Architektura MuratorTechnikaOasis Terraces w Singapurze

Oasis Terraces w Singapurze

Budynek zaprojektowała londyńska pracownia Serie Architects we współpracy z lokalnym biurem Multiply Architects. Projekt już na etapie koncepcji zyskał międzynarodową uwagę ze względu na nietypowe połączenie funkcji polikliniki z przestrzeniami kulturalnymi. Zewnętrzny wyraz budynku definiowany jest poprzez ortogonalny układ szkieletu konstrukcyjnego, tworzący ramy dla wypełnionych zielenią werand, które otaczają budynek ze wszystkich stron. Od strony południowej oraz zachodniej architekci zdecydowali się wykorzystać karbowane panele betonowe z nielicznymi otworami okiennymi. Natomiast od strony północnej oraz w kierunku kaskadowego dziedzińca, łączącego wszystkie kondygnacje i dzielącego wizualnie monolityczną bryłę na dwie części o bardziej kameralnym charakterze, zastosowano w pełni przeszklone elewacje – pisze Radosław Stach.

Oasis Terraces w Singapurze
Centrum kulturalne jest odpowiedzią na potrzeby mieszkańców okolicznych wieżowców; Fot. Hufton+Crow
Oasis Terraces – centrum kulturalne z galeria handlową oraz poliklinikąPunggol, Singapur
AutorzySerie Architects
Współpraca autorskaMultiply Architects
Architektura krajobrazuWNE Integrated Design
KonstrukcjaKTP Consultants
Konsultant ds. fasady:Aurecon Singapore
Akustyka:Alpha Acoustics Engineering
Projekt oświetlenia:Light Cibles
Generalny wykonawcaRich Construction Company
InwestorSingapore Housing & Development Board
Powierzchnia całkowita27000.0 m²
Data realizacji (koniec)2018

Punggol to położona wśród kanałów i rzek dzielnica w północno-wschodnim Singapurze, zabudowana gęsto rozlokowanymi wieżowcami charakterystycznymi dla tamtejszych przedmieść. W 1996 roku teren ten został objęty rządowym programem Punggol 21 jako przykład mieszkaniowej dzielnicy przyszłości. Niestety azjatycki kryzys ekonomiczny na przełomie XX i XXI wieku zachwiał planami i założeniami urbanistycznymi i nie wszystkie propozycje udało się zrealizować. Jednak za sprawą państwowej spółki deweloperskiej HDB (Singapore's Housing & Development Board) zadbano o rozwój infrastruktury – udało się połączyć dzielnicę z centrum Singapuru, a także wraz z mieszkańcami wypracowano optymalną strategię rozwoju regionu.

Oasis Terraces w Singapurze
Widok z ostatniej kondygnacji na kaskadowy dziedziniec – tropikalny klimat regionu sprzyja zielonej architekturze; Fot.© Hufton+Crow

Jednym z wyników partycypacji społecznej był projekt stworzenia centrum kulturalnego w bezpośrednim sąsiedztwie rzeki, przestrzeni zielonych oraz kolejki LTR. W 2015 roku spółka HDB wraz z Ministerstwem Zdrowia zaprezentowała koncepcję obiektu, w skład którego weszło centrum kulturalne z galerią handlową oraz polikliniką. Budynek zaprojektowała londyńska pracownia Serie Architects (autorzy m.in. pawilonu BMW na olimpiadzie w Londynie) we współpracy z lokalnym biurem Multiply Architects. Projekt już na etapie koncepcji zyskał międzynarodową uwagę ze względu na nietypowe połączenie funkcji polikliniki z przestrzeniami kulturalnymi. Sercem inwestycji jest otwarty i zadaszony publiczny plac zlokalizowany od strony północnej. Wolna od kolumn przestrzeń wznosi się na wysokość czterech kondygnacji i jest nową strefą miejską idealną do organizacji różnych imprez kulturalnych. Lokalizacja tej części obiektu od strony północnej (w kierunku rzeki) oraz naturalna wentylacja zapewniają optymalne warunki termiczne w parnym i gorącym przez cały rok klimacie Singapuru. Charakterystycznym elementem założenia jest bujna roślinność, porastająca zarówno kaskadowy dziedziniec łączący poziom nabrzeża z najwyższymi kondygnacjami, jak również werandy oraz dach, który dzięki zlokalizowanym tam społecznym ogródkom miejskim jest kolejną przestrzenią sprzyjającą interakcji mieszkańców. W 2015 roku obiekt otrzymał nagrodę World Architecture Festival w kategorii Future Projects (Mixed-Use).

Tagi:
Siedziba firmy SPG w Genewie Założeniem modernizacji głównej siedziby firmy Société Privée de Gérance było stworzenie możliwie najlepszych warunków pracy biurowej oraz ograniczenie nadmiernego nasłonecznienia we wnętrzach przy jednoczesnym zapewnieniu optymalnej ilości światła dziennego. Wśród wytycznych inwestora znalazł się też wymóg uzyskania niepowtarzalnego efektu architektonicznego. Projektanci zaproponowali podwójną elewację ze stu ton szkła, wzbogaconą trzema tysiącami prostopadle ustawionych paneli szklanych, przez co kontury obiektu wydają się rozmyte i trudno stwierdzić, że gmach ma aż osiem kondygnacji – pisze Maciej Lewandowski.
Co ty pleciesz? Wkrótce nowa wystawa dizajnu w Stalowej Woli Muzeum Regionalne w Stalowej Woli przygotowuje nową wystawę wzornictwa; tym razem eksponaty łączyć będzie technika, w jakiej zostały wykonane