Architektura MuratorWydarzeniaPolacy zwycięzcami międzynarodowego konkursu "Wedding Oasis"

Polacy zwycięzcami międzynarodowego konkursu "Wedding Oasis"

Praca "Under the Cloud" zajęła pierwsze miejsce w międzynarodowym konkursie na projekt przestrzeni przeznaczonej dla ceremonii zaślubin, na terenie Castello di Rosciano we Włoszech. Jej autorami są Joanna Kuczkowska, Tomasz Sołtysiak i Joanna Gizelska z zespołu projektowego A2T.

intro (Copy)

Przedmiotem konkursu zorganizowanego przez platformę Young Architects Competitions było opracowanie projektu miejsca przeznaczonego ceremonii zaślubin. Na lokalizację wybrano Castello di Rosciano w pobliżu Perugii, gdzie co roku wiele par decyduje się na wypowiedzenie sakramentalnego „tak”. W konkursie przyznano trzy nagrody oraz osiem wyróżnień. Pierwsze miejsce zdobył projekt zespołu A2T, opracowany przez Joannę Kuczkowską, Tomasza Sołtysiaka i Joannę Gizelską. Polaków nie zabrakło także wśród uczestników wyróżnionych – uwagę jury zwróciła praca Edyty Ptasznik.

Castello di Rosciano to stary Etruski zamek zlokalizowany na wzgórzu, z którego rozciąga się widok na dolinę Asyżu. Zabudowania otoczone są zielonymi tarasami, z dużą ilością drzew. Stąd goście mogą podziwiać rozległe krajobrazy – winnice, lasy i pola. Najważniejszym założeniem autorów zwycięskiej pracy było zapewnienie ochrony przed złymi warunkami pogodowymi, podkreślenie walorów lokalizacji oraz wpisanie nowych elementów w istniejące założenie. Aby podkreślić wyjątkowość tego miejsca, zwiększyć jego funkcjonalność oraz częściowo uniezależnić organizację uroczystości od pogody, architekci zaproponowali wzniesienie zespołu pawilonów: restauracyjnego, ceremonialnego, dla gości oraz apartamentów.

Pawilony dla gości

Pawilony zostały zlokalizowane są wzdłuż głównego dziedzińca zamku, pośród drzew. Wyglądem przypominają unoszące się w powietrzu chmury. Każdy z elementów składa się z gazoszczelnej powłoki, z doczepionymi rzepami. Przez mały wentyl ,,balon” jest napełniany helem. Do mocowania wykorzystano stalowe linki i ciężarki. Dowolną liczbę ,,balonów” można łączyć, aby stworzyć zadaszenia o pożądanych wymiarach. Dla dekoracji autorzy projektu zaproponowali wykorzystanie lekkiej i wodoodpornej tkaniny.

Pawilony mogą być składane i rozkładane bardzo szybko. Każda część może być przechowywana osobno; powłoka gazoszczelna PCV, stalowe linki, tkanina. Wszystkie użyte materiały są tanie i przyjazne dla środowiska. W zaprojektowanych zadaszeniach nie ma ścian - goście mogą podziwiać otaczające widoki oraz zabytkową architekturę z każdej strony. (...) Przestrzeń pod połączonymi ,,balonami” może być zaaranżowana w dowolny sposób; jako miejsce na uroczysty obiad, jako miejsce do tańczenia czy odpoczywania – wyjaśniają autorzy pracy.

Pawilon restauracyjny

Pawilon jest zlokalizowany wzdłuż zbrojowni, pośród istniejących drzew. Do jego wnętrza prowadzą trzy wejścia - jedno przez rampę, drugie przez niewielki wewnętrzny dziedziniec i trzecie, które łączy zamkowe komnaty z pawilonem – dla obsługi. Obiekt został zaprojektowany jako stalowa, szkieletowa konstrukcja ze szklana ścianą osłonową. Ściany są przesuwne – kiedy warunki pogodowe pozwalają, pawilon może być otwarty. Dzięki użyciu szkła, zaciera się granica pomiędzy wnętrzem pawilonu, a światem poza nim. Pawilon wsparty jest na dwuteowniku i nie narusza istniejącej struktury posadzki.

