Architektura MuratorRealizacjeNowy Rynek D w Poznaniu: nowa realizacja medusa group

Nowy Rynek D w Poznaniu: nowa realizacja medusa group

Kolejny budynek kompleksu Nowy Rynek w Poznaniu gotowy! Budynek D projektu śląskiej pracowni medusa group otrzymał właśnie pozwolenie na użytkowanie.

Nowy Rynek D w Poznaniu: nowa realizacja medusa group
Nowy Rynek D w Poznaniu, proj. medusa group
Nowy Rynek D Poznań, ul. Wierzbięcice i Wujka
Autorzymedusa group, architekci Przemo Łukasik, Łukasz Zagała
Współpraca autorskaMaria Jaksik, Dawid Beil, Aleksandra Nowak, Joanna Jakimiuk, Magdalena Cichosz, Mateusz Florczak, Maciej Orlicz, Michał Laskowski, Mateusz Małecki, Krzysztof Weber, Michał Gawron, Tymoteusz Sapa, Aleksandra Mazur, Michał Sokołowski
KonstrukcjaBud-Ekspert
InstalacjeTermo Studio, Janura
Generalny wykonawcaSkanska
InwestorSkanska
Powierzchnia całkowita39000.0 m²
Projekt2018
Data realizacji (koniec)2021
Projekt fasady: Studio Profil, Esox

Nowy Rynek w Poznaniu to wielofunkcyjny zespół realizowany przez firmę Skanska od 2017 roku na terenie dawnego dworca PKS u zbiegu ulic Matyi i Wierzbięcice. Na obszarze obejmującym 3,8 ha docelowo powstać ma pięć budynków o zróżnicowanych funkcjach i powierzchni całkowitej wynoszącej 100 tys. m². Projekt zagospodarowania terenu opracowany został przez pracownię JEMS Architekci, ale koncepcje poszczególnych obiektów inwestor zlecił różnym biurom. Oddany właśnie do użytku budynek D zaprojektowała śląska pracownia medusa group. Biurowiec stanął u zbiegu ulic Wierzbięcice i Wujka i łączy funkcje biurowe oraz usługowo-handlowe. Oferuje ok. 39 tys. m² nowoczesnej powierzchni na wynajem i jako pierwsza inwestycja w regionie będzie ubiegać się o certyfikat WELL Core&Shell.

Nowy Rynek D wyróżnia się oryginalną fasadą, która mieni się odcieniami zieleni, przechodząc ku górze w barwę rdzawego różu. W niższych kondygnacjach znalazły się przeszklone witryny, których celem jest optyczne „oderwanie” gmachu od ziemi. Aby nadać budynkowi lekkości zastosowane zostało zróżnicowanie charakteru i kolorystyki elewacji pokrytych pionowym układem kątowników, które pełnią jednocześnie funkcję zacieniaczy.

Zależało nam na powiązaniu kompleksu z dzielnicą mieszkaniową Wilda, tak aby bryła biurowca nie zdominowała sąsiedniej zabudowy. Zaprojektowanie wypiętrzających się struktur i tarasowych podcieni miało na celu rozbicie masywnej bryły i nadanie jej nieco wizualnej lekkości oraz subtelności – mówi Przemo Łukasik z medusa group. Wyoblony, ogólnodostępny dziedziniec, znajdujący się w centrum etapu D, stanowi ważny element biurowca. Jest także integralną częścią kompleksu, strefą stanowiącą rozwinięcie i wzbogacenie budynku. To przestrzeń publiczna, z nieograniczonym dostępem, która w przyszłości zapraszać będzie mieszkańców Wildy w kierunku Nowego Rynku – dodaje Łukasik.

Nowy Rynek w Poznaniu projektu najlepszych biur w Polsce

Dotąd w ramach zespołu Nowy Rynek w Poznaniu powstały trzy budynki. Za projekt pierwszych dwóch odpowiada wrocławskie studio Maćków Pracownia Projektowa. W kwietniu tego roku rozpoczęła się realizacja przedostatniego etapu: budynku E projektu Jemsów, który domknie powstający kwartał i dostarczy ok. 28,5 tys. m² powierzchni biurowej. – Koncepcja urbanistyczna Nowego Rynku zakłada kształtowanie zabudowy wokół centralnego punktu, jakim ma być kolejny na mapie Poznania rynek miejski. Z jednej strony budynki tworzą pierzeje kompleksu, a z drugiej otwierają perspektywy widokowe łączące jego przestrzeń z okolicą – mówi Marcin Citko z pracowni JEMS Architekci. – Zgodnie z założeniami architektonicznymi, ze względu na swoje położenie przy skrzyżowaniu dwóch głównych ulic, budynek E będzie głównym elementem identyfikującym Nowy Rynek w przestrzeni miasta. Z tego względu istotnym było zaakcentowanie jego wysokości, przy jednoczesnym utrzymaniu skali całego zespołu i uwzględnieniu relacji wysokościowych z sąsiednią zabudową. Efekt ten uzyskano poprzez obudowanie poziomów technicznych zlokalizowanych ponad częścią biurową, jednorodną na całej wysokości obiektu elewacją i wachlarzowym rozsunięciu najniższych kondygnacji – dodaje Marcin Citko.

