Nazwa obiektu | Restauracja Stan Surowy |
Adres obiektu | Warszawa ul. Patriotów 160 |
Autorzy | Ggrupa projektowa, architekci Mateusz Frankowski, Paweł Lipiński, Fryderyk Graniczny |
Powierzchnia użytkowa | 120.0 m² |
Data realizacji (koniec) | 2018 |
Stan Surowy to jednocześnie restauracja serwująca dania inspirowane kuchnią azjatycką, jak i klimatyczny bar, do którego można wpaść wieczorem na drinka. To miejsce założone przez trzech przyjaciół, mających za sobą lata wspólnej pracy na warszawskim rynku gastronomicznym. Do aranżacji wnętrz tego nowo otwartego lokalu zaprosili pracownię Ggrupa, prowadzoną przez znających się jeszcze ze studiów trzech młodych architektów: Pawła Lipińskiego, Fryderyka Granicznego i Mateusza Frankowskiego. Zgodnie z przyszłą nazwą restauracji, studwudziestometrowa przestrzeń restauracji utrzymana jest w surowym, industrialnym stylu. Dominującym materiałem jest beton o różnych wybarwieniach, który pokrywa wszystkie ściany oraz podłogę. Wpisujące się w tę stylistykę instalacje elektryczne i wentylacyjne zostały pozostawione jako odsłonięte, a całość dopełniają stalowe elementy w postaci konstrukcji nad barem oraz podwieszanych sufitów i ścianek z siatki zgrzewanej.
Nawiązań do Azji należy z kolei doszukiwać się w elementach drewnianych i minimalistycznych kompozycjach roślinnych. Meble swoimi równymi podziałami wyznaczają spokojny rytm wnętrza. Drewno dębowe zostało wykorzystane do wykonania zabudowy baru, wypełnień szafek kuchennych, regału, stołów i stołków barowych – tłumaczą architekci, którzy są też autorami wyposażenia.