Architektura MuratorProjektyDom w zagrodzie – projekt pracowni NA NO WO architekci

Dom w zagrodzie – projekt pracowni NA NO WO architekci

Dom w zagrodzie od NA NOWO architekci to projekt obejmujący odbudowę i adaptację opuszczonych zabudowań gospodarczych – przedwojennej stodoły oraz ruin dawnego budynku mieszkalnego. Znajdują się one na rozległej działce położonej w jednej z zabytkowych dolnośląskich wsi. Jej historia sięga średniowiecza, a cała wieś objęta jest strefą ochrony konserwatorskiej.

Dom w zagrodzie – projekt pracowni NA NO WO architekci
Dom w zagrodzie, proj. NA NO WO architekci, fot. dzięki uprzejmości pracowni
Dom w zagrodzieDolny Śląsk
AutorzyNA NO WO architekci, architekci Rafał Tamowicz, Piotr Cugier
KonstrukcjaPiotr Ławniczak, Sebastian Toś
Instalacjesanitarne: Anna Kupczyk, elektryczne: Marcin Stelmach, Piotr Kubas
Inwestorprywatny
Powierzchnia terenu3760.0 m²
Powierzchnia użytkowa346.0 m²
Kubatura2375.0 m³
Projekt (data)2020/2021

Miejsce, w którym położone jest gospodarstwo, zauroczyło parę inwestorów. Postanowili oni starą stodołę rozbudować i zaadaptować na potrzeby przyszłego domu.

Na planie litery „U”

W zabytkowym układzie wsi można dostrzec przykłady zachowanych zabudów zagrodowych, w których budynki gospodarcze i mieszkalne rozlokowane są na planie litery „U” wokół dziedzińca wjazdowego. Projektując układ przestrzenny przyszłego domu, architekci postanowili nawiązać do tego, charakterystycznego dla wsi, sposobu zagospodarowania działki.

Dawna stodoła ma zostać rozbudowana o dwa budynki. Pierwszy, mieszczący strefę głównego wejścia, garaż i towarzyszące pomieszczenia pomocnicze, zostanie usytuowany z jednej strony jako jej przedłużenie. Drugi budynek, w którym znajdzie się część sypialna i strefa prywatna właścicieli, będzie dostawiony z drugiej strony prostopadle. Dziedziniec wjazdowy zostanie domknięty przez ustawiony równolegle, wolnostojący garaż z wiatą i warsztatem.

Przeszklone łączniki – wrota do części ogrodowej

Między nowo projektowanymi budynkami a dawną stodołą zaplanowano niskie przeszklone łączniki, umożliwiające wgląd z dziedzińca w ogrodową część działki. Nawiązują one do charakterystycznych, ustawionych naprzeciwko siebie, często pozostawionych w pozycji otwartej, historycznych wrót wiejskich budynków gospodarczych. Łączą one podwórze z tylną częścią posesji i przylegającymi polami uprawnymi.

Dom w zagrodzie – projekt pracowni NA NO WO architekci
Dom w zagrodzie, proj. NA NO WO architekci, fot. dzięki uprzejmości pracowni

Strefy półprywatna i prywatna

Rozplanowanie elementów rozbudowy dawnej stodoły na bazie schematu zabudowy zagrodowej umożliwiło stworzenie dwóch stref na działce: półprywatnej z dziedzińcem wjazdowym od frontu i prywatnej od strony ogrodu. Pomieszczenia strefy prywatnej otwierają się dużymi przeszkleniami na ogród i otaczający go krajobraz rozległych pól, natomiast od strony dziedzińca sąsiadującego z zabudowaniami wsi chronią prywatność mieszkańców dzięki zastosowaniu podwójnych elewacji. Przeszkloną ścianę korytarza prowadzącego do łazienek i sypialni przysłania murowana ażurowa ściana ceglana. Specjalny układ cegieł umożliwi wpuszczenie rozproszonego światła i zapewni widok na zewnątrz przy jednoczesnym ograniczeniu wglądu z zewnątrz w prywatną część domu.

Czytaj też: Zabytki Dolnego Śląska. Renowacja w stylu eko |

Przestrzeń do spotkań rodzinno-towarzyskich…

Program funkcjonalny przyszłego domu projektanci postanowili stworzyć, zaczynając od usunięcia wewnętrznych podziałów w budynku starej stodoły, co pozwoliło otworzyć efektowną przestrzeń z wyeksponowaną więźbą dachową. Będzie to przyszła strefa dzienna o wysokości 6 metrów, z miejscem na 3-metrowy stół biesiadny i ponad 4-metrową choinkę świąteczną. Stworzenie przestrzeni odpowiedniej do organizacji dużych rodzinnych przyjęć i spotkań towarzyskich było bowiem jedną z głównych wytycznych projektowych.

…i do realizacji hobby

Inwestorzy szukali miejsca przepełnionego spokojem, gdzie życie będzie powiązane z otaczającą przyrodą. Dlatego w przestronnym ogrodzie oprócz warzywnika, zielnika i sadu przewidzieli miejsce, które będzie przeznaczone dla kur i kaczek.