Sposób, w jaki zaprojektowano elewację oparty jest na założeniu ukształtowania ścian zewnętrznych budynku, który nadal oferuje użytkownikom dużo naturalnego światła we wnętrzu i szerokie perspektywy, a jednocześnie ogranicza niekorzystny wpływ klimatu zewnętrznego, co pozwala na bardziej racjonalne zarządzanie gospodarką energetyczną budynku. Powierzchnie szklane zostały ograniczone do niezbędnego minimum, a w miejscach mających mniejsze znaczenie dla odbioru od wnętrza – zastąpione polami nieprzeziernymi, o lepszej, w stosunku do przeszkleń, izolacyjności termicznej i akustycznej. Takie podejście poprawia efektywność energetyczną, a co za tym idzie ogranicza operacyjny ślad węglowy budynku. Kształt kasetonów tworzących elewację ma „załamany” przebieg, linia ściany zewnętrznej odgina się do wnętrza w osiach otworów okiennych, co dodatkowo wysmukla budynek.

Przestrzeń publiczna od Ultra Architects

Z kolei za zagospodarowanie przestrzeni w ramach kompleksu Nowy Rynek w Poznaniu odpowiedzialna jest lokalna pracownia Ultra Architects. Zaplanowała dużo zieleni oraz elementy małej architektury, w tym pergole i fontannę.  Projektując przestrzeń publiczną dla inwestycji Nowy Rynek, przyjrzeliśmy się naszemu miastu, sprawdzając, które przestrzenie w Poznaniu działają najlepiej, czyli przyciągają najwięcej mieszkańców. Według nas są to miejsca, w których jest dużo zieleni – na której i pod którą – można przebywać. Wystarczy spojrzeć na liczbę osób siedzących w ciepłe dni nad Wartą, przed Teatrem Polskim czy w parku obok Starego Browaru – wyjaśnia Marcin Kościuch, współwłaściciel pracowni Ultra Architects. Dlatego też pierwszym ruchem projektowym było wprowadzenie między budynki Nowego Rynku jak największej ilości traw, krzewów i drzew oraz uzupełnienie ich przestrzeniami do zabawy, rekreacji czy  wypoczynku. Dotyczy to również płyty samego placu. W dużej części będzie ona pokryta, wyspami zieleni, o celowo kontrastujących z otaczającymi je budynkami, miękkich kształtach, gdzie będzie można usiąść na zaprojektowanych ławkach lub bezpośrednio na trawie, czy pod drzewami. W części południowo-wschodniej placu zaprojektowaliśmy fontannę z możliwością rozstawiania w tym miejscu zimą niewielkiego lodowiska. Pomiędzy wyspami stanie kilkanaście słupów, które połączone będą luźno wiszącymi stalowymi linkami trzymającymi lampy – tłumaczy Kościuch.

Tagi:
Autor: Piotr Prus
Zespół.KTW w Katowicach Kompozycja przestrzenna budynków odpowiada lokalnemu kontekstowi. Forma przesuniętych bloków jest wynikiem wypiętrzającego się układu prostopadłościennych brył Muzeum Śląskiego i siedziby NOSPR. O wyzwaniach związanych z realizacją piszą Przemo Łukasik i Łukasz Zagała.
Medusa group szuka recepty na nowe centrum Wawra Na zlecenie Dom Development studio medusa group opracowuje projekt zagospodarowania poprzemysłowych terenów w centrum Wawra. Wstępna koncepcja, uwzględniająca możliwości przestrzenne tej części dzielnicy, zostanie poddana konsultacjom społecznym.
Osiedle Bolko w Bytomiu: budynki z ekonomicznych bloczków projektu medusa group Osiedle Bolko to pierwszy zespół mieszkaniowy realizowany przez pracownię medusa group w rodzinnym Bytomiu. Projektem na swojej stronie chwalą się nawet władze miasta.
Przemo Łukasik o osiedlu Bolko w Bytomiu To kolejna szansa na odczarowanie Bytomia, który wielu kojarzy się wciąż z poprzemysłowym zapadliskiem. Tymczasem to miejsce z ogromnym potencjałem, niczym dawny Berlin. Nowe osiedle, które zaprojektowaliśmy zaoferuje świetne warunki na start dla młodych ludzi – przekonuje Przemo Łukasik z medusa group.
Zespół biurowy Wave w Gdańsku projektu medusa group Prezentujemy Wave projektu medusa group. Po odwołujących się do industrialnej przeszłości realizacjach w Katowicach, Bytomiu, Gliwicach i Łodzi, przyszła kolej na Gdańsk. Tym razem architekci zaprojektowali budynki inspirowane rytmiczną kompozycją portowych składów kontenerowych.
Hotel The Bridge Wrocław: zaglądamy do środka Mgallery Hotel na Ostrowie Tumskim Na wrocławskim Ostrowie Tumskim stanął pięciogwiazdkowy hotel The Bridge Wrocław Mgallery. Za projekt obiektu odpowiada lokalna pracownia Forum Architekci, a za aranżację wnętrz – medusa group.