Dom ze starej stodoły. Zobacz oryginalny projekt inspirowany tradycyjnym budownictwem

Architekci z inwestorem wpadli na pomysł, żeby kupić starą poniemiecką stodołę, rozebrać ją i z tego materiału zbudować dom. Pomysł zrealizowali. Powstał oryginalny budynek z przestronnymi wnętrzami i nietypowymi rozwiązaniami. Projekt domu inspirowany jest tradycyjnym budownictwem Wielkopolski.

Spis treści

  1. Kupili starą stodołę i ją rozebrali
  2. Stare cegły na nowych elewacjach
  3. Garaż na środku domu
Nazwa obiektu Dom ze starej stodoły
Adres obiektu okolice Poznania
Autorzy Wrzeszcz Architekci, architekt Borys Wrzeszcz
Architektura wnętrz Zofia Wyganowska
Powierzchnia użytkowa 270.0 m²

Kupili starą stodołę i ją rozebrali

Dom powstał na wąskiej działce w jednej z podpoznańskich miejscowości, w otoczeniu lasu, pól uprawnych i dawnej zabudowy gospodarczej, która systematycznie ustępuje miejsca nowym osiedlom. Stare poniemieckie obiekty z czerwonej cegły, o wyważonych proporcjach i detalu, przykuły uwagę autorów z lokalnej pracowni Wrzeszcz Architekci.

- W trakcie projektowania wpadliśmy z inwestorem na pomysł, by nie tylko inspirować się tą najlepszą lokalną architekturą, ale też bezpośrednio z niej skorzystać. I tak powstał plan, aby odkupić i rozebrać jedną z opuszczonych stodół i z tego materiału zbudować nowy dom na naszej działce – mówi architekt Borys Wrzeszcz.

Stare cegły na nowych elewacjach

Autorzy zaproponowali prosty obiekt na planie kwadratu, przekrywając bryłę dwuspadowym dachem. Cegły ze starej stodoły zostały wykorzystane do stworzenia nowej elewacji. Występują tu w czterech typach wiązań, o różnym poziomie rozrzeźbienia i transparentności, podkreślając przy okazji poszczególne strefy funkcjonalne domu.

Całą przestrzeń parteru, gdzie rozplanowano kuchnię, jadalnię i salon, autorzy otworzyli z jednej strony na zieleń sąsiadującego z działką lasu. Nad salonem i kuchnią na poziomie piętra wstawiono moduł mieszczący łazienkę, garderoby i sypialnie, również z widokiem na las. Ten „lewitujący” moduł przy okazji osłania taras przed deszczem i słońcem.

Garaż na środku domu

Nietypowym rozwiązaniem jest usytuowanie garażu na środku domu, co pozwoliło na bezpośrednie połączenie go z holem wejściowym, spiżarnią, kotłownią i pomieszczeniem gospodarczym. Nad garażem znajdują się pokoje dzieci z dodatkowym strychem. Powierzchnia użytkowa budynku wynosi 270 m².

Nowe życie domu podcieniowego na Żuławach. Odbudowa budynku z historią
Listen on Spreaker.