Architektura MuratorTechnikaWarsztatPawilon River Culture w Daegu

Pawilon River Culture w Daegu

Najciekawsze zagadnienie techniczne: konstrukcja ściany zewnętrznej o geometrii dwukrzywiznowej powłoki z poduszek z półprzezroczystej folii ETFE, której wewnętrzną stronę stanowi ekran do wyświetlania projekcji

zip/daegu1
Wejście główne do pawilonu usytuowane w obrębie sztucznego pagórka. Źródło: "A-m" nr 01/2014
Pawilon River Culture (The ARC - River Culture Multimedia Theater Pavilion)Daegu, Korea Południowa
AutorzyAsymptote Architecture
Współpraca autorskaEGA Seoul
KonstrukcjaKnippers Helbrig Stuttgard
Generalny wykonawcaTaiyo Europe GmbH
InwestorKwater Korea (narodowa agencja ds. zasobów wodnych Korei)
Powierzchnia całkowita3200.0 m²
Projekt2009
Data realizacji (początek)2012
Data realizacji (koniec)2012

Pawilon River Culture w południowokoreańskim mieście Daegu to jeden z czterech pawilonów ekspozycyjnych, które zostały zbudowane na światową wystawę EXPO 2012 w Korei Południowej. Wystawy tematyczne, które w nich pokazywano poświęcone były rewitalizacji ekosystemów rzek Han, Nakdong, Geum i Yeong San. Koncepcja wystawy w pawilonie oparta na technologii multimedialnej pozwala na panoramiczną projekcję filmów i animacji. Układ przestrzenny budynku jest elastyczny i umożliwia aranżację różnorodnych przstrzeni, jednak podstawowym elementem architektonicznym jest ściana zewnętrzna o geometrii dwukrzywiznowej powłoki, której wewnętrzną stronę stanowi ekran o wymiarach 20 x 60 m, na którym wyświetlane są projekcje. Koncepcja architektoniczna pawilonu i jego najbliższego otoczenia jest interpretacją naturalnych form lokalnego, górzystego krajobrazu. Położony na cyplu u zbiegu dwóch rzek pawilon stanowi wyraźny akcent architektoniczny. Strefę wejścia głównego i przyziemie budynku zlokalizowano w obrębie sztucznego pagórka, na którym umieszczono część wystawową kształtem przypominającą kadłub łodzi. Goście wchodząc na kolejne poziomy, kończą zwiedzanie na wyłożonym drewnianym dekiem dachu, na którym urządzono też płytką sadzawkę. Z tarasu roztacza się imponujący widok na okolicę.

Daegu-nowy1
Pawilon zlokalizowany jest na półwyspie Koreańskim w Daegu - czwartym co do wielkości mieście Korei Południowej. W bezpośrednim otoczeniu rzek Nakdong i Geum. Źródło: "A-m" nr 01/2014

Konstrukcja

Konstrukcję budynku tworzy żelbetowy piedestał obsypanej ziemią kondygnacji parteru. Z niego wystaje żelbetowy trzon komunikacji pionowej, na którym oparto stalową konstrukcję stropów. Wykonane z tego samego materiału belki obwodowe stropów podparto pochylonymi kolumnami. Te oparto z kolei na żelbetowym stropie nad parterem. Na powstałym w ten sposób szkielecie zawieszono kratową konstrukcję stalową elewacji, również opierającą się na stropie nad parterem. Wypełnieniem konstrukcji są półprzezroczyste poduszki ze srebrnej folii ETFE z nadrukiem. Na ich zewnętrznej powierzchni odbija się nie tylko światło słoneczne, lecz również refleksy z płytkiego, wypełnionego wodą basenu, zrealizowanego na stropie parteru wokół wielokrzywiznowej elewacji.

zip/daegu4
Wystawa w pawilonie wykorzystuje różne technologie mutlimedialne - dwukrzywiznowa powłoka wewnętrzna stanowi ekran, na którym wyświetlane są projekcje filmowe. Źródło: "A-m" nr 01/2014
Daegu-nowy3
Kolejne etapy budowy pawilonu. Źródło: "A-m" nr 01/2014
Daegu-nowy2
Główny budynek z przestrzeniami ekspozycyjnymi, kształtem przypomina łódź. Źródło: "A-m" nr 01/2014

Artykuł ilustrowany stronami: 78-85, 88-89 miesięcznika "Architektura-murator" nr 01/2014.

Asymptote i cyfrowa rewolucja w architekturze [GALERIA] W Asymptote zajmujemy się eksperymentowaniem. Architektura to interesujący obszar działalności, gdyż łączy w sobie sztukę, nauki ścisłe i przyrodnicze, a także biznes – mówi Hani Rashid. Architekt będzie gościem ostatniego spotkania z cyklu DużeA.