Architektura MuratorRealizacjeCichosza: zespół całorocznych domków w Szydłowie projektu Modernstudio

Cichosza: zespół całorocznych domków w Szydłowie projektu Modernstudio

W malowniczej okolicy Borów Niemodlińskich koło Szydłowa stanęły dwa pierwsze domy zespołu Cichosza autorstwa opolskiego biura Modernstudio. Obłożone modrzewiem pawilony stanowią autorską trawestację myśliwskiej ambony.

Cichosza: zespół całorocznych domków w Szydłowie projektu Modernstudio
Cichosza Domki, proj. Modernstudio; fot. Joanna Prokopowicz
Cichosza DomkiSzydłów, województwo opolskie
AutorzyModern Studio Architektury, architekt Maciej Rempalski
Współpraca autorskaAnna Swadźba, Joanna Wojtaszek
InwestorCichosza Domki 
Powierzchnia zabudowy70.0 m²
Powierzchnia użytkowa85.0 m²
Projekt2020
Data realizacji (koniec)2020

Dziewiczy teren w środku lasu i wymagający inwestorzy po Akademii Sztuk Pięknych. Architekci z opolskiego biura Modernstudio stanęli przed wyzwaniem zaprojektowania niewielkiej enklawy, która służyłaby jako miejsce do życia i pracy nie tylko dla właścicieli, ale też ich znajomych, przyjaciół, a w przyszłości być może również turystów poszukujących tu spokoju i ucieczki od zgiełku miasta.

Domki Cichosza: azyl w  środku lasu

Na leśnej polanie w okolicy Szydłowa w Opolskiem docelowo stanąć ma ok. 10 budynków, każdy o powierzchni trzydziestu kilku metrów kwadratowych, usytuowanych tak, by zapewniać użytkownikom intymność i komfort. W pierwszym etapie powstały dwa domki połączone wspólnym tarasem. Oba na planie prostokąta, z przeszkleniami na przestrzał i wąskimi szczelinami w elewacji zapewniającymi mieszkańcom różnorodne widoki na okolicę. Budynek w swoim założeniu ma ubierać w kadry przestrzeń wokół. Każde okno to inny obraz, z innym ujęciem – podkreśla architekt Maciej Rempalski, założyciel Modernstudio. Dodaje, że to właśnie potrzeba otwarcia wnętrz na leśny krajobraz stała u podstaw projektu, a wśród inspiracji wymienia myśliwską ambonę, z której podczas jednej z wizyt oglądał teren przyszłej inwestycji. Elewacje pokryto deskami z modrzewia skandynawskiego, których ranty zostały opalone dla dodatkowego podkreślenia linearnego układu, i ciemnymi płytami włókno-cementowymi.

Czytaj też: Apartamenty na Wilczej Porębie projektu studio de.materia |

Budynki, choć o podobnej formie, różnią się między sobą kątem nachylenia połaci dachowej i rozmieszczeniem okien. Mają też nieco inny metraż i układ funkcjonalny – jeden, o powierzchni 45 m², przeznaczony jest bowiem dla rodziców, drugi, o powierzchni 40 m², dla ich córek. W każdym na parterze znalazła się strefa dzienna z niewielką kuchnią i łazienką, na antresoli zaś strefa nocna. Wnętrza urządzono skromnie, z wykorzystaniem tylko niezbędnych sprzętów i mebli. O ich charakterze decyduje wszechobecna biel i drewniane elementy wykończenia w postaci ściennych okładzin z lamelek czy stopni otwartych schodów prowadzących na antresolę.

Zdjęcia: Joanna Prokopowicz, Sonia Pasternok

Autor: Piotr Prus
Konkurs na projekt domu przyjaznego dla klimatu: wyniki Ministerstwo Klimatu i Środowiska wraz z warszawskim oddziałem Stowarzyszenia Architektów Polskich rozstrzygnęły konkurs na projekt ekologicznego domu jednorodzinnego. Zwyciężyła Zlata Hrabtsevich z Wydziału Architektury Politechniki Krakowskiej. Przyznano też nagrody za drugie i trzecie miejsce oraz 8 wyróżnień!
Dom (nie)powtarzalny na Śląsku W malowniczym otoczeniu jednej ze śląskich wsi stanął Dom (nie)powtarzalny. To najnowsza realizacja Archistudia Studniarek + Pilinkiewicz.
Polska Zagroda: nowoczesne siedlisko według BXBstudio W miejscu pięciu dawnych budynków gospodarczych architekci z BXBstudio zaprojektowali pięć nowych, w typologii nowoczesnej stodoły. Połączone bryły tworzą współczesne siedlisko, które poprzez pomosty i kładkę na piętrze zintegrowano z otaczającą zielenią.
Dom Graniczny w Rybniku według pracowni Toprojekt Dom Graniczny z jednej strony zamyka wnętrza na hałas dobiegający z pobliskiej ulicy, z drugiej otwiera widoki na intymne patio i daleką perspektywę ogrodu. Prezentujemy najnowszą koncepcję pracowni Toprojekt.
Honay House w Dursztynie koło Nowego Targu Na szczycie góry Honaj w polskiej części Spisza stanął niewielki Honay House. Wakacyjny domek z prefabrykatów zaprojektowali architekci z polsko-chińskiego studia JANG.
Dom w parku Cietrzewia w Warszawie W willowej okolicy na warszawskich Włochach stanął nowy dom jednorodzinny według projektu pracowni Kruszewski Architekci. Prosta, powściągliwa bryła kadruje widoki na pobliski park z zespołem malowniczych stawów.