Architektura MuratorTechnikaSkate park w Haderslev w Danii

Skate park w Haderslev w Danii

Centralnym elementem założenia jest modułowa konstrukcja kopułowa z torami do jazdy na deskorolce, miniboiskiem i niewielką ścianką wspinaczkową. Główną ideą projektu od początku było znalezienie takich rozwiązań, aby ze skate parku mogli korzystać użytkownicy w różnym wieku i o różnym poziomie zaawansowania, architekci przeprowadzili więc szczegółowe konsultacje z przedstawicielami zainteresowanych środowisk.

Skate park w Haderslev w Danii
Skatepark SteetDome w Haderslev w Danii, proj.: CEBRA, Glifberg + Lykke, fot.: Mikkel Frost/CEBRA dzięki uprzejmości pracowni i StreetDome
Skate park (StreetDome)Haderslev, Dania
AutorzyCEBRA, Glifberg + Lykke
Konsultant ds. konstrukcjiRambøll
Generalny wykonawcaHoffman, Grindline
Inwestormiasto Haderslev
FundatorA.P. Møller Fonden; The Danish Foundation for Culture and Sports Facilities; Realdania; Nordea-fonden
Powierzchnia całkowita1500 m² (hala); 4500 m² (skate park)
Projekt2011
Data realizacji (koniec)2014
Koszt inwestycjiok. 19 500 000 zł

Inicjatorem budowy skateparku w duńskim Haderslev był Morten Hansen, miejscowy aktywista i prezes stowarzyszenia SkateCity. W 2004 roku do swojego pomysłu udało mu się przekonać mieszkańców (pod petycją w sprawie realizacji podpisało się ponad 800 osób), a następnie władze miasta, które na ten cel przekazały pustą działkę o powierzchni blisko 6000 m2 w dość zaniedbanej, portowej dzielnicy.

Do współpracy zaproszono dwie pracownie CEBRA i Glifberg+Lykke, pierwsza odpowiadała za projekt krytej hali z miniboiskiem do koszykówki i niewielką ścianką wspinaczkową, druga za aranżację otaczających przestrzeni oraz budowę torów do jazdy m.in. na rolkach czy deskorolce.

Skate park w Haderslev w Danii
Skatepark StreetDome w Haderslev w Danii, proj.: CEBRA, Glifberg + Lykke, fot.: Mikkel Frost/CEBRA dzięki uprzejmości pracowni i StreetDome

Głównym założeniem przedsięwzięcia od początku było znalezienie nowych rozwiązań dla miejsc przeznaczonych do uprawiania sportów miejskich, tak aby mogli z nich korzystać użytkownicy w różnym wieku i o różnym poziomie zaawansowania, dlatego architekci przeprowadzili szczegółowe konsultacje z przedstawicielami zainteresowanych środowisk.

Realizacja projektu kosztowała 34 mln koron duńskich (ok. 19,5 mln zł), z czego 13 mln koron przekazały władze miasta, a resztę kilka duńskich organizacji specjalizujących się w dotowaniu podobnych inwestycji, m.in. stowarzyszenie Realdania, które współfinansowało m.in. budowę słynnego Superkilen w Kopenhadze.'

(RED.)

Skate park w Haderslev w Danii
Skatepark StreetDome w Haderslev w Danii, proj.: CEBRA, Glifberg + Lykke, fot.: Mikkel Frost/CEBRA dzięki uprzejmości pracowni i StreetDome

Konstrukcja

Głównym elementem założenia jest hala zwana StreetDome, modułowa konstrukcja kopułowa wypełniana prefabrykowanymi elementami elewacyjnymi. W celu obniżenia kosztów eksploatacyjnych obiekt nie jest ogrzewany, a główne oświetlenie zapewniają umieszczone w przekryciu liczne świetliki. Konstrukcję budynku stanowią belki z drewna klejonego tworzące kopułę o rozpiętości ok. 45 m i wysokości ok. 10 m. Belki konstrukcyjne oparto na żelbetowych filarach. Panele dachowe pokryto matami wegetacyjnymi z mchu i rozchodników.

