Architektura MuratorStudenciProjekty studenckieCocon — obserwatorium przyrody w otulinie Parku Krajobrazowego

Cocon — obserwatorium przyrody w otulinie Parku Krajobrazowego

Tematem pracy jest budynek o charakterze zakwaterowania turystycznego i rekreacyjnego, przeznaczony dla dwóch osób jako samotnia - obserwatorium w formie eko-etno kapsuły, zlokalizowany w środowisku naturalnym w otulinie Parku Krajobrazowego Puszczy Knyszyńskiej.

Cocon — obserwatorium przyrody w otulinie Parku Krajobrazowego Puszczy Knyszyńskiej
Cocon — obserwatorium przyrody w otulinie Parku Krajobrazowego Puszczy Knyszyńskiej
Autor:
Magdalena Dworakowska
Nazwa uczelni: Politechnika Białostocka
Wydział: Wydział Architektury
Rok studiów: V
Rok rozpoczęcia studiów: 2017
Opieka naukowa: dr inż. arch. Janusz Grycel

Powodem wyboru tematu pracy było wzbogacenie oferty turystycznej obszarów wiejskich, stworzenie ciekawych szlaków turystycznych z możliwością krótkotrwałego zamieszkania. Stworzenie obiektu jako samotni dla spragnionych kontaktu z naturą może przyczynić się do rozwoju turystyki na tym obszarze. Zaciszne miejsce w głębi lasu, gdzie można ukoić nerwy i do woli kontemplować naturę, a jednocześnie znaleźć bezpieczne i przytulne schronienie. Jest przeznaczony dla tych, którzy poszukują kontaktu z przyrodą i chcą spędzić jakiś czas w samotności. Ma pomagać w kształtowaniu charakteru i skłaniać do refleksji. Wraz ze wzrostem natężenia ruchu samochodów, pośpiechu i koncentracji towarzyszy rosnąca potrzeba kontaktu z naturą i z samym sobą. Las od wieków dawał schronienie i nadal oferuje aurę spokoju, czasem grozy, zaspokajając dość podstawową potrzebę kontaktu z niemal niewidoczną w wielkim mieście naturą. Większość dzisiejszej ludności świata mieszka w dużych, tętniących życiem, czasami chaotycznych miastach. Dlatego zwykle, myśląc o oderwaniu się od obowiązków i codziennych zajęć, wyobrażamy sobie siebie relaksującego się w odległym lesie.
Architektura hotelarska oferuje szeroką gamę rozwiązań dla wszystkich typów podróżników i turystów. Dla tych, którzy chcą całkowicie oderwać się od codziennego życia w mieście, będąc blisko związanym z naturą, dobrym rozwiązaniem mogą być małe hotele i domki położone bezpośrednio w naturalnym środowisku. Obiekty te są zaprojektowane w taki sposób, aby ich naturalne otoczenie stało się najważniejszym atutem, a budynek wtopił się w otoczenie. Chodzi o to, że budownictwo, krajobraz i przyroda łączą się ze sobą, powodując jak najmniejszy wpływ na środowisko.

Założeniem projektu jest obiekt dla dwojga jako środowisko życia człowieka, samotnia, w formie Coconu. Przyjęto jako miejsce odosobnionego dziennego jednodniowego życia w nieskażonej cywilizacją naturze. Obiekt pełni funkcję poznania i integracji z naturą, a także poznania walorów, odczuwania środowiska, wąchania, dotyku. Jest otwarciem na strefę niepoznaną, czyli duchową. Podkreśla związek między człowiekiem a człowiekiem, człowiekiem a kulturą oraz człowiekiem a naturą. Poznaje środowisko. Jest rekreacją, wypoczynkiem, recepcją dóbr natury, nieintensywną doświadczalną pracą naukową i artystyczną. Przeżycie doznań zmysłowych i duchowych. Cocon jest podporządkowany walorom środowiska i krajobrazu. Wykorzystany jest budulec naturalny. Budynek ma silny związek z naturą. Bryła budynku, z założenia przypominająca ścięte pnie drzew ułożone jedne na drugich. Całość stanowi przesłane lokalnego ducha miejsca.

Budynek plombowy w Białymstoku Projekt plomby miejskiej zakłada uzupełnienie pierzei znajdującej się w jednej z najstarszych dzielnic Białegostoku. Decyzją do podjęcia tej formy architektonicznej była chęć stworzenia ciekawej przestrzeni publicznej, oraz uzupełnienie istniejącej pustki w zabudowie, które występują dość często w przestrzeni miasta.
Podlaski dom pasywny Podlaski dom pasywny odpowiada na problemy klimatyczne XXI wieku oraz na problem zanikającej architektury drewnianej w regionie Podlaskim. Dom został zaprojektowany w technologii szkieletowo-drewnianej i spełnia wymogi certyfikacji domów pasywnych
Plomba miejska w Białymstoku Plomba wypełnia przestrzeń jednej z reprezentatywnych ulic Białegostoku. Program budynku przewiduje część usługową w parterze oraz przestrzenie biurowe na wyższych kondygnacjach. W projekcie zastosowano łamacze światła oraz zmieniającą się z biegiem czasu stal kortenowską.
Zajęcia on-line na Politechnice Białostockiej: rozmowa z Natalią Mąką, nową ambasadorką „Architektury-murator” Projekty grupowe robię w zgranym zespole. Korzystamy z Skype’a ze względu na możliwość udostępniania ekranu. Dzwonimy, rozmawiamy ze sobą tyle, ile potrzebujemy. Nawet po kilkanaście godzin dziennie. Jest jedna wada: część osób z grupy ma problemy z internetem. Najbardziej uciążliwy jest czas przesyłania plików między sobą, trwa dość długo, często ponad godzinę – o prowadzonej zdalnie nauce na Wydziale Architektury Politechniki Białostockiej rozmawiamy ze studentką Natalią Mąką, nową ambasadorką „Architektury-murator”.
Czy ornament to zbrodnia? Centrum Nowoczesnego Kształcenia Politechniki Białostockiej O wyrazie budynku, który zamyka oś późnomodernistycznego kampusu Politechniki Białostockiej decyduje motyw wycinanki na elewacjach. To odważna propozycja wprowadzenia ornamentu do języka współczesnej polskiej architektury
Biblioteka w Białymstoku Projekt konkursowy budynku Biblioteki Politechniki Białostockiej wraz z zagospodarowaniem terenu u zbiegu ulic Zwierzynieckiej i Świerkowej.