Architektura MuratorWydarzeniaCentrum Dialogu Przełomy z nagrodą ex aequo w konkursie European Prize for Urban Public Space 2016!

Centrum Dialogu Przełomy z nagrodą ex aequo w konkursie European Prize for Urban Public Space 2016!

Znamy laureatów European Prize for Urban Public Space 2016. Nagrodę ex aequo przyznano Centrum Dialogu Przełomy w Szczecinie projektu KWK Promes oraz Renowacji Systemu Nawadniania w Ogrodach Termalnych w Caldes de Montbui w Hiszpanii według koncepcji Cavaa Arquitectes.

Centrum Dialogu Przełomy z nagrodą ex aequo w konkursie European Prize for Urban Public Space 2016!

4 lipca w Centrum Kultury Współczesnej CCCB Barcelonie odbyła się ceremonia wręczenia European Prize for Urban Public Space 2016. Na tegoroczną edycję konkursu wpłynęło 276 zgłoszeń z 33 krajów, w tym dwanaście projektów z Polski. Jedyną rodzimą realizacją zakwalifikowaną do grupy 25 finalistów było Centrum Dialogu Przełomy na Placu Solidarności w Szczecinie, nadesłana przez biuro Roberta Koniecznego KWK Promes. Decyzją jury właśnie to miejsce zostało uznane za najlepszą przestrzeń publiczną Europy w 2016 roku. Nagrodę ex aequo przyznano Renowacji Systemu Nawadniania w Ogrodach Termalnych w Caldes de Montbui w Hiszpanii projektu Cavaa Arquitectes.

Przyznanie nagród ex equo uwypukla dwa istotne urbanistyczne trendy – wyjaśnia Ewa P. Porębska, członek jury. W Szczecinie doceniona została przestrzeń publiczna o ogromnym znaczeniu symbolicznym i emocjonalnym – w mieście, w którym po II wojnie światowej na skutek konferencji jałtańskiej wymieniona została cała prawie ludność, stworzony został plac, będący jednocześnie muzeum i pomnikiem przełomowych wydarzeń. Podczas gdy na powierzchni placu toczy się codzienne życie, w muzeum pod jego posadzką odkrywać można współczesną, niezwykle ważną dla odnalezienia poczucia tożsamości jego obecnych mieszkańców historię. Natomiast poprzez przyznanie równorzędnej nagrody dla projektu w Caldes de Montbui jury docenia umiejętność kultywowania tradycyji i współpracy lokalnej społeczności dla osiągnięcia wspólnego celu. Ten przykład pokazuje dobitnie, jak wielkie korzyści przynieść mogą poszanowanie wartości miejsca i nawet niewielkie nakłady finansowe, jeśli użyte w umiejętny sposób.

Nagroda European Prize for Urban Public Space przyznawana jest co dwa lata od 2000 roku zarówno projektantom, jak i inwestorom. Obejmuje wszystkie rodzaje działań urbanistycznych mających na celu tworzenie, ochronę czy uzdrowienie przestrzeni publicznej w miastach w imię jej demokratycznych wartości. Po raz pierwszy w historii tego prestiżowego konkursu laureatem została polska pracownia. Tym samym w Szczecinie sąsiadują ze sobą dwa budynki uhonorowane najważniejszymi nagrodami dla europejskiej architektury – w 2015 roku znajdująca się tuż obok Filharmonia im. Mieczysława Karłowicza otrzymała Nagrodę Unii Europejskiej dla współczesnej architektury im. Miesa van der Rohe.

Jak mówi Robert Konieczny Centrum Dialogu Przełomy to hybryda budynku i przestrzeni publicznej. W znajdujących się pod ziemią salach ekspozycyjnych umieszczono wystawę Muzeum Narodowego w Szczecinie, która opowiada o najnowszej historii miasta. Na zewnątrz dach budynku tworzy wielofunkcyjny, falujący plac. To nie tylko miejsce upamiętniające wydarzenia Grudnia’70 oraz nawiązujące do przedwojennej, kwartałowej zabudowy, lecz także żywy fragment miasta, uczęszczany przez spacerowiczów, deskorolkarzy czy rowerzystów. Obiekt był prezentowany na łamach miesięcznika „Architektura-murator” nr 4/2016.

