Architektura MuratorWydarzeniaOpera Software - polski projekt nagrodzony we Frankfurcie

Opera Software - polski projekt nagrodzony we Frankfurcie

Pracownia mode:lina otrzymała jedną z nagród głównych w międzynarodowym konkursie Finest Interior Award 2016. Doceniony projekt to wnętrza biur norweskiej firmy Opera Software we Wrocławiu.

Siedziba firmy Opera Software we Wrocławiu
Fot. Marcin Ratajczak, Maciej Dąbrowski
Opera Software WrocławCentrum Biznesowe Hieronimus Wrocław, Plac Teatralny 8
Autorzymode:lina™
Zespół projektowyPaweł Garus, Jerzy Woźniak, Kinga Kin, Małgorzata Szymańska
Powierzchnia:4000 m²

Finest Interior Award to konkurs organizowany przez niemieckie targi Heimtextil we współpracy z niemieckimi i austriackimi stowarzyszeniami architektów wnętrz (Verband Deutscher Architekten VDA, Bund Deutscher Innenarchitekten BDIA, Bund österreichischer Innenarchitektur BÖIA). Nagrody przyznawane są projektantom wnętrz, którzy wykazali się kreatywnością w planowaniu i wdrażaniu innowacyjnych rozwiązań.

W tegorocznej edycji konkursu jedną z nagród głównych otrzymała pracownia mode:lina. Jury konkursu doceniło projekt siedziby Opera Software we Wrocławiu, przyznając mu nagrodę Finest Interior Award 2016 w kategorii Best Office Interior. 9 stycznia 2017 roku założyciele pracowni i główni architekci - Paweł Garus oraz Jerzy Woźniak - odebrali  nagrodę podczas uroczystej gali w Hilton Frankfurt City Centre we Frankfurcie nad Menem.

Siedziba biur norweskiej firmy Opera Software mieści się w dwóch kamienicach w centrum Wrocławia – jednej z początku XIX wieku i drugiej z 1913 roku – których właścicielem jest Zbigniew Grycan. Ponadto samo centrum biznesowe Hieronimus (tzw. Szklany Dom) jest ważnym dla wrocławian budynkiem, dlatego projektanci szukali inspiracji do nowej aranżacji wnętrz w samej architekturze miasta.

Biorąc pod uwagę preferencje pracowników oraz kontekst, w jakim znajduje się siedziba firmy, wnętrza utrzymano w industrialnym charakterze. Motywem przewodnim stał się wizerunek Wrocławia jako „miasta stu mostów”. We wnętrzach dominują konstrukcje w kształcie łuków, kratownice oraz kolory nawiązujące bezpośrednio do najbardziej znanych przepraw.

Aranżacja aneksów kuchennych stanowi abstrakcyjne, lecz rozpoznawalne nawiązania do architektonicznych ikon Wrocławia, takich jak np. konstrukcji Hali Targowej, charakterystycznego holu Dworca Głównego czy Parku Szczytnickiego. Z kolei sale konferencyjne kojarzą się bezpośrednio z komputerami i branżą IT: jest układ scalony, wentylatory oraz dekory powstałe dzięki wykorzystaniu prawie tysiąca starych dyskietek i ponad dwustu klawiatur.

Prezentację wnętrza publikowaliśmy w "Architekturze-murator" nr 10/2016.

Tagi:
Amfiteatr przy biurowcu Adgar BIT Monofukcyjność i brak atrakcyjnych przestrzeni publicznych to największe problemy biurowego zagłębia na Służewcu, nazywanego też często warszawskim Mordorem. Z inicjatywy firmy Adgar już wkrótce powstanie tam amfiteatr, w którym organizowane będą różnorodne wydarzenia dla mieszkańców. Projekt obiektu przygotowała poznańska pracownia mode:lina.
Stary Browar po nowemu: trwa rearanżacja wnętrz według projektu mode:lina™ Architekci z pracowni mode:lina™ całkowicie przebudowali piętro gastronomiczne w atrium Starego Browaru. To pierwsza z planowanych w najbliższym czasie dużych zmian, nad których projektem czuwa poznańska pracownia.
Polacy z nagrodą w Monachium Pracownia mode:lina™ została uhonorowana nagrodą ICONIC Awards 2017. Jury doceniło projekt aranżacji wnętrz dla oddziału firmy Opera Software we Wrocławiu
Sklep rowerowy VÈLO7 W sklepie VÈLO7 rowerowe inspiracje widoczne są we wszystkich elementach wnętrza - od rzutu przez rozwiązania przestrzenne aż po identyfikację wizualną. Projekt opracowała poznańska pracownia mode:lina.
Akademia Kulinarna projektu mode:lina Poznańska pracownia mode:lina opracowała projekt wnętrza Akademii Kulinarnej w Łodzi. Utrzymana w industrialnym charakterze sala przypomina niewielkie studio telewizyjne, w którym centralne miejsce zajmuje kuchnia.
Fence house - dom jednorodzinny pod Poznaniem Zamknięty od strony ulicy, od strony ogrodu dom otwiera się na zielone otoczenie. Charakterystyczna bryła powstała w wyniku wyraźnego funkcjonalnego podziału na strefy rodziców i dzieci. Projekt opracowała pracownia mode:lina.