Architektura MuratorRealizacjeHotel Mera w Sopocie

Hotel Mera w Sopocie

Hotel Mera wzniesiono w otoczeniu wydmowego krajobrazu, tuż przy jednej z sopockich plaży. W architekturze obiektu dominują rozwiązania inspirowane skandynawskim modernizmem. Za projekt odpowiada pracownia Dom i Miasto'84.

Mera Spa Hotel
Fot. Marcin Czechowicz
Mera Spa Hotelul. Bitwa pod Płowcami, Sopot
AutorzyDom i Miasto'84
Zespół autorski:Czesław Bielecki, Tomasz Zieliński, Krzysztof Adamus, Elżbieta Andraka, Barbara Pietrasik, Dorota Pajchel
Powierzchnia terenu16369.0 m²
Powierzchnia zabudowy2878.0 m²
Data realizacji (początek)2008
Data realizacji (koniec)2012

Hotel Mera położony jest przy ul. Bitwy pod Płowcami, zaledwie kilkadziesiąt metrów od sopockiej plaży, w otoczeniu wydmowego krajobrazu. Patrząc na ukończony w 2012 roku obiekt, trudno uwierzyć, że za jego projekt odpowiada pracownia Dom i Miasto'84, prowadzona przez Czesława Bieleckiego, znanego z takich realizacji jak choćby siedziba Telewizji Polskiej w Warszawie. Architekturę budynku cechuje umiar i szlachetna prostota. Ogrody, kawiarnia i basen na płaskim dachu, częściowe oparcie budynku słupach, trójkątne wykusze z pionowymi oknami, wieża przylegająca do jednej z elewacji, a także zastosowanie drewna, to nawiązania do nadmorskiego i skandynawskiego modernizmu.

Budynek wypełniaja nadmorską przestrzeń sopockiego kurortu i harmonijnie wpisuje się w otaczający go krajobraz. Obiekt w kształcie nieregularnej podkowy otwarto na morze, promenadę i molo z funkcjami gastronomicznymi, urządzeniami spa i pokojami zabiegowymi. Teren wokół hotelu został zagospodarowany nadmorską roślinnością, oczkami wodnymi i naturalnym kamieniem. Do dyspozycji gości oddano około 140 pokoi oraz baseny, w tym jeden na dachu w centralnej części budynku.

Muzeum Bitwy Warszawskiej z pozwoleniem na budowę Muzeum Bitwy Warszawskiej w Ossowie powstanie według projektu pracowni DiM'84 Dom i Miasto Czesława Bieleckiego. Gmach za blisko 200 mln złotych zrealizuje Agencja Mienia Wojskowego.
Wyniki konkursu na zadaszenie amfiteatru w Łazienkach Muzeum Łazienki Królewskie w Warszawie wraz ze Stowarzyszeniem Architektów Polskich ogłosiło wyniki dwuetapowego konkursu na projekt zadaszenia historycznego amfiteatru na terenie parku. Jury postanowiło nie przyznawać pierwszej nagrody. Drugą zdobyła pracownia DiM’84 Czesława Bieleckiego.
Nowa siedziba TVP w Warszawie Architektura budynku TVP jest jednocześnie rozrywkowa (tańcząca wieża z przodu, łukowy mostek z tyłu), publicystyczna (dialog z architekturą Gehry’ego poprzez przaśne naśladownictwo) i fabularna (opowieść o tym, jak z pozornie jednorodnej, walcowatej bryły – wypryskuje bogactwo przeróżnych kształtów, atakujących podchodzących ludzi).