Architektura MuratorTechnikaWarsztatTeatr Wielki w chińskim mieście Wuxi; współczesna interpretacja dachu pagody

Teatr Wielki w chińskim mieście Wuxi; współczesna interpretacja dachu pagody

Teatr w chińskim mieście Wuxi powstał na sztucznym półwyspie zbudowanym na jeziorze Lihu. O wyrazie architektonicznym bryły decyduje skrzydlaste zadaszenie, nawiązujące do tradycyjnego dachu chińskiej pagody. Budynek mieści główną salę teatralną z widownią na około 1800 miejsc oraz mniejszą salę koncertową z widownią na około 700 miejsc

Teatr Wielki w chińskim mieście Wuxi
Teatr Wielki w chińskim mieście Wuxi, fot. Jussi Tiainen
Teatr Wielki (Wuxi Grand Theatre)Wuxi, Chiny
AutorzyPES-Architects
Współpraca autorskaShanghai Institute of Architectural Design and Research Co. SIADR, Gold Mantis, United Design Group Co.Ltd
Generalny wykonawcaWykonawcy: Zhejiang Tiangnan Project Management Co. Ltd, China Construction 3rd Engineering Bureau/ CSCEC, Jiangsu Huning Steel Mechanism Co. Ltd
InwestorOffice for the Important Urban Projects in Wuxi
Powierzchnia całkowita78000.0 m²
Projekt2008
Data realizacji (koniec)2012

Głównym elementem kształtującym wyraz architektoniczny budynku jest osiem zadaszeń osłaniających bryły mieszczące podstawowe funkcje. Nie są one tylko rzeźbiarskim akcentem, ale mają też znaczenie ekologiczne, chroniąc go przed zbytnim przegrzaniem. Konstrukcje przekrycia tworzą stalowe elementy rurowe obłożone panelami metalowymi z wierzchu ocynkowanymi, od spodu – perforowanymi aluminium.

Skrzydlaste zadