Architektura MuratorProjektyPeryskop od MUS Architects − dom jednorodzinny nad Jeziorem Żywieckim

Peryskop od MUS Architects − dom jednorodzinny nad Jeziorem Żywieckim

Jednym z najważniejszych założeń projektowych była chęć uzyskania widoku na jezioro ponad biegnącym wzdłuż jego brzegu wałem ziemnym. W tym celu projektanci nawiązali do formy peryskopu, pozwalającego – jak mówią − spojrzeć dalej i zobaczyć więcej. Prezentujemy nowy projekt pracowni MUS Architects.

Peryskop od MUS ARCHITECTS − dom Jednorodzinny nad jeziorem Żywieckim
Dom jednorodzinny Peryskop, proj. MUS ARCHITECTS; fot. MUS ARCHITECTS
Dom jednorodzinny Peryskopzlokalizowany w pobliżu Jeziora Żywieckiego
AutorzyMUS Architects, architekci Anna Porębska, Adam Zwierzyński
Inwestorprywatny
Projekt2021

Działka, na której ma powstać projektowany dom jednorodzinny, położona jest około 100 m od linii brzegowej Jeziora Żywieckiego. Rozciąga się z niej piękny widok na góry, nie widać natomiast jeziora, ponieważ otoczone jest ono wałem ziemnym. Jednym z głównych założeń projektowych była więc potrzeba rozwiązania tego problemu.

Peryskop od MUS ARCHITECTS − dom jednorodzinny nad Jeziorem Żywieckim
Dom jednorodzinny Peryskop − lokalizacja, proj. MUS ARCHITECTS; rys. MUS ARCHITECTS

Dom Peryskop – spojrzeć ponad przeszkodą

Peryskop jest przyrządem optycznym służącym do obserwacji przedmiotów znajdujących się poza polem widzenia lub zakrytych przeszkodami. Architekci z pracowni MUS Architects zaprojektowali dom, który jest architektoniczną interpretacją funkcji i formy tego narzędzia.

– Postanowiliśmy maksymalnie wykorzystać dopuszczalną w planie miejscowym wysokość zabudowy, podnosząc część dzienną na najwyższą – trzecią kondygnację i tym samym zapewnić mieszkańcom pożądany widok – mówi Adam Zwierzyński z biura architektonicznego MUS Architects.

Bryła domu ma kształt zbliżony do litery Z. Dolna kondygnacja, mieszcząca strefę wejściową, oraz górna, stanowiąca przestrzeń dzienną, połączone zostały wąskim pionem. Pomiędzy nimi wprowadzono strefę nocną.

Kondygnacja dzienna została zaprojektowana jako szersza niż zlokalizowana poniżej niej część sypialniana – jest więc wysunięta ponad podjazdem. Wspornik ma konstrukcję żelbetową (strop, stropodach oraz ściany boczne/tarcze). Na końcu wspornika znajduje się przeszklenie w systemie cienkoprofilowym o szerokości 13,5 m i wysokości 4,2 m. W ten sposób bryłę budynku w jego górnej części całkowicie otwarto na przestrzeń ponad wałem ziemnym okalającym jezioro, dzięki czemu strefa dzienna domu będzie miała piękny panoramiczny widok na otaczający go krajobraz.

Peryskop od MUS ARCHITECTS − dom jednorodzinny nad Jeziorem Żywieckim
Dom jednorodzinny Peryskop – schemat ukształtowania bryły, proj. MUS ARCHITECTS; rys. MUS ARCHITECTS

Odwrócony układ domu

Oczywistym krokiem pozwalającym podnieść strefę dzienną maksymalnie do góry było odwrócenie układu typowego domu jednorodzinnego i przeniesienie całej części dziennej na najwyższą kondygnację – wyjaśnia Adam Zwierzyński.

Na parterze zlokalizowano więc strefę wejściowa z holem, garażem dwustanowiskowym oraz strefą spa z bezpośrednim wyjściem do ogrodu w części zachodniej działki. Na pierwszym piętrze mieści się cała część nocna – pokoje oraz łazienka. Na najwyższej kondygnacji znajduje się salon z jadalnią oraz kuchnią, a także mała toaleta.

Z boku bryły umiejscowiona została wydzielona klatka schodowa łącząca wszystkie kondygnacje. Dodatkowo w garażu zlokalizowano niewielki dźwig towarowy, umożliwiający transport zakupów i towarów bezpośrednio do kuchni.

– Forma obiektu wynika w znacznym stopniu z układu funkcjonalnego, za którym podążał układ konstrukcyjny. Całość została zamknięta w czytelnym i charakterystycznym formalnie „opakowaniu” – dodaje architekt.

Czytaj też: Jednorodzinne domy przyszłości |

Dom Peryskop – rozpoznawalny znak w przestrzeni

Zaprojektowany budynek stanowi odzwierciedlenie założeń koncepcyjnych i funkcjonalnych. Jego bryła jest nowoczesna, zintegrowana i spójna, dzięki czemu stanowi on rozpoznawalny znak w otoczeniu.

Jesteśmy zadowoleni z udanej syntezy i koncepcyjnego umocowania całego procesu projektowego. Najważniejszy problem projektowy, dzięki odpowiedniemu podejściu do zagadnienia, został przekuty na główny walor tej architektury. Funkcja, konstrukcja i forma są tu w pełni zintegrowane i zrozumiałe. Każdy z elementów współdziała z resztą kompozycji, wzajemnie się motywując i wzbogacając – podsumowuje Adam Zwierzyński.

POZ_4: Dom Rozcięty w Poznaniu projektu PL.architekci Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom inwestorów, architekci zaproponowali szeroki świetlik biegnący przez całą bryłę budynku. Dzięki temu udało im się zapewnić światło dzienne na każdej kondygnacji mieszkalnej. Dom Rozcięty w Poznaniu projektu pracowni PL.architekci zdobył ostatnio Nagrodę Roku SARP w kategorii budynek mieszkalny jednorodzinny.
Dom w Bratysławie projektu pracowni Rado Rick Często bywa tak, że początkowo niewielkie zlecenie ostatecznie staje się projektem na dużą skalę. Szybko przekonali się o tym właściciele domu w Bratysławie. Proste odświeżenie pojedynczego pokoju w mgnieniu oka przerodziło się w pełną kompleksową przebudowę wnętrz z użyciem solid surface HI-MACS®. W rezultacie niepozorny budynek z lat 80. XX wieku przeobraził się w stylowy, nowoczesny dom marzeń.
Dom Przy Lesie_1 projektu TOYA DESIGN W tym budynku wnętrze zostało otwarte na otaczający działkę las, a zieleń przenika zarówno do przestrzeni parteru, jak i górnej kondygnacji. Prezentujemy Dom Przy Lesie_1 − nowy projekt pracowni TOYA DESIGN.
Heaven 11 na wybrzeżu Costa Del Sol Położona w prestiżowym kompleksie La Zagaleta willa Heaven 11 na nowo definiuje współczesną rezydencję, dostosowując zasady klasycystyczne do czystej formy architektury.
Dom Jana Szpakowicza w Zalesiu Dolnym Dom architekta Jana Szpakowicza w Zalesiu Dolnym jest typowym przykładem indywidualistycznych, idealistycznych projektów z lat 60., w których funkcja i funkcjonalność była kwestionowana i podporządkowana całkowicie idei formalnej.
Dom z czapką projektu IFAgroup Na styku dwóch gdańskich dzielnic powstał Dom z czapką projektu lokalnej pracowni IFAgroup. Architekci odnieśli się do kontekstu, proponując prostą bryłę o mansardowym dachu.