Restauracja Paprotna w Rybniku: śląski minimalizm według pracowni MOJO
Architekci z pracowni MOJO stanęli przed wyzwaniem całkowitej metamorfozy jednego z lokali gastronomicznych w Rybniku. W nawiązaniu do nazwiska właścicieli, zaproponowali autorskie elementy wykończenia wykorzystujące motywy roślinne.
Restauracja Paprotna w Rybniku, proj. MOJO pracownia projektowa
Zadaniem architektów z rybnickiej pracowni MOJO była nie tylko nowa aranżacja, ale też przebudowa całego układu funkcjonalnego oraz nowy pomysł na dotychczas funkcjonujące miejsce. Największym wyzwaniem było wypracowanie rozwiązania dla powiększenia przestrzeni konsumpcyjnej. Zmiana profilu działalności z barowego na typowo restauracyjny, nowoczesny, a dodatkowo uwzględnienie połączenia z niedawno wybudowaną salą bankietową – mówi „A-m” architektka Anita Baron, założycielka MOJO.
Dodaje, że konieczne była m.in. likwidacja starego zaplecza, ponieważ nowa kuchnia znajdowała się pod salą bankietową w dalszej części budynku. Przestrzeń konsumpcyjna została w ten sposób znacznie powiększona, a dodatkowo doświetlona poprzez poszerzenie okien. Zależało nam, by uzyskać jak największą liczbę miejsc siedzących, a jednocześnie stworzyć charakter wyróżniający to wnętrze – opowiada Anita Baron. Klienci, Ewa i Leszek Paprotni, ostatecznie zdecydowali się również zmianę nazwy lokalu. Wykorzystując swoje nazwisko, nową restaurację postanowili prowadzić pod szyldem Paprotna. W nawiązaniu do tego faktu, projektanci zaproponowali we wnętrzach motywy roślinne i naturalną kolorystykę.
Wzór dekoracyjnych elementów z płyty meblowej na ścianach oraz balustrady inspirowany był unerwieniem liści i kształtem gałęzi. To autorskie rozwiązania architektów. Według ich pomysłu powstały też specjalne kwietniki między stołami oraz obudowa baru, którą wykonano z mozaiki Constellation firmy Raw Decor. Uwagę zwracają również charakterystyczne obudowy grzejników. Ze względu na nowy układ okien, wszystkie istniejące kaloryfery trzeba było zdemontować. Zachowały się w bardzo dobrym stanie, architekci zdecydowali się więc je wykorzystać. Wyzwaniem było umieścić je w pionie, ale instalatorzy poradzili sobie z tym zadaniem – wyjaśnia Anita Baron. W projekcie zastosowano utrzymane w prostej stylistyce krzesła i stoły z firmy Meble Radomsko oraz nawiązujące do nich odcieniem szerokie płytki ceramiczne Paradyż Wood Basic ułożone w jodełkę. Całość uzupełniają liczne rośliny w donicach, w tym oczywiście... paprocie.
Newsletter „Architektury-murator” co tydzień nowa porcja najświeższych architektonicznych newsów z Polski i ze świata!
Centrum Aktywności Lokalnej w Rybniku-Klokocinie jest pierwszym z kilku podobnych obiektów planowanych na terenie całego miasta. Ta prototypowa przestrzeń, według projektu katowickiego biura MWArchitekci, zdobyła właśnie nagrodę specjalną i tytuł realizacji najlepiej odpowiadającej na wyzwania współczesnego świata w IX edycji konkursu ŻYCIE W ARCHITEKTURZE.
W dawnym sklepie Cepelii w centrum Rybnika powstał Punkt Informacji Miejskiej połączony z centrum kulturalnym mającym aktywizować mieszkańców i promować lokalnych twórców. Za projekt wnętrz odpowiada pracownia Mojo.
Inspiracją dla dwupiętrowej restauracji Seafood Station w Warszawie były targi rybne z różnych zakątków świata. Projekt aranżacji wnętrza opracował architekt Jan Sikora, właściciel pracowni Sikora Wnętrza.
Na początku października w Browarach Warszawskich otwarto NINE's. Restaurant & Sports Bar: nowy koncept gastronomiczny należący do Roberta Lewandowskiego i jego wspólników. Projekt wnętrza opracowało Studio 370.
Restauracja FUTU SUSHI funkcjonuje w Białymstoku już od dziesięciu lat. Jej wykonane ponad dekadę temu wnętrze zostało zmodernizowane według projektu pracowni 74studio.
Goście centrum sportowo-rekreacyjnego Fala Park w Wolsztynie mogą od tego roku korzystać z nowego drink-baru. Oczekiwany przez inwestora klubowy klimat architekci osiągnęli, wieszając na ścianach i suficie kompozycje łańcuchów w kolorze zgaszonego złota.
Restaurację The ASH w Troisdorf-Spich zaprojektowano jako prototyp. Podobne w charakterze lokale z amerykańską kuchnią, o architekturze nawiązującej do zabudowy przemysłowej lat 20., realizowane są obecnie w całych Niemczech.
Architekci nawiązali do dobrych tradycji polskiego rzemiosła i architektury wnętrz z PRL-u. zaaranżowaną przez nich przestrzeń charakteryzuje elegancka surowość proporcji kontrastująca z wyrafinowaniem detalu – pisze Adam Orlewicz.