Architektura MuratorRealizacjeDom w Bieszczadach projektu medusa group

Dom w Bieszczadach projektu medusa group

W projekcie Domu w Bieszczadach, podobnie jak w innych swoich realizacjach, architekci z medusa group czerpią z najbliższego otoczenia i historii, poddając je jednak autorskiej interpretacji. Tym razem zastosowali corten i lokalną roślinność, która przykryć ma znaczną część obiektu.

Dom w Bieszczadach projektu medusa group
Dom w Bieszczadach, proj. medusa group.
Dom w Bieszczadachmedusa group, architekci Przemo Łukasik, Łukasz Zagała
Współpraca autorskaJarosław Przybyłka, Anna Gołyga, Michał Sokołowski, Michał Laskowski
KonstrukcjaKZ STUDIO PROJEKT
InstalacjeWN-PROJEKT, ELSANTEAM, Eko Elprom
InwestorHenniger Investment
Powierzchnia użytkowa352.0 m²
Projekt (data)2019
Data realizacji (koniec)2020

Dom w Bieszczadach medusa group zaprojektowała dla właściciela firmy Henniger Investment, która odpowiada m.in. za krakowskie osiedle Mieszkaj w Mieście, również autorstwa śląskiego biura. Tym razem architekci mieli do dyspozycji sporą działkę w jednej z malowniczych wsi na Podkarpaciu. Jej największym atutem jest widok na porośnięte lasami jodłowo-bukowymi pasmo Otrytu. Naszym wspólnym celem było podkreślenie piękna miejsca, nie wpływając negatywnie na jego odbiór przez innych – tłumaczą autorzy.

Czytaj też: Dom stodoła: nieustający trend w architekturze. Najpiękniejsze domy stodoły w Polsce |

Zaplanowali podłużną bryłę, częściową nadwieszającą się nad łagodnym zboczem i wspartą na słupach. Od strony sąsiadów dom przypominać miał załamanie wzgórza, zaś od północy zachować charakter budynku, który ma swoją skalę i masę. Nie jest to bowiem obiekt mały. Powierzchnia użytkowa Domu w Bieszczadach wynosi ponad 350 m². By nadać budynkowi współczesny wyraz, a jednocześnie w przewrotny sposób nawiązać do charakteru lokalnej zabudowy, całość  obłożono cortenem. Strukturę ziemną z darnią naciągnęliśmy na dach, aby jeszcze mocniej wpisać dom w kontekst miejsca i osłabić poczucie jego obecności w pejzażu – dodają architekci.

Znikający Dom w Bieszczadach od medusa group

Na Dom w Bieszczadach składa się na strefa prywatna z gabinetem i zapleczem rekreacyjno-wypoczynkowym oraz spa ze skrzydłem gościnnym mieszczącym kilka pokoi. Naszym zadaniem było wpisanie budynku z tak bogatym programem funkcjonalnym w morfologię działki. Teren inwestycji, w sposób planowany i zgodny z naturalnymi procesami, miał zabliźnić wszelkie ślady naszej interwencji, pozostawiając na widoku wyłącznie te elementy, które podkreślić miały przeprojektowaną tektonikę terenu. Z czasem obiekt okrył się rdzawą powłoką oraz grubą warstwą zieleni. Było dla nas bardzo ważne już na etapie koncepcji – opowiadają autorzy.

Dom Origami / Toruń Obiekt inspirowany sztuką origami to wynik fascynacji inwestorów kulturą Japonii. Jest też rzeźbą ogrodową oglądaną z głównego domu. O nowej realizacji medusagroup pisze Monika Arczyńska.
Brama Miasta Łódź: projekt medusa group w Nowym Centrum Łodzi Brama Miasta została oddana do użytku. Za projekt dwóch budynków na głównej osi Nowego Centrum Łodzi odpowiada śląska pracownia medusa group
Nobu Hotel Warsaw: zaglądamy do środka nowego hotelu projektu medusa group [GALERIA] Nobu Hotel Warsaw projektu medusa group został już oficjalnie otwarty. Jak prezentuje się w środku? Jak wyglądają wnętrza Nobu Hotel Warsaw?
Osiedle Stacja Wola w Warszawie projektu medusa group Osiedle Stacja Wola powstaje w bezpośrednim sąsiedztwie linii kolejowej prowadzącej do dworca Warszawa Zachodnia. Ewentualne niedogodności mają zrekompensować mieszkańcom inteligentne rozwiązania i liczne udogodnienia jak ogólnodostępny crossfit box czy klub lokatora.
CitySpace w Krakowie projektu medusa group Krakowskie biura CitySpace, polskiej firmy oferującej w pełni wyposażone przestrzenie na wynajem, zaaranżowała pracownia medusa group. Najemcy mają tu do dyspozycji m.in. gabinety, pokoje relaksu i budki telefoniczne.
London Empire House: londyńska realizacja medusa group [NOWE ZDJĘCIA] Biuro medusa group zaprojektowało przebudowę historycznego gmachu London Empire House we wschodniej części miasta. Architekci odtworzyli wiele detali poprzemysłowego obiektu, nadając jednak wnętrzom nowoczesny, surowy wyraz.