Architektura MuratorRealizacjeRestauracja Paprotna w Rybniku: śląski minimalizm według pracowni MOJO

Restauracja Paprotna w Rybniku: śląski minimalizm według pracowni MOJO

Architekci z pracowni MOJO stanęli przed wyzwaniem całkowitej metamorfozy jednego z lokali gastronomicznych w Rybniku. W nawiązaniu do nazwiska właścicieli, zaproponowali autorskie elementy wykończenia wykorzystujące motywy roślinne.

Restauracja Paprotna w Rybniku: śląski minimalizm według pracowni MOJO
Restauracja Paprotna w Rybniku, proj. MOJO pracownia projektowa
Restauracja PaprotnaRybnik, ul. Prosta 193
AutorzyMOJO pracownia projektowa, architektka Anita Baron
Współpraca autorskaarchitektki Aneta Szopa, Natalia Czogała
InwestorEwa i Leszek Paprotni
Powierzchnia użytkowa103.0 m²
Data realizacji (koniec)2018

Zadaniem architektów z rybnickiej pracowni MOJO była nie tylko nowa aranżacja, ale też przebudowa całego układu funkcjonalnego oraz nowy pomysł na dotychczas funkcjonujące miejsce. Największym wyzwaniem było wypracowanie rozwiązania dla powiększenia przestrzeni konsumpcyjnej. Zmiana profilu działalności z barowego na typowo restauracyjny, nowoczesny, a dodatkowo uwzględnienie połączenia z niedawno wybudowaną salą bankietową – mówi „A-m” architektka Anita Baron, założycielka MOJO. 

Dodaje, że konieczne była m.in. likwidacja starego zaplecza, ponieważ nowa kuchnia znajdowała się pod salą bankietową w dalszej części budynku. Przestrzeń konsumpcyjna została w ten sposób znacznie powiększona, a dodatkowo doświetlona poprzez poszerzenie okien. Zależało nam, by uzyskać jak największą liczbę miejsc siedzących, a jednocześnie stworzyć charakter wyróżniający to wnętrze – opowiada Anita Baron. Klienci, Ewa i Leszek Paprotni, ostatecznie zdecydowali się również zmianę nazwy lokalu. Wykorzystując swoje nazwisko, nową restaurację postanowili prowadzić pod szyldem Paprotna. W nawiązaniu do tego faktu, projektanci zaproponowali we wnętrzach motywy roślinne i naturalną kolorystykę.

Czytaj też: Vogue Polska od środka – wnętrza redakcji magazynu Vogue |

Wzór dekoracyjnych elementów z płyty meblowej na ścianach oraz balustrady inspirowany był unerwieniem liści i kształtem gałęzi. To autorskie rozwiązania architektów. Według ich pomysłu powstały też specjalne kwietniki między stołami oraz obudowa baru, którą wykonano z mozaiki Constellation firmy Raw Decor. Uwagę zwracają również charakterystyczne obudowy grzejników. Ze względu na nowy układ okien, wszystkie istniejące kaloryfery trzeba było zdemontować. Zachowały się w bardzo dobrym stanie, architekci zdecydowali się więc je wykorzystać. Wyzwaniem było umieścić je w pionie, ale instalatorzy poradzili sobie z tym zadaniem – wyjaśnia Anita Baron. W projekcie zastosowano utrzymane w prostej stylistyce krzesła i stoły z firmy Meble Radomsko oraz nawiązujące do nich odcieniem szerokie płytki ceramiczne Paradyż Wood Basic ułożone w jodełkę. Całość uzupełniają liczne rośliny w donicach, w tym oczywiście... paprocie.

Centrum Aktywności Lokalnej w Rybniku Centrum Aktywności Lokalnej w Rybniku-Klokocinie jest pierwszym z kilku podobnych obiektów planowanych na terenie całego miasta. Ta prototypowa przestrzeń, według projektu katowickiego biura MWArchitekci, zdobyła właśnie nagrodę specjalną i tytuł realizacji najlepiej odpowiadającej na wyzwania współczesnego świata w IX edycji konkursu ŻYCIE W ARCHITEKTURZE.
Halo! Rybnik – nowy Punkt Informacji Miejskiej w Rybniku W dawnym sklepie Cepelii w centrum Rybnika powstał Punkt Informacji Miejskiej połączony z centrum kulturalnym mającym aktywizować mieszkańców i promować lokalnych twórców. Za projekt wnętrz odpowiada pracownia Mojo.
Tagi:
Siedziba firmy Red Bull w Warszawie: nowoczesna przestrzeń w starym forcie Na potrzeby nowej siedziby firmy Red Bull zaadaptowano halę z lat 70. na terenie Fortu Mokotów. Architekci z biura MXCF wyeksponowali prefabrykowaną konstrukcję obiektu i zaaranżowali  półotwarte strefy dla różnych grup pracowników.
Nowe biura WP: rozmowa z Anną Fedorowicz-Tomaszewską i Katarzyną Miastkowską Wirtualna Polska to ogromna organizacja. Największym wyzwaniem było  połączenie różnych modeli pracy – od gwarnej, pracującej niemal całą dobę redakcji, po wymagające skupienia działy IT czy analiz. W tym przypadku ścisła współpraca z działem administracji, zarządem i szefami poszczególnych działów trwała kilka miesięcy zanim w ogóle usiedliśmy do rysowania. W nowej, postcovidowej rzeczywistości, potrzeba dokładnego zrozumienia wszelkich potrzeb i zależności będzie jeszcze istotniejsza. Przed nami ważne wyzwanie – kompletna redefinicja miejsca pracy: rozmowa z Anną Fedorowicz-Tomaszewską i Katarzyną Miastkowską, projektantkami nowych biur Wirtualnej Polski.
Showroom Indigo Nails projektu Reform Architekt [GALERIA] Dawnej była tu przędzalnia bawełny, dziś powstają kosmetyki do stylizacji paznokci. Prezentujemy nową aranżację siedziby Indigo Nails w Łodzi autorstwa lokalnej pracowni Reform Architekt.
Ibis Styles Sarajevo z wnętrzami polskich projektantów We wnętrzach hotelu Ibis Styles Sarajevo projektanci z wrocławskiej pracowni MIXD wykorzystali motywy nawiązujące między innymi do zimowej olimpiady z 1984 roku – wydarzenia, które mieszkańcy stolicy Bośni i Hercegowiny do dziś wspominają z nostalgią. Obiekt znalazł się właśnie w finale międzynarodowego konkursu HD Awards, organizowanego przez amerykański magazyn „Hospitality Design”.
20 opowieści z wnętrza Dzisiejsze mikroapartmenty, lofty lat 70., nieformalne aranżacje lat 60., wypełnione sprzętami gospodarstwa domowego wnętrza lat 50., a także pierwsze otwarte, przenikające się przestrzenie z lat 20. Wystawą Home Stories. 100 Years, 20 Visionary Interiors Vitra Design Museum rozpoczyna dyskusję o prywatnych wnętrzach mieszkalnych ostatniego stulecia.
Najlepiej zaprojektowane wnętrze Gdyni Centrum Designu w Gdyni ogłosiło wyniki konkursu na najlepiej zaprojektowane wnętrze komercyjne. W tym roku jury jednogłośnie postanowiło nagrodzić aranżację Willi Wincent projektu Maćka Ryniewicza oraz Rafała Kaletowskiego.