Pawilon ceremonialny

To jedno z najważniejszych miejsc całego założenia, gdzie odbywa się ceremonia zaślubin. Na lokalizację wybrano teren wzdłuż tarasów z widokiem na Asyż. Pawilon pomieści państwa młodych, duchownego oraz 100 gości. Ma dwa wejścia, jedno od zachodu i jedno od południa. Bryła jest dynamiczna ale lekka. Użyto kompozytowych paneli, które łatwo rozmontować. Można je obracać - pawilon może być otwarty lub zamknięty, jeśli np. warunki pogodowe będą niekorzystne.

Apartamenty

Mieszczą się w dwóch nowych budynkach, które uzupełniają bryłę zamku. Jeden z nich jest usytuowany wzdłuż murów w zachodniej części (6 pokoi, z podwójnymi łóżkami i łazienkami). Drugi jest położony ponad istniejącym wewnętrznym dziedzińcem i mieści 12 pokoi. Bryła została nadwieszona, dzięki czemu nie narusza istniejącej struktury zabytkowych murów. Otoczona jest tarasem, skąd goście mogą podziwiać widoki. Budynek został zaprojektowany w konstrukcji stalowej, szkieletowej, z przesuwnymi szklanymi ścianami osłonowymi.

Muzeum – Dom Rodziny Pileckich w Ostrowi Mazowieckiej Pracownia BDR Architekci zwyciężyła w konkursie na projekt muzeum poświęconego Witoldowi Pileckiemu, które planowane jest w Ostrowi Mazowieckiej.
Czesław Bielecki zaprojektuje Muzeum Bitwy Warszawskiej 1920 roku Ministerstwo Obrony Narodowej zaprezentowało projekt Muzeum Bitwy Warszawskiej 1920 roku. Obiekt powstanie według koncepcji pracowni Czesława Bieleckiego - jedynej, która wpłynęła na konkurs.
Tak będzie wyglądać nowa ekspozycja w Pałacu Książąt Czartoryskich w Krakowie Rozstrzygnięto konkurs na projekt nowej ekspozycji i aranżacji wnętrz Pałacu Książąt Czartoryskich w Krakowie. Pierwszą nagrodę przyznano koncepcji opracowanej przez biuro ART FM Sp. z o.o.
Konkurs 120 Hours – prezentacja zwycięskiej pracy studentów z Politechniki Warszawskiej W tegorocznej edycji wzięło udział 3024 uczestników z 79 krajów z całego świata. Spośród nadesłanych projektów jury pierwszą nagrodę przyznało Agnieszce Kołacińskiej i Kubie Andrzejewskiemu z Politechniki Warszawskiej. Po raz pierwszy zwycięska praca zostanie zrealizowana wspólnie z organizatorami konkursu. Ukończenie budowy planowane jest na koniec 2017 roku.
Muzeum - Dom Rodziny Pileckich w Ostrowi Mazowieckiej Ogłoszono wyniki konkursu architektonicznego na koncepcję Muzeum – Domu Rodziny Pileckich. Pierwszą nagrodę otrzymała pracownia BDR Architekci, która zaprojektowała elegancki pawilon o ponadczasowej formie, zintegrowany z istniejącym domem i tradycyjnie ukształtowanym ogrodem.
Polscy studenci z nagrodą w międzynarodowym konkursie na projekt fabryki winyli Polski zespół w składzie Bartosz Matuszek, Ewelina Bugajewicz, Karolina Wasilewska, Paulina Sawczuk otrzymał The Big Picture Award w międzynarodowym konkursie na projekt fabryki winyli w łotewskim mieście Kieś.