Architektura MuratorRealizacjeDom wypoczynkowy / Ślesin

Dom wypoczynkowy / Ślesin

Budynek powstał na pięciohektarowej działce w ramach przebudowy dawnego ośrodka kempingowego kopalni węgla kamiennego. O realizacji biur PUiA Marek Solnica i Design Lab Group pisze Katarzyna Gucałło.

Dom wypoczynkowy / Ślesin
Widok od strony wjazdu. Dzięki ukształtowaniu terenu budynek od frontu sprawia wrażenie niewielkiego. Na pierwszym planie zlokalizowana jest część gospodarcza; fot. Rafał Tomczyk
Ośrodek wypoczynkowy LornetkaŚlesin, ul. Kościelna 98
AutorzyPUiA Marek Solnica, Design Lab Group, architekci Marek Solnica, Karolina Taczalska, Maciej Taczalski
Współpraca autorskaarchitekci Ewa Basny, Sebastian Zieliński, Łukasz Wawrzyniak
Architektura wnętrzarchitekci Benita Pożoga-Grzesik, Grzegorz Grzesik, Monika Łukowska
KonstrukcjaBPiUI FILAR, Wojciech Kamiński
Generalny wykonawcaInvesthol
InwestorInvesthol
Powierzchnia terenu20522.0 m²
Powierzchnia zabudowy836.0 m²
Powierzchnia użytkowa1573.0 m²
Powierzchnia całkowita1900.0 m²
Kubatura8743.0 m³
Projekt (data)2014
Data realizacji (koniec)2019

Okolice Konina bogate są w jeziora polodowcowe, rzeki, kanały i lasy. W Ślesinie rozciągniętym wzdłuż brzegów jezior Ślesińskiego i Mikorzyńskiego przez lata funkcjonował ośrodek wypoczynkowy Kopalni Węgla Brunatnego Adamów. Pięciohektarowa działka otoczona drzewami, opadająca w kierunku wody, oferowała drewniane domki i pole namiotowe. Atrakcje zapewniały plaża rozłożona na stoku z południową ekspozycją, pomosty i hangar ze sprzętami wodnymi. Nowi właściciele zachwyceni widokiem rozciągającym się z górnej części działki postanowili uzupełnić infrastrukturę ośrodka o kameralny budynek domu wypoczynkowego, a hangar zastąpić nowoczesnym obiektem o zbliżonej funkcji.

Czytaj też: Inny punkt widzenia: architektura czasu wolnego |

Projekt zrodził się ze współpracy Pracowni Urbanistyki i Architektury Marka Solnicy i Design Lab Group z Łodzi. Architektom udało się do tego stopnia wyczuć intencje inwestora, że zrealizowane obiekty niewiele odbiegają od wstępnych szkiców koncepcyjnych. Aranżacją wnętrz zajęli się Pracownia Projektowa Pożoga – Grzesik oraz Monika Łukowska. W części wejściowej budynek domu wypoczynkowego wznosi się dwie kondygnacje ponad poziom podjazdu. Podział funkcji podkreślają kompozycje bryłowe i rozwiązania materiałowe. Po obu stronach przeszklonej zarówno od strony wejścia, jak i tarasu recepcji znajdują się garaże obłożone płytami z piaskowca. Z wycofanymi ścianami z płyt Prodema zlicowano bramy wjazdowe. Na garażach i recepcji opiera się wykończone białym tynkiem piętro z pokojami hotelowymi oraz ukrytymi za żaluzjami urządzeniami technicznymi.

Tagi:
Zbliża się koniec przebudowy Smyka Na budynku Centralnego Domu Towarowego w Warszawie 19 października zawieszono wiechę. Przebudowa obiektu ma zakończyć się jeszcze w tym roku. Za jej projekt odpowiada konsorcjum AMC - Andrzej M. Chołdzyński i RKW Rhode Kellermann Wawrowsky.
Rozbudowa kamienicy Raczyńskich – najnowsza realizacja biura KANA Kamienica powstała w 1910 roku według projektu Jana Heuricha, tworząc z sąsiednim pałacem Kronenberga pierzeję placu Małachowskiego w strefie granicznej dziewiętnasto- i dwudziestowiecznej Warszawy – mówi Andrzej Kaliszewski, współwłaściciel pracowni KANA.
Przedszkole w Ćwiklicach na Śląsku Ponadstuletni budynek publicznego przedszkola nr 10 w Ćwiklicach koło Pszczyny zyskał nowy wyraz. Projektanci z katowickiej pracowni Amaya Architekci powiększyli obiekt o nowe skrzydło, którego elewację wykonano częściowo z gontu modrzewiowego malowanego na żywe kolory.
Stacja Kultura w Rumi Projektant stworzył nowoczesną, wielofunkcyjną przestrzeń biblioteczną, w której prócz tradycyjnych funkcji – czytelni i otwartego magazynu zbiorów – znalazła się strefa do zabaw dla dzieci, miejsce do pracy z komputerem i spotkań z pisarzami, aktorami i muzykami.
Przebudowa hali sportowej w Jaworznie Konkurs na projekt przebudowy hali sportowo-widowiskowej w Jaworznie wygrało biuro Architektura i Sztuka.
Nowa inwestycja w Zabrzu: przebudowa dawnej rzeźni na kompleks handlowo usługowy Projekt przebudowy architektury przemysłowej XIX-wiecznej rzeźni w Zabrzu na wielofunkcyjny kompleks handlowo-usługowy opracowało Biuro BAAR Adama Radzimskiego. W nadbudowie znajdzie się jedna z trzech restauracji, która oferować będzie spektakularny widok na miasto