Wolny czas inwestorka planuje poświęcać na realizowanie hobby, jakim jest krawiectwo i rękodzieło, dlatego w projekcie należało przewidzieć odrębny gabinet z widokiem na ogród i taras. Zostaną w nim umieszczone maszyny do szycia oraz regały z materiałami i dekoracjami. Natomiast wolnostojący garaż z warsztatem i połączona z nim dwustanowiskowa wiata to miejsce, które będzie umożliwiało realizowanie pasji motoryzacyjnych inwestora.

Dom w zagrodzie – projekt pracowni NA NO WO architekci
Dom w zagrodzie, proj. NA NO WO architekci, fot. dzięki uprzejmości pracowni

Odbudowa z odwzorowaniem elementów dawnego budynku

Projekt obejmował pierwotnie rozbudowę i adaptację przedwojennej stodoły na funkcje mieszkalne, jednak stan techniczny i niekorzystna lokalizacja obiektu względem granicy działki sprawiły, że inwestorzy postanowili rozebrać budynek, a następnie go odbudować, przy częściowym użyciu zachowanych materiałów budowlanych.

Odbudowywana stodoła będzie stanowiła odwzorowanie starego obiektu pod względem gabarytów i proporcji. Najbardziej charakterystyczne elementy dawnego budynku, takie jak wiązary więźby dachowej, pokrycie dachu dachówką karpiówką żłobkowaną układaną w koronkę, nieregularny układ otworów okiennych i drzwiowych od strony podwórza, zostaną odtworzone. Cegła rozbiórkowa posłuży do wykończenia ścian od wewnątrz, a stare belki drewniane po demontażu więźby zostaną ponownie użyte jako konstrukcja stropu nagiego piętra. Renowacji i ponownemu wykorzystaniu będą również poddane takie elementy, jak stare drewniane wrota do wychodka z charakterystycznym sercem wyciętym w deskach oraz kamienne granitowe koryta, które będą pełniły funkcję umywalek.

Tak jak pierwotnie, budynek będzie otynkowany z zewnątrz, natomiast wnętrze zostanie wykończone płytką ceglaną. Odwrotny zabieg zostanie zastosowany w nowo projektowanych budynkach, gdzie elewacje będą wykonane z cegły rozbiórkowej, ułożonej w wątku polskim, a wnętrza będą tynkowane, minimalistyczne i malowane na biało.

Dom w zagrodzie – projekt pracowni NA NO WO architekci
Dom w zagrodzie, proj. NA NO WO architekci, fot. dzięki uprzejmości pracowni

Nowa stodoła – współczesne standardy użytkowe

Dzięki odbudowie możliwe będzie nowe usytuowanie budynku w stosunku do granicy z sąsiednią działką, zgodnie z obowiązującymi przepisami. To zaś pozwoli na zaprojektowanie nowych przeszkleń i wyjść na zewnątrz w elewacji południowej. Dodatkowo będzie można wykonać odpowiednią izolację termiczną i przeciwwilgociową.

W budynku zostaną zastosowane panele fotowoltaiczne, pompa ciepła i wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła, co sprawi, że stodoła będzie spełniała współczesne standardy użytkowe.

Dom w zagrodzie – projekt pracowni NA NO WO architekci
 
Dom w zagrodzie, proj. NA NO WO architekci
Dom w zagrodzie − rzur parteru, proj. NA NO WO architekci, rys. dzięki uprzejmości pracowni  
Dom w zagrodzie – projekt pracowni NA NO WO architekci
 
Dom w zagrodzie, proj. NA NO WO architekci
Dom w zagrodzie − rzut piętra, proj. NA NO WO architekci, rys. dzięki uprzejmości pracowni  

Tagi:
Autor: Ala Rudnicka
Dom 40i4: nowa realizacja Autograf Studio Tuż przy granicy z Czechami, w malowniczej okolicy jednej z miejscowości Beskidu Śląskiego, powstaje Dom 40i4 projektu krakowskiej pracowni Autograf Studio. Nadwieszona nad terenem podłużna bryła mierzyć będzie 40 metrów długości i 4 metry szerokości.
Mały Dom 2020. Zgłoszenia Redaktorzy magazynu „Volume Zero” zapraszają do udziału w konkursie na projekt małego domu odpowiadającego na wielkie wyzwania współczesnych czasów.
Dom ze starej stodoły projektu Wrzeszcz Architekci Architekci wykorzystali cegłę ze starej poniemieckiej stodoły, tworząc współczesny dom dla młodej rodziny z dwójką dzieci inspirowany tradycyjnym budownictwem Wielkopolski.
Zet Dom w warszawskim Wawrze Wśród heterogenicznej zabudowy willowej dzielnicy Warszawy powstał neomodernistyczny dom obłożony białym klinkierem. Za projekt obiektu odpowiada pracownia Paweł Lis Architekci.
Dom na skarpie w Płocku Dom na skarpie to jedna z ostatnich realizacji warszawskiej pracowni MAG Architekci. Wkomponowany w zbocze budynek, otwiera się dużym przeszkleniem na malowniczy krajobraz starorzecza Wisły.
Dom Polny na Mazowszu Inspiracją dla architektów stał się kamienny mur znaleziony na działce. Podobnym materiałem wykończono frontową elewację, z którą kontrastują biała bryła dachu i wykonana z wielkoformatowych płyt posadzka tarasu – pisze Magdalena Pios.