Architektura MuratorProjektyCentrum sportowe w Jaworznie

Centrum sportowe w Jaworznie

Na terenie nieczynnego kamieniołomu w Jaworznie planowane jest centrum sportowe wraz ze stadionem lekkoatletycznym i kompleksem hotelowym. Projekt zespołu opracowało biuro Mateusz Tański & Associates.

Centrum sportowe w Jaworznie
Architektom zależało, aby budynki zespołu przypominały zatopione w zieleni, porozrzucane na dnie kamieniołomu głazy

Konkurs na projekt obiektów zorganizował urząd miasta. Kompleks powstać ma na terenie dawnego wyrobiska kamieniołomu na Sadowej Górze, w bliskim sąsiedztwie Centrum Edukacji Geologicznej Geosfera, które często odwiedzane jest przez turystów i grupy szkolne. Z tego powodu architekci mieli też zaprojektować bazę noclegową. Nagrodzona praca zakłada realizację stadionu w centralnej części działki. Jedynym towarzyszącym mu obiektem kubaturowym jest trybuna na 1000 miejsc, pod którą umieszczone zostały funkcje towarzyszące. Pozostałe obiekty rozplanowano w głębi terenu. Proponowana architektura wpisuje się w otoczenie, nawiązując zarówno kształtem, jak i materiałem do ścian kamieniołomu. Od strony ulicy dojazdowej oraz z placu przed wejściem przypomina szeroki blok skalny, w którym wydrążone zostały wszelkie niezbędne elementy infrastruktury takie jak wejścia, schody oraz okna – tłumaczy Mateusz Tański.

Zakończenie realizacji: 2018

Hala Cracovia wśród pięciu najlepszych realizacji świata Międzynarodowy Komitet Paraolimpijski przyznał nagrody dla najbardziej wyróżniających się obiektów sportowych. Wśród pięciu docenionych w ten sposób realizacji znalazła się hala Cracovia projektu Biura Lewicki Łatak
Centrum rekreacyjne FALA PARK w Wolsztynie. Sport na dachu Charakterystyczna sylwetka centrum sportowo – rekreacyjnego w Wolsztynie powstała w rezultacie umieszczenia na dachu pełnowymiarowego kortu tenisowego
Sport i ekologia po śląsku. Nowe centrum sportowe w Katowicach Centrum sportowe dla wszystkich buduje w Katowicach prywatny deweloper. Za koncepcję projektu odpowiada Biuro Projektowe Małeccy. Realizacja ma zakończyć się w 2012 roku.
Centrum sportowe w Szanghaju Centrum sportowe w Szanghaju autorstwa pracowni gmp – von Gerkan, Marg and Partners to kompleks składający się z: krytej pływalni, hali sportowej, otwartego basenu pływackiego oraz centrum prasowego. Autorzy, aby stworzyć wyrazisty charakter architektoniczny całego zespołu, zaprojektowali powtarzalny moduł konstrukcyjny służący do budowy przekryć dachowych poszczególnych obiektów.