Podlaski dom pasywny

Podlaski dom pasywny odpowiada na problemy klimatyczne XXI wieku oraz na problem zanikającej architektury drewnianej w regionie Podlaskim. Dom został zaprojektowany w technologii szkieletowo-drewnianej i spełnia wymogi certyfikacji domów pasywnych

Podlaski Dom Pasywny
Autor: Patrycja Lipska
Nazwa uczelni: Politechnika Białostocka
Wydział: Wydział Architektury
Rok studiów: 4
Rok rozpoczęcia studiów: 2017
Opieka naukowa: dr inż. arch. Adam Jakimowicz

Projekt koncepcyjny Domu Pasywnego jest zarazem obronionym projektem dyplomowym inżynierskim. Projekt koncepcyjny został wykonany pod kierunkiem dr inż. arch. Adama Jakimowicza.

Dom Pasywny  jest budynkiem jednokondygnacyjnym, niepodpiwniczonym. Został zlokalizowany w okolicy „Zielonych Płuc Polski”, a dokładnie w Sobolewie, tuż obok Puszczy Knyszyńskiej. Lokalizacja obiektu w środowisku nieskażonym dodatkowo zainspirowała mnie do zastosowania w obiekcie rozwiązań   ekologicznych. 70,3% powierzchni gminy Supraśl zajmują lasy i dominują w jej krajobrazie, obiekt musiał zostać zaprojektowany w koegzystencji z otaczającym go środowiskiem i warunkami technicznymi.

Podlaski Dom Pasywny jest odpowiedzią na problemy klimatyczne XXI wieku, oraz na problem zanikającej architektury drewnianej w regionie Podlaskim. Budynek minimalizuje zużycie energii w trakcie eksploatacji, co sprzyja zrównoważonemu rozwojowi. Dom został zaprojektowany w technologii szkieletowej-drewnianej, spełniającej wymogi certyfikacji domów pasywnych. Projekt wyróżnia technologia wykonania. W obiekcie użyto szereg rozwiązań ekologicznych, wyróżniamy: zielony dach, rekuperację, ściany otwarte dyfuzyjnie, zwiększenie izolacji w przegrodach w celu podtrzymania parametrów, materiały posiadające certyfikaty, oraz  energooszczędną stolarkę.

Dodatkowo obiekt wpisuje się w kanon projektowania zgodny z otaczającym go środowiskiem. Zastosowane w budynku materiały drewniane i drewnopochodne, uwydatniają wartości kulturowe lokalizacji. Obiekt powstał aby zachować szczególne wartości tradycyjnego rzemiosła oraz, aby współgrać z otaczającą go fauną i florą. Kolorystyka elewacji obiektu została tak zaprojektowana, aby podkreślić istniejący drzewostan.

Budynek zaprojektowano na rzucie o kształcie litery H. Forma architektoniczna budynku powstała na wskutek rozsunięcia oraz przesunięcia dwóch brył budynku względem kierunków północ-południe. Następnie połączenia ich łącznikiem. Zaprojektowany ruch brył kształtuje wnętrze urbanistyczne urozmaicone w patio. Obie bryły budynku odpowiadają strefom: strefie dziennej oraz strefie nocnej. Łącznik w którym ulokowana jest strefa wejścia pełni funkcję nowoczesnego foyer z widokiem na dziedziniec. Umożliwia on również wprowadzenie gości bezpośrednio na patio, bez przechodzenia przez salon.

Główne wejście do budynku zlokalizowane jest w łączniku, w centrum elewacji północnej budynku, od strony drogi dojazdowej i jednego z wejść na teren. Dodatkowe wejście zlokalizowano od strony południowej, od strony wytworzonego dziedzińca.

Bryła budynku odpowiada układowi funkcjonalnemu. Strefa dzienna znajduje się w zachodniej części bryły. W strefie dziennej pomiędzy garażem, a kuchnią usytuowana została dodatkowa strefa przejściowa, pozwalająca na pozostawienie zakupów zaraz po wyjściu z garażu. Podział budynków na strefy pomaga w zachowaniu intymności domowników, jednocześnie nie kolidując z ich życiem towarzyskim. Budynek został zaprojektowany z myślą o standardowej rodzinie 2+2. Strefa nocna została wyposażona w trzy sypialnie, dwie łazienki oraz pracownię artystyczną. Dostęp do pomieszczeń został zapewniony z holu

Budynek plombowy w Białymstoku Projekt plomby miejskiej zakłada uzupełnienie pierzei znajdującej się w jednej z najstarszych dzielnic Białegostoku. Decyzją do podjęcia tej formy architektonicznej była chęć stworzenia ciekawej przestrzeni publicznej, oraz uzupełnienie istniejącej pustki w zabudowie, które występują dość często w przestrzeni miasta.
Cocon — obserwatorium przyrody w otulinie Parku Krajobrazowego Tematem pracy jest budynek o charakterze zakwaterowania turystycznego i rekreacyjnego, przeznaczony dla dwóch osób jako samotnia - obserwatorium w formie eko-etno kapsuły, zlokalizowany w środowisku naturalnym w otulinie Parku Krajobrazowego Puszczy Knyszyńskiej.
Plomba miejska w Białymstoku Plomba wypełnia przestrzeń jednej z reprezentatywnych ulic Białegostoku. Program budynku przewiduje część usługową w parterze oraz przestrzenie biurowe na wyższych kondygnacjach. W projekcie zastosowano łamacze światła oraz zmieniającą się z biegiem czasu stal kortenowską.
Zajęcia on-line na Politechnice Białostockiej: rozmowa z Natalią Mąką, nową ambasadorką „Architektury-murator” Projekty grupowe robię w zgranym zespole. Korzystamy z Skype’a ze względu na możliwość udostępniania ekranu. Dzwonimy, rozmawiamy ze sobą tyle, ile potrzebujemy. Nawet po kilkanaście godzin dziennie. Jest jedna wada: część osób z grupy ma problemy z internetem. Najbardziej uciążliwy jest czas przesyłania plików między sobą, trwa dość długo, często ponad godzinę – o prowadzonej zdalnie nauce na Wydziale Architektury Politechniki Białostockiej rozmawiamy ze studentką Natalią Mąką, nową ambasadorką „Architektury-murator”.
Czy ornament to zbrodnia? Centrum Nowoczesnego Kształcenia Politechniki Białostockiej O wyrazie budynku, który zamyka oś późnomodernistycznego kampusu Politechniki Białostockiej decyduje motyw wycinanki na elewacjach. To odważna propozycja wprowadzenia ornamentu do języka współczesnej polskiej architektury
Biblioteka w Białymstoku Projekt konkursowy budynku Biblioteki Politechniki Białostockiej wraz z zagospodarowaniem terenu u zbiegu ulic Zwierzynieckiej i Świerkowej.