Architektura MuratorProjektyPrzebudowa Wydziału Hydromechaniki Politechniki Gdańskiej

Przebudowa Wydziału Hydromechaniki Politechniki Gdańskiej

Władze Politechniki Gdańskiej zorganizowały konkurs na przebudowę zabytkowego kompleksu Hydromechaniki. Wygrało Biuro Techniczne Kowiel – Ksenia Piątkowska, Jakub Figel, Filip Kurasz.

Hydromechanika
Dzięki dodaniu nowych segmentów możliwe będzie zwiększenie powierzchni użytkowej zespołu, która ostatecznie wynieść ma 2200 m2. W tle nowy łącznik między budynkiem hydromechaniki a gmachem głównym

Zespół, w którym mieścił się niegdyś Wydział Hydromechaniki Politechniki Gdańskiej pochodzi z lat 1915-1920 i znajduje się w najstarszej części kampusu – między gmachem głównym a Wydziałem Elektrotechniki i Automatyki. Konkurs dotyczył jego remontu i adaptacji do nowych funkcji. Władze uczelni założyły, że w obiekcie powinno się znaleźć Muzeum Techniki wraz z dodatkową przestrzenią wystawową, w której studenci mogliby prezentować swoje projekty, sala prelekcyjno-koncertowa, mediateka, kawiarnia oraz powierzchnie dla firm zewnętrznych współpracujących z politechniką. Architekci mieli też zaproponować łącznik między pomieszczeniami ekspozycyjnymi a gmachem głównym. Zwycięska koncepcja zakłada m.in. wprowadzenie wzdłuż elewacji współczesnych segmentów, dzięki którym możliwe będzie zwiększenie powierzchni użytkowej zespołu. Alternatywnie do sugerowanego w zapisach konkursu usytuowania łącznika na poziomie pierwszego piętra, projektanci zaprojektowali go w strefie przyziemia, wykorzystując istniejącą w terenie różnicę wysokości (1,9 m). Takie rozwiązanie wymaga wykonania tylko jednego przebicia w historycznej ścianie obwodowej gmachu głównego, która obecnie jest całkowicie ukryta pod ziemią, co w minimalny sposób narusza jej strukturę i w żaden sposób nie wpływa na zakłócenie czytelności elewacji – tłumaczą architekci.

Rozpoczęcie realizacji: 2016

Zespół mieszkaniowy Dawna Poczta w Gdańsku Trwa budowa zespołu mieszkaniowego Dawna Poczta w Gdańsku według projektu biura Proconcept. W ramach inwestycji, realizowanej przez spółkę Euro Styl, zmodernizowany i dostosowany do nowej funkcji zostanie zabytkowy budynek pocztowy z 1929 roku.
Konkurs na projekt cmentarza wojskowego na Westerplatte Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku ogłosiło konkurs na projekt nowego cmentarza wojskowego na Westerplatte. W jury m.in. Bolesław Stelmach, Andrzej M. Chołdzyński, Stanisław Fiszer, Oskar Grąbczewski i Marta Sękulska-Wrońska. Składanie wniosków do 27 sierpnia.
Osiedle Riverview w Gdańsku Osiedle Riverview w Gdańsku to kolejna inwestycja zrealizowana nad Motławą. Apartamentowce z widokiem na rzekę i Stare Miasto zaprojektowała warszawska pracownia APA Wojciechowski.
Izba Lekarska w Gdańsku według Toprojekt: wyniki konkursu W zamkniętym konkursie na projekt ośrodka szkoleniowego Okręgowej Izby Lekarskiej w Gdańsku jednogłośnie wygrała pracownia Toprojekt z Rybnika.
Architektura i budownictwo proekologiczne: rusza nabór na studia podyplomowe Wydział Architektury Politechniki Gdańskiej ogłasza nabór na drugą edycję studiów podyplomowych „Architektura i budownictwo proekologiczne”.
Z wizją w przyszłość: Garnizon w Gdańsku [FILM] Na terenach dawnego garnizonu we Wrzeszczu od 2007 roku powstaje nowy zespół biurowo-mieszkalny z funkcjami usługowymi i kulturalnymi. W jubileuszowym cyklu z Wizją w przyszłość prezentujemy znaczące inwestycje, które na przestrzeni ostatnich 25 lat zmieniały przestrzeń polskich miast.