Architektura MuratorRealizacjeZespół mieszkaniowy na osiedlu Bażantów w Katowicach \ A housing group in the Bażantów Estate in Katowice

Zespół mieszkaniowy na osiedlu Bażantów w Katowicach \ A housing group in the Bażantów Estate in Katowice

Budynki charakteryzują się minimalistyczną stylistyką, nawiązującą do estetyki przemysłowej, znaną z wielu innych realizacji medusa group. Wyróżnienie w konkursie Architektura Roku województwa śląskiego 2009/2010 w kategorii Obiekt Roku

fotka z /zdjecia/70-71_10.jpg
Zespół budynków wielorodzinnych mieszkalnych wraz z garażami podziemnymi\ Multi-family dwellings with underground garagesKatowice, ul. Bażantów\ ul. Hierowskiego
Autorzymedusa group, Przemysław Łukasik, Łukasz Zagała s.c., architekci Przemo Łukasik, Łukasz Zagała
Współpraca autorskaarchitekci Dawid Beil, Rafał Dziedzic, Kuba Pudo, Tomasz Majewski, Dominik Jaksik, Maria Jaksik, Justyna Siwińska, Agnieszka Szewera, Dominika Marek
KonstrukcjaMarian Burzak\firma inżynierska Statyk – Grzegorz Komraus
Generalny wykonawcaMitex
InwestorMillenium Centrum Piotr Płoskoń
Powierzchnia terenu8914.0 m²
Powierzchnia użytkowa13000.0 m²
Projekt (data)2006
Data realizacji (początek)2006
Data realizacji (koniec)2009

The minimalist stylistics of the buildings, referring to industrial aesthetics, is known from many other medusa group designs

Powierzchnia zabudowy\Footprint: budynek południowy – 872 m2; budynek północny – 585 m2
Powierzchnia całkowita\Total area: budynek południowy – 3741 m2; budynek północny – 4185 m2
Kubatura\Volume: budynek południowy – 11 826 m3; budynek północny – 13 744 m3

Osiedle Bażantów, zamknięty kompleks mieszkalny w dzielnicy Kostuchna w południowej części Katowic, realizowane jest od początku stulecia przez firmę deweloperską Millenium Inwestycje i docelowo ma mieć powierzchnię blisko 20 hektarów. Obecnie zabudowano prawie jedną trzecią terenu – powstały mieszkania dla około 1000 osób. Osiedle nie miało z góry określonego masterplanu. Poszczególne budynki wielorodzinne i zespoły domów szeregowych projektowali śląscy architekci; między innymi Konior Studio, Czora & Czora czy Urbi-Projekt („A-m” 11/08). Plan miejscowy dla tego obszaru jest dość liberalny, pozwala na wiele rodzajów zabudowy i form architektonicznych, dzięki czemu osiedle ma zróżnicowany charakter. Prezentowany zespół budynków autorstwa pracowni medusa group zlokalizowano w północnej części założenia. Dwa z nich to galeriowce, usytuowane w układzie wschód-zachód, z galeriami od północy, trzeci to nieukończony jeszcze pięciokondygnacyjny apartamentowiec Millenium IQ², w którym znajduje się 10 luksusowych mieszkań o powierzchniach: 150 i 180 m²; po dwa na kondygnacji. Obecnie są one wykańczane zgodnie z indywidualnymi projektami właścicieli.
Północny, pięciokondygnacyjny budynek galeriowy znajduje się na styku części zamkniętej i ogólnodostępnej. Na galerie wchodzi się od zewnętrznej strony osiedla, klatką schodową umieszczoną w osobnej bryle. Ich ściany pokryto płytami włóknowo-gipsowymi w nasyconym żółtym kolorze. Galerie są osłonięte szklanymi taflami; widać stąd znajdujący się po drugiej stronie drogi szyb wentylacyjny „Zygmunt” kopalni Murcki. Na parterze zlokalizowano lokale usługowe dostępne z ulicy i z wnętrza osiedla.
Ciekawy typologicznie jest drugi galeriowiec. Czterokondygnacyjna bryła i układ dwupoziomowych mieszkań przypominają dwa rzędy nałożonych na siebie domów szeregowych. Do mieszkań znajdujących się w dolnej części budynku wchodzi się z zewnątrz niezależnymi wejściami. Do górnych można dostać się z galerii na trzecim piętrze, na którą prowadzą dwie klatki schodowe z windami umieszczone na końcach budynku (kondygnację dzienną zaprojektowano na poziomie wejścia, sypialnie natomiast piętro niżej). Jak tłumaczą projektanci, bryła z galerią na ostatnim piętrze wydaje się lżejsza, a z tarasów roztacza się lepszy widok. Elewacje frontowe galeriowca obłożone są drewnem, natomiast te od strony ogrodu otynkowane w stonowanej szarości.
Pomijając zastrzeżenia do bram, płotów i wszechobecnych kamer monitorujących, można sobie wyobrazić, że osiedle Bażantów stanowi atrakcyjne środowisko do życia. W 2004 roku znalazło się w rankingu tygodnika „Wprost” jako jedno ze 100 najlepszych do zamieszkania miejsc w Polsce.
W okolicy jest małe centrum handlowo-usługowe z kawiarnią i klubem fitness, a w samym zespole przedszkole oraz stosunkowo dużo dobrze utrzymanych terenów zielonych. Między budynkami galeriowymi znajduje się minipark, przestrzeń o charakterze półpublicznym; o ile o takiej można mówić na zamkniętym osiedlu. Tuż obok zlokalizowano plac zabaw otoczony drewnianym tarasem, ujęty w projekcie nowo powstałych obiektów.
Budynki te charakteryzują się, znaną z wielu innych realizacji medusa group, minimalistyczną stylistyką, nawiązującą do estetyki przemysłowej.
Proste, geometryczne formy, przeszklenia, drewniane fragmenty elewacji, surowe stalowe detale dają wrażenie nowoczesnej architektury, na dobrym światowym poziomie, wykraczającej poza standardy polskich zespołów mieszkaniowych budowanych przez deweloperów.

