Architektura MuratorŻycie w ArchitekturzeBiurowiec The Nest w Warszawie

Biurowiec The Nest w Warszawie

Biurowiec The Nest przy skrzyżowaniu ulic Pięknej i Koszykowej to dynamiczna, nowoczesna i lekka bryła, perfekcyjnie dopasowana do objętego ochroną konserwatorską sąsiedztwa.

Biurowiec The Nest w Warszawie
The Nest w Warszawie. Kształt działki, szerokiej jedynie na 3 metry w najwęższym  miejscu, mocno determinował formę budynku; fot. Mikołaj Lelewski
The NestWarszawa, ul. Piękna 49
AutorzyGrupa 5 Architekci, architekci prowadzący Michał Leszczyński i Piotr Bzdel
KonstrukcjaFPK NAZBUD, Wojciech Naziębło
Generalny wykonawcaERBUD S.A.
InwestorPiękna 49 sp. z o.o.
Powierzchnia całkowita2700.0 m²
Kubatura8500.0 m³
Projekt2010-2016
Data realizacji (początek)2016
Data realizacji (koniec)2018
Wykonawca ślusarki aluminiowejAlglob sp. z o.o.
System ściany osłonowej CW 50-HI REYNAERS ALUMINIUM
system drzwi przesuwnych CP 155-LS REYNAERS ALUMINIUM

The Nest stoi na skrzyżowaniu ulic Pięknej i Koszykowej, tuż przy placu Konstytucji, w obszarze XVIII-wiecznej Osi Stanisławowskiej. W trakcie fazy projektowej, Stołeczny Konserwator Zabytków określił, że bryła nowego biurowca w tej historycznej lokalizacji powinna być tak lekka optycznie i przeszklona jak to tylko możliwe. Kształt działki, szerokiej jedynie na 3 metry w najwęższym miejscu, mocno determinował formę budynku.

Rozmowy z Biurem Stołecznego Konserwatora Zabytków doprowadziły do propozycji nadwieszenia konstrukcji nad otaczającymi ulicami. Takie rozwiązanie dawało możliwość zwiększenia powierzchni użytkowej i jednocześnie było stylistycznym nawiązaniem do otaczających biurowiec kamienic z ich wnękami i balkonami. Ograniczenia związane z istniejącą infrastrukturą doprowadziły do tego, że frontową ścianę budynku trzeba było na parterze dodatkowo przesunąć o 6 metrów od skrzyżowania, co spowodowało, że front The Nest jest wysunięty nie o 1,5 metra, jak pierwotnie zakładano, a o 7,5 metra.

Przeszklone nadwieszenia podzielone są na trzy kompozycyjne segmenty. Jako konstrukcję ściany osłonowej architekci wybrali system CW 50-HI Reynaers Aluminium (w budynku zastosowano także rozwiązania okienne CW 50-HI oraz system drzwi przesuwnych CP 155).

- Żeby podkreślić mocne strony architektury, celowaliśmy w wybór systemu, który umożliwi nam wykończenia fasady z większymi, mocniejszymi profilami od strony skrzyżowania i bardziej smukłymi po obu stronach budynku. Ostateczne rozwiązanie było prostą, półstrukturalną fasadą – mówi Piotr Bzdel z pracowni Grupa 5 Architekci. - Delikatne przesunięcia tafli szklanych względem siebie pozwalają oglądającemu budynek z poziomu ulicy na zobaczenie odbić okolicznej zabudowy pod różnymi kątami. Poszczególne szklane boksy różnią się wykończeniem, co jest szczególnie dobrze widoczne, kiedy patrzy się na oświetlony słońcem budynek od strony skrzyżowania – dodaje architekt, opisując końcowy efekt.

Ograniczenia stały się ostatecznie siłą projektu. Biurowiec przy Pięknej 49 to dynamiczna, nowoczesna i lekka bryła, perfekcyjnie dopasowana do objętego konserwatorską ochroną otoczenia.

belka zwa 2020
Budynki Varso 1 i 2 w Warszawie Obiekty Varso 1 i Varso 2 autorstwa biura HRA Architekci wraz z wieżą projektu Foster + Partners i ogólnodostępnymi pasażami tworzyć będą nową miastotwórczą przestrzeń w samym centrum stolicy.
Siedziba Pivexin Technology Kluczowym elementem projektu jest wyrazista, ciemna fasada, zbudowana w oparciu o kontrast pomiędzy przeszklonymi i pełnymi elementami.
Wejście w wielkim stylu, czyli drzwi pivotowe MasterLine 8 W pełni przeszklone drzwi wejściowe, chroniące przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi i zapewniające bezpieczeństwo? Funkcjonalne i wygodne? Zdecydowanie możliwe, jeśli wybierze się drzwi pivotowe MasterLine 8 Reynaers Aluminium. Poznajmy nowe rozwiązania, przyjrzyjmy się wariantowi XL i sprawdźmy konfigurację Landscape, która pozwala łączyć nieograniczoną liczbę otwieranych obrotowo skrzydeł.
Aluminium w służbie architektury Aluminium to jeden z najbardziej ekologicznych materiałów stosowanych w budownictwie. Wieżowce, konstruowane z użyciem szkła i aluminium, przybierają formy zaprzeczające grawitacji, a aluminiowe profile pozwalają budować obiekty wyższe niż kiedykolwiek wcześniej, bardziej energooszczędne i ze zmniejszoną emisją C02 – rozmowa z  Piotrem Jurewiczem, Dyrektorem Regionalnym ds. Projektów  w firmie Reynaers Aluminium.
Siedziba Pivexin Technology koło Raciborza – nowa realizacja MUS Architects Zaprojektowany przez MUS Architects budynek firmy Pivexin Technology w Babicach koło Raciborza mieści przestrzeń biurową i magazynową, ale dzięki licznym przeszkleniom i charakterystycznym, rozrzeźbionym elewacjom to zróżnicowanie funkcji jest praktycznie niezauważalne.
Biurowiec Equator IV w Warszawie 14-kondygnacyjny Equator IV to ostatni z czterech budynków kompleksu Equator Office Park przy Alejach Jerozolimskich w Warszawie. Za projekt zespołu odpowiada pracownia APA Wojciechowski.