Wokół hali wybudowano betonowy tor do jazdy na rolkach, deskorolkach oraz rowerach. Nieużywany silos znajdujący się w obrębie zespołu w ramach inwestycji zaadaptowano na ściankę wspinaczkową. Projekt StreetDome, zgodnie z założeniami, może być wykorzystany w dowolnej lokalizacji; w zależności od potrzeb można uzupełnić halę o dodatkowe elementy i otoczyć dodatkowymi funkcjami. Analogiczną budowlę – z takich samych elementów podstawowych jak konstrukcja i panele elewacyjne – zbudowano np. w Greve pod Kopenhagą.

Skate park w Haderslev w Danii
Skatepark StreetDome w Haderslev w Danii, proj.: CEBRA, Glifberg + Lykke, fot.: Mikkel Frost/CEBRA dzięki uprzejmości pracowni i StreetDome
Dom dziecka w Kerteminde "Więcej domu, mniej instytucji" to założenie, którym kierowali się architekci z pracowni CEBRA przy projektowaniu nowego domu dziecka w Kerteminde. Obiekt znalazł się na krótkiej liście Nagrody Unii Europejskiej im. Miesa van der Rohe dla współczesnej architektury.
Skate park w Haderslev w Danii Centralnym elementem założenia jest modułowa konstrukcja kopułowa z torami do jazdy na deskorolce, miniboiskiem i niewielką ścianką wspinaczkową. Główną ideą projektu od początku było znalezienie takich rozwiązań, aby ze skate parku mogli korzystać użytkownicy w różnym wieku i o różnym poziomie zaawansowania, architekci przeprowadzili więc szczegółowe konsultacje z przedstawicielami zainteresowanych środowisk.
Apartamentowiec The Silo w Kopenhadze Rewitalizacja terenów Portu Północnego w Kopenhadze jest obecnie największym projektem urbanistycznym w Skandynawii. Do roku 2025 planuje się tu realizację mieszkań dla 100 tys. osób. W ramach przedsięwzięcia na cele mieszkaniowe przebudowano m.in. silos zbożowy z lat 60. XX wieku. Dziś to dwunastokondygnacyjny apartamentowiec mieszczący na 17 poziomach 38 indywidualnych jednostek mieszkalnych o powierzchni od 106 do 401 m2 i wysokości dochodzącej do 7 m – pisze Maciej Lewandowski.
Norweskie tradycje - muzeum w Romsdal Romsdal Folk Museum to hołd dla tradycyjnej, norweskiej architektury. Inspiracją dla projektantów z pracowni Reiulf Ramstad Arkitekter były kościoły klepkowe, charakteryzujące się wysoką sylwetą, strzelistą wieżą i spadzistym dachem.
Nadmorskie schroniska w Danii Łącznie 50 drewnianych kabin oddano do użytku turystów odwiedzających południową Danię. Projekt powstał w pracowni LUMO Architects.
Most - muzeum w Norwegii Pracownia Bjarke Ingels Group zaprojektowała budynek łączący funkcje przestrzeni ekspozycyjnej i mostu. Obiekt powstanie w otoczeniu malowniczego krajobrazu na terenie parku rzeźby około 50 km na północ od Oslo.
Zespół sportowy w Hellerup w Danii Ze względu na niewielką działkę, nowa sala gimnastyczna została zagłębiona cztery metry pod poziom terenu pośrodku szkolnego dziedzińca. Powierzchnia wielokrzywiznowego zadaszenia opartego na konstrukcji z sosnowego drewna klejonego stanowi dziś atrakcyjną przestrzeń spotkań dla uczniów. Umieszczono tu siedziska z blachy powlekanej, na których spodzie zamontowane zostały lampy LED, tworzące po zmierzchu efektywne oświetlenie placu.
Oranżeria w barokowym ogrodzie Obiekt jest połączeniem form wywiedzionych z historii architektury i współczesnych materiałów. Punktem wyjścia dla projektantów był rzymski kościół San Carlo alle Quattro Fontane Francesca Borrominiego.