Michał Stangel

Założenia autorskie:

Realizacja zespołu mieszkaniowego na osiedlu Bażantów jest konsekwencją rozstrzygnięcia zamkniętego konkursu, zorganizowanego przez inwestora. Intencją dewelopera oraz architektów było stworzenie ogólnodostępnej przestrzeni publicznej przypisanej nie tylko samemu zespołowi trzech budynków, ale również pozostałej części już mocno rozbudowanego osiedla. Na uwagę zasługuje fakt, iż lokalny deweloper zdecydował się na realizację dwóch obiektów mieszkaniowych w formie tak powszechnie źle odbieranych galeriowców. Budynek południowy to galeriowiec powstały w wyniku superpozycji (nałożenia) zabudowy szeregowej. Część dolna, z niezależnymi wejściami od strony pasażu i ogrodem od południa, nakryta jest mieszkaniami dwupoziomowymi, do których wchodzi się przez galerię na ostatniej kondygnacji. Budynek północny to już typowy galeriowiec z przyziemiem usługowo-handlowym. W trakcie budowy dużo wątpliwości wśród sąsiadów powstającego zespołu budziła kolorystyka obiektów. Pisemne protesty kierowano na ręce inwestora, który jednak konsekwentnie realizował kolorystykę domów zgodnie z projektem.

Przemo Łukasik, Łukasz Zagała

A group of three apartment buildings is located in the Bażantów Estate, a gated housing complex in Kostuchna district in the south part of Katowice.
The construction of the estate started at the beginning of the century, and encroached, gemmation-like, upon neighboring plots. It has never had a preconceived masterplan; particular multi-family buildings and complexes of row housing were designed by various Silesian architects. The group of three buildings, presented here, is a so-called Golden Enclave, located in the north part of the estate. It consists of two gallery buildings situated along east-west axes, with galleries to the north, and a more luxurious MILLENIUM IQ² mansion, with ten apartments, 150 and 180 square meters in size. The second gallery building, which in the typological sense seems to be a superposition of two row-building groups, makes an interesting impression. The buildings are maintained in Minimalist stylistics, referring to industrial aesthetics and characteristic of the Silesian medusagroup practice.

Nowy Nikiszowiec w Katowicach Projekt zespołu Nowego Nikiszowca, realizowany w ramach rządowego programu Mieszkanie Plus, nawiązuje bezpośrednio do idei historycznego osiedla, stanowi jednak jego krytyczne rozwinięcie. O wyzwaniach związanych z realizacją pisze Aleksander Drzewiecki.
Baildomb w Katowicach Ten budynek jest jak punkrockowy utwór wykrzyczany prosto w twarz. Jest w nim siła, szczerość, bunt i chęć zmiany świata na lepsze: o budynku Baildomb w Katowicach pisze Oskar Grąbczewski.
Parking w Strefie Kultury: Katowice rozstrzygnęły konkurs na wielopoziomowy parking w Strefie Kultury Poznaliśmy wyniki konkursu na projekt kubaturowego parkingu w Strefie Kultury. Obiekt na 1500 miejsc postojowych stanie w sąsiedztwie siedziby Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia według projektu konsorcjum biur ARPA Jerzego Gurawskiego i SKI Studio Błażeja Szurkowskiego.
Grzegorz Layer o projekcie Plac na Glanc w Katowicach [FILM] Wykład Grzegorza Layera na temat projektu Plac na Glanc w Katowicach (proj. Grzegorz Layer, Ewa Labus, Michał Centkowski). Prezentacja odbyła się w ramach otwartych obrad jury towarzyszących konkursowi Innowacje w Architekturze 2017.
Hans Ibelings, Renato Rizzi i Oliver Heath na 4 DESIGN DAYS w Katowicach! Już 16 lutego rusza druga edycja 4 DESIGN DAYS! Z tej okazji do Katowic przyjedzie wielu prelegentów z całego świata. W programie dyskusje, wystawy, wycieczki architektoniczne oraz projekcje filmów.
Budynek warstwowy – nowy projekt KWK Promes W samym centrum Katowic, na skraju Parku Śląskiego, powstaje zespół mieszkalny Baildomb. Projekt obiektu opracowało biuro KWK Promes Roberta Koniecznego.