Architektura MuratorProjektyWyspa Papieru w Kopenhadze

Wyspa Papieru w Kopenhadze

Duńska pracownia COBE wygrała międzynarodowy konkurs na projekt zagospodarowania Christiansholm w kopenhaskim porcie. Hale magazynowe, gdzie niegdyś przechowywano papier dla duńskiej prasy, zastąpi wielofunkcyjna zabudowa, nawiązująca do przemysłowego charakteru wyspy.

Papierowa wyspa w Kopenhadze
Wizualizacja © COBE

Christiansholm to sztuczna wyspa o powierzchni 29.000 m2, położona w sercu kopenhaskiego portu. Mieszkańcy nazywają to miejsce Wyspą Papieru - znajdujące się tu hale magazynowe przez dziesięciolecia służyły przechowywaniu bel papieru gazetowego. W ostatnich latach przemysłowy charakter miejsca ustępuje funkcjom publicznym, a centralne położenie i różnorodna oferta sprawiają, że wyspa tętni życiem.

W kwietniu 2015 roku, właściciel terenu, firma CPH City & Port Development, zorganizował międzynarodowy konkurs architektoniczny na projekt zagospodarowania wyspy. Pierwszą nagrodę przyznano projektowi duńskiej pracowni COBE (która ma tu zresztą swoją siedzibę), opracowanemu wraz z architektami krajobrazu z holenderskiego biura Inside Outside, inżynierami ruchu Via Trafik oraz niemiecką firmą specjalizującą się w klimatyzacji Transsolar.

Zwycięska propozycja polega na zastąpieniu istniejących magazynów nowymi, które pomieszczą istniejące już i nowe funkcje publiczne. Znajdzie się tu między innymi hala przeznaczona dla różnorodnych wydarzeń, przestrzenie wystawiennicze oraz pływalnia. Funkcje komercyjne oraz mieszkalne zostaną umieszczone ponad halami. Wewnątrz kwartału zaprojektowano zielony, kameralny dziedziniec, a na zewnątrz miejską promenadę.

Duńskie Muzeum Rocka w Roskilde Obiekt wzniesiony według projektu pracowni MVRDV i COBE powstał na terenie dawnej fabryki cementu w Roskilde, gdzie co roku odbywa się największy festiwal muzyki rockowej w Europie.
Z cyklu – praktyki w zagranicznych pracowniach architektonicznych: COBE Michał Kniaź, student Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej w Gliwicach opisuje niemal roczną praktykę, którą odbył  w duńskiej pracowni COBE