Druga z nagrodzonych przestrzeni publicznych znajduje się w Caldes de Montbui. To niewielkie miasto położone w górnej dolinie rzeki Caldes, w odległości około 30 km od Barcelony. Okolica słynie z gorących źródeł, które wykorzystywano już w czasach rzymskich. W centrum miasta, na rozległym terenie u stóp romańskiego kościoła, niegdyś znajdowały się prywatne ogrody warzywne nawadniane wodą termalną. Jednak wraz ze skażeniem zbiorników wody uprawy zanikły. Projekt pracowni Cavaa Arquitectes przywraca temu miejscu życie za sprawą renowacji systemu nawadniania. Oprócz usprawnienia istniejących kanałów, utworzono nowy basen, gdzie gorąca woda jest zbierana i chłodzona oraz ścieżkę nad głównym kanałem. Niegdyś prywatny, dziś ogród został udostępniony społeczności. Projekt jest też przykładem zastosowania tradycyjnych, zrównoważonych metod zarządzania zasobami wody.

Europejska Nagroda dla Miejskiej Przestrzeni Publicznej przyznawana jest przez Centrum Kultury Współczesnej w Barcelonie (CCCB) przy współpracy muzeów architektury we Frankfurcie, Helsinkach, Lublany, Wiednia, paryskiej La Cité de l’Architecture et du Patrimoine oraz londyńskiej The Architecture Foundation.

W tegorocznej edycji do składu sędziowskiego nagrody powołana została także redaktor naczelna miesięcznika „Architektura-murator” Ewa P. Porębska. Pozostali członkowie jury w tym roku to Enric Batlle - przewodniczący, Peter Cachola Schmal, Matevž Čelik, Hans Ibelings, Juulia Kauste, Francis Rambert, Dietmar Steiner i Elis Woodman.

Zielone śródmieście we Włocławku coraz bliżej realizacji Nowy „zielony korytarz” połączy park Łokietka z usytuowanym w samym centrum Włocławka placem Wolności. Projekt ponad 700-metrowego ciągu zieleni i różnych stref aktywności opracowało Małeccy Biuro Projektowe.
Cztery lekcje od Aliny Scholz dla burmistrzów Zakliczyna, Kutna, Leżajska oraz innych miast, gdzie w wakacje można usmażyć jajko na betonowym rynku Dyskusja nad opacznie rozumianą modernizacją rynków i placów trwa kolejny sezon. Inicjatorki Balu architektek tym razem przygotowały krótki poradnik dla decydentów: „Cztery lekcje od Aliny Scholz, wybitnej, polskiej architektki krajobrazu, dla burmistrzów Zakliczyna, Kutna, Leżajska oraz innych miast, gdzie można w wakacje usmażyć jajko na betonowym rynku”.
Plac Pięciu Rogów: miejska oaza, betonowa pustynia czy zwornik łączący różne przestrzenie i funkcje miasta? Po sześciu latach od rozstrzygnięcia konkursu oficjalnie otwarto tzw. plac Pięciu Rogów u zbiegu ul. Chmielnej, Zgoda, Szpitalnej i Brackiej w Warszawie. Realizacja pracowni WXCA i Kacpra Ludwiczaka budzi sprzeczne opinie, od pochwał za stworzenie nowego salonu miasta, po krytykę za niewielką ilość zieleni.
Plaża Romantyczna w warszawskim Wawrze Dla projektantów najważniejszą wartością miejsca był jego naturalny charakter. Do przekształceń użyli języka stworzonego przez przyrodę. O nowej realizacji pracowni projektowej Karola Żurawskiego pisze Jerzy S. Majewski.
SORRY: Rajkowska przeciw łamaniu praw migrantów Przy poznańskiej Kaponierze powstał betonowy mur z odłamkami szkła na szczycie. To instalacja SORRY Joanny Rajkowskiej. Rzeźba nawiązuje do muru budowanego na granicy polsko-białoruskiej.
Pamięci mieszkańców getta: nowy monument na cmentarzu żydowskim w Warszawie Jeden z największych masowych grobów w Europie otrzymał nową oprawę. Na cmentarzu żydowskim w Warszawie, w miejscu spoczynku tysięcy mieszkańców getta, powstało przejmujące założenie pomnikowe według projektu biura Archiworks.