych nawet na 60 m pod powierzchnię wody, gdzie znajdują oparcie w skalistym podłożu – o nowo otwartej przestrzeni publicznej na Manhattanie pisze Wiktor Kowalski.

Little Island w Nowym Jorku od Heatherwick Studio
Little Island w Nowym Jorku, proj. Heatherwick Studio; fot. Michael Grimm Photography
Little Island w Nowym Jorku
AutorzyHeatherwick Studio
Współpraca autorskaStandard Architects
Architektura krajobrazuMNLA
KonstrukcjaArup
Generalny wykonawcaHunter Roberts Construction Group
InwestorHudson River Park Trust (HRPT) i Pier 55 ProjectFund (P55P)
Powierzchnia użytkowa11000.0 m²
Projekt (data)2016
Data realizacji (koniec)2021
Koszt inwestycji260 mln USD

Little Island to oddany do użytku w maju 2021 roku nowy park na Manhattanie, który powstał w miejscu dawnego molo Pier 55 nad rzeką Hudson, zniszczonego po huraganie Sandy w 2012 roku. To, czym wyróżnia się na tle innych zielonych terenów, to przede wszystkim fakt, że zaprojektowano go na nietypowej platformie złożonej z betonowych kielichów wyrastających niczym wielkie kwiaty z nurtu rzeki. Okoliczne mola i przystanie stanowią tło dla nowo powstałego parku rewitalizowanej dzielnicy – przypominają o tym, że w przeszłości było to miejsce, do którego przypływały dziesiątki statków dziennie, przyczyniając się do rozwoju ekonomicznego jednego z największych miast na świecie. Little Island to kolejny przykład tego, jak w ciekawy sposób zrewitalizować przemysłową tkankę i dać jej drugie życie. Podobną historię ma park linearny High Line przy 18. ulicy, który powstał w 2009 roku na dawnej kolejowej estakadzie i stał się ikoną architektury krajobrazu. O ile w przypadku High Line (proj. Diller Scofidio+Renfro, James Corner Field Operations i Piet Oudolf; konst. BuroHappold i Robert Silman Associates) projektanci wykorzystali istniejącą konstrukcję linii kolejowej jako platformę, w którą wkomponowano teren rekreacyjny, o tyle w przypadku Little Island zdecydowano się na wykorzystanie nowej konstrukcji. Wymagało to znacznie większych środków niż w przypadku rewitalizacji starej estakady kolejowej, jednak z drugiej strony dało możliwość dowolnego uformowania przestrzeni rekreacyjnej i przewidzenie dodatkowych atrakcji dla odwiedzających.

Coal Drops Yard: centrum handlowo-kulturalne w Londynie System konstrukcyjny łącznika o rozpiętości ponad 33 m przekryto dwukrzywiznową formą dachu, łączącego dwie zabytkowe hale. O nowej realizacji Heatherwick Studio pisze Radosław Stach.