Architektura MuratorProjektyDom Przy Lesie_1 projektu TOYA DESIGN

Dom Przy Lesie_1 projektu TOYA DESIGN

W tym budynku wnętrze zostało otwarte na otaczający działkę las, a zieleń przenika zarówno do przestrzeni parteru, jak i górnej kondygnacji. Prezentujemy Dom Przy Lesie_1 − nowy projekt pracowni TOYA DESIGN.

Dom Przy Lesie_1 projektu TOYA DESIGN
Dom Przy Lesie_1, proj. TOYA DESIGN; fot. TOYA DESIGN
Dom Przy Lesie_1
AutorzyTOYA DESIGN, architekci Tomasz Wojtkowiak, Justyna Kiełczewska-Stawicka, Laila Shahen
Inwestorprywatny
Powierzchnia użytkowa217.07 m²
Projekt2021

Ten 217-metrowy dom jednorodzinny powstał na działce sąsiadującej z lasem, właściciele zaś chcieli wykorzystać zalety lokalizacji. Architekci z pracowni TOYA DESIGN sięgnęli więc po jeden z postawowych elementów w architekturze, jakim jest przenikanie się wnętrza z zewnętrzem – zaprojektowali jedną ścianę jako całkowicie przeszkloną. W ten sposób otaczający nieruchomość teren leśny stał się niejako przedłużeniem wnętrza – zarówno strefy  salonu, jak i sypialni na piętrze.

Wykorzystać maksymalnie leśny kontekst

Projektanci z TOYA DESIGN zaproponowali ponadto stworzenie przy budynku nie jednego, ale dwóch tarasów, by jego mieszkańcy w pełni mogli korzystać z dobrodziejstw obcowania z naturą. Jeden usytuowany został od strony przeszklonej ściany i częściowo osłonięty wysuniętą częścią dachu, drugi natomiast zaprojektowano na dachu 52-metrowego garażu, mieszczącego dwa miejsca postojowe oraz pomieszczenie techniczne.

Dom Przy Lesie_1 − układ funkcjonalny, materiały

Bryła budynku jest symetryczna, przykryta dachem dwuspadowym i wzbogacona o kubikowe wykusze. Parterowi nadano układ osiowy, z widokiem na ogród od wejścia, przez korytarz ze schodami, po połączony z kuchnią salon. W wydzielonych pomieszczeniach dolnej kondygnacji zrealizowano funkcje dopełniające: spiżarnię, pralnię, łazienkę, szatnię, gabinet i komunikację z garażem. Na piętrze zaplanowano trzy sypialnie, garderobę, łazienkę i gabinet.

Dom został wykonany w systemie Steico, ogrzewany jest za pomocą pompy ciepła. Dach i częściowo ściany zostały pokryte łupkiem włóknocementowym, ściany otynkowano i pokryto deskami.

Czytaj też: Szkło w architekturze: szklane domy nowej generacji |

Konkurs na projekt domu przyjaznego dla klimatu: wyniki Ministerstwo Klimatu i Środowiska wraz z warszawskim oddziałem Stowarzyszenia Architektów Polskich rozstrzygnęły konkurs na projekt ekologicznego domu jednorodzinnego. Zwyciężyła Zlata Hrabtsevich z Wydziału Architektury Politechniki Krakowskiej. Przyznano też nagrody za drugie i trzecie miejsce oraz 8 wyróżnień!
Dom (nie)powtarzalny na Śląsku W malowniczym otoczeniu jednej ze śląskich wsi stanął Dom (nie)powtarzalny. To najnowsza realizacja Archistudia Studniarek + Pilinkiewicz.
Polska Zagroda: nowoczesne siedlisko według BXBstudio W miejscu pięciu dawnych budynków gospodarczych architekci z BXBstudio zaprojektowali pięć nowych, w typologii nowoczesnej stodoły. Połączone bryły tworzą współczesne siedlisko, które poprzez pomosty i kładkę na piętrze zintegrowano z otaczającą zielenią.
Dom Graniczny w Rybniku według pracowni Toprojekt Dom Graniczny z jednej strony zamyka wnętrza na hałas dobiegający z pobliskiej ulicy, z drugiej otwiera widoki na intymne patio i daleką perspektywę ogrodu. Prezentujemy najnowszą koncepcję pracowni Toprojekt.
Honay House w Dursztynie koło Nowego Targu Na szczycie góry Honaj w polskiej części Spisza stanął niewielki Honay House. Wakacyjny domek z prefabrykatów zaprojektowali architekci z polsko-chińskiego studia JANG.
Dom w parku Cietrzewia w Warszawie W willowej okolicy na warszawskich Włochach stanął nowy dom jednorodzinny według projektu pracowni Kruszewski Architekci. Prosta, powściągliwa bryła kadruje widoki na pobliski park z zespołem malowniczych stawów.