Architektura MuratorRealizacjeDuńskie Muzeum Rocka w Roskilde

Duńskie Muzeum Rocka w Roskilde

Obiekt wzniesiony według projektu pracowni MVRDV i COBE powstał na terenie dawnej fabryki cementu w Roskilde, gdzie co roku odbywa się największy festiwal muzyki rockowej w Europie.

Duńskie Muzeum Rocka w Roskilde
Duńskie Muzeum Rocka w Roskilde. Fot. © Ossip van Duivenbode

Obiekt powstał w Roskilde, mieście położonym w odległości 30 km na zachód od Kopenhagi. Co roku odbywa się tu jeden z największych i najbardziej znanych festiwali muzyki rockowej w Europie. Już w 2011 roku pracowniom MVRDV i COBE powierzono opracowanie masterplanu postindustrialnego obszaru o powierzchni 45 000 m2, położonego pomiędzy centrum miasta, a terenami festiwalowymi. Zadaniem architektów było przekształcenie  terenów nieczynnej fabryki cementu Unicon w offową dzielnicę młodzieżową. Istotnym wymogiem było więc zachowanie nieformalnego charakteru, za sprawą którego miejsce już wcześniej chętnie odwiedzane było przez artystów i skaterów.

Oprócz renowacji znajdujących się na terenie cementowni historycznych hal fabrycznych, zorganizowanych wokół placu przeznaczonego pod duże wydarzenia, w masterplanie przewidziano trzy nowe obiekty – ukończone właśnie Duńskie Muzeum Rocka, Ludową Szkołę Muzyczną oraz towarzyszące jej budynki mieszkalne dla uczniów szkoły, a także siedzibę znanego festiwalu Roskilde.

Projektanci zdecydowali o wyniesieniu nowych elementów założenia ponad istniejące hale. Budynek administracyjny festiwalu powstanie na dachu jednej z hal i przyjmie formę spiętrzonych głośników. Szkoła zostanie natomiast umieszczona wewnątrz jednej z pofabrycznych przestrzeni, w której zaprojektowano pomieszczenia wykładowe i sale prób. W trzypoziomowej, okrągłej bryle umieszczonej powyżej znajdzie się akademik z 80 podwójnymi pokojami dla uczniów.

Ukończona właśnie siedziba Duńskiego Muzeum Rocka została pomyślana jako wejście na teren nowej muzycznej dzielnicy, co podkreśla poprzedzający ją czerwony dywan. O charakterze i funkcji miejsca informuje też elewacja pokryta anodowanym aluminium w kształcie ćwieków. We wnętrzach złoto ustępuje czerwieni przypominającej welurowe wyściółki futerałów elektrycznych gitar. Foyer posiada podwójną funkcję – zazwyczaj służy jako wejście na teren Rockmagneten, ale może też stać się sceną na świeżym powietrzu.

Tagi:
Wyspa Papieru w Kopenhadze Duńska pracownia COBE wygrała międzynarodowy konkurs na projekt zagospodarowania Christiansholm w kopenhaskim porcie. Hale magazynowe, gdzie niegdyś przechowywano papier dla duńskiej prasy, zastąpi wielofunkcyjna zabudowa, nawiązująca do przemysłowego charakteru wyspy.
Z cyklu – praktyki w zagranicznych pracowniach architektonicznych: COBE Michał Kniaź, student Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej w Gliwicach opisuje niemal roczną praktykę, którą odbył  w duńskiej pracowni COBE