Architektura MuratorRealizacjePERES PEACE HOUSE - IZRAEL

PERES PEACE HOUSE - IZRAEL

Z uwagi na kontekst czasu i miejsca powstała przestrzeń, która tworzy mariaż symboliki i użyteczności - Centrum Peresa - dedykowane pokojowi na świecie, autorstwa Fuksas Architects.

fotka z /zdjecia/fot16.jpg

Port macierzysty dla wszystkich żeglarzy i przystań dla rozbitków. Wyobraź sobie miejsce o głębokim znaczeniu etycznym. Pokój jest stanem ducha-aspiracji, napięcie i utopii, wyrazem nadziei, że przyszłe pokolenia będą żyły w lepszym świecie. Tak powstało miejsce spotkania.

Przeczytaj też>> Kościół w parafii św. Pawła o prostej, sześciennej formie z nieregularnie rozmieszczonymi otworami okiennymi to część kompleksu parafialnego w Foligno autorstwa włoskiego biura Fuksas Architects.

Elementy ze szkła i betonu o nieregularnych kształtach posadowiono na monolitycznej podstawie. Ułożony horyzontalnie budulec (piasek i kruszywo), tworzy rzeźbiarską formę od środka. Dynamiczne cięcia odsłaniają surowe wnętrze. Na poziomie przyziemia zlokalizowano recepcję i sale wystawowe (550 m2) powiązane z przestronnym ogólnodostępnym, drewnianym tarasem, stanowiącym przedłużenie placu wejściowego. Pustą przestrzeń rozcięto wzdłuż dwóch symetrycznych ramp prowadzących do obszaru, który jest otwarty na całą wysokość budynku. Doświetlone z zewnątrz szkło przenika się z betonową strukturą i lokalnym kolorytem ziemi. Stąd na przemian widoczne są warstwy światła i ciemności, tworząc rysunek na elewacjach równoległościanu.

Na pozostałych sześciu piętrach wysokich na 3,4 m, z których każdy obejmuje przestrzeń 600 m2 powstała wielofunkcyjna powierzchnia. Na pierwszym urządzono biura, bibliotekę i restaurację, na drugim piętrze znajduje się audytorium na 200 osób (o wysokości 7 m.), i sale konferencyjne, kawiarnia na trzecim piętrze z biblioteką i madiateką. Na ostatnich kondygnacjach zlokalizowano biura i sale konferencyjne. Najwyższe piętro znajmuje dziesięć apartamentów.

Lokalizacja: Jaffa, Tel Aviv, Izrael
Inwestor: Peres Centre for Peace
Autor: Massimiliano i Doriana Fuksas
Nadzór nad projektem: Michal Schaffer
Architektura wnętrz: Fuksas Design
współpraca:
Inżynieria: Rokach & Aschkenazy
Konstrukcja: Kal-Binian Ltd
Rośliny: Rom Geves Ltd
Architektura krajobrazu: Tema
Powierzchnia użytkowa: 2 500 m2
Powierzchnia całkowita: 7 000 m2
Projekt: 1999
Realizacja: 2008

Kompleks parafialny – kościół, dom parafialny, kaplica Kościół w parafii św. Pawła o prostej, sześciennej formie z nieregularnie rozmieszczonymi otworami okiennymi to część kompleksu parafialnego w Foligno autorstwa włoskiego biura Fuksas Architects.