Hala Gwardii to popularna nazwa wschodniego budynku zespołu hal Mirowskich. Te dwa bliźniacze obiekty wzniesiono w latach 1899-1901 według projektu Bolesława Milkowskiego, Ludwika Panczakiewicza, Apoloniusza Nieniewskiego i Władysława Kozłowskiego. Do 1944 roku sprzedawano w nich mięso, ryby, pieczywo oraz warzywa. Budynki poważnie uszkodzone w trakcie powstania warszawskiego, zostały po wojnie odbudowane. Funkcję handlową przywrócono jednak tylko hali zachodniej. Wschodnia służyła pierwotnie jako tymczasowa zajezdnia autobusowa, później stała się własnością Milicyjnego Klubu Sportowego „Gwardia” i przez wiele lat wykorzystywana była na cele sportowo-widowiskowe. Obecnie władze miasta postanowiły przywrócić jej historyczną funkcję. Zorganizowany pod koniec ubiegłego roku konkurs na operatora przestrzeni wygrała firma CBR Events. W budynku sprzedawana będzie przede wszystkim świeża żywność, pochodząca bezpośrednio od producentów, ale ma on także pełnić rolę lokalnego centrum integrującego mieszkańców. Połączyła nas Warszawa, pasja do dobrej, zdrowej żywności i gotowania oraz wspólny pomysł, aby stworzyć popularną, tętniącą życiem przestrzeń łączącą handel świeżą dobrą żywnością z działalnością kulinarną, kulturalną oraz społeczną – mówi Robert Baj z CBR Events.
Targ w hali Gwardii ma być uzupełnieniem i poszerzeniem obecnie istniejącej oferty handlowej w okolicy. Adaptacja wnętrz obiektu zostanie przeprowadzona według koncepcji pracowni Bulanda, Mucha Architekci. Zakłada ona m.in. realizację ok. 100 stoisk z drewna i malowanej na czarno stali oraz przesłonięcie ścian wielkoformatowymi zdjęciami przedstawiającymi chwile triumfu polskich bokserów, którzy właśnie w tym miejscu pod okiem legendarnego Feliksa „Papy” Stamma zwyciężali z najlepszymi. W przestrzeni hali działać będzie również strefa kulinarna, podzielona na 20 stanowisk oraz wspólną część jadalną, a także strefa kultury i strefa zabaw, gdzie rodzice będą mogli zostawić dzieci pod opieką animatorów na czas robienia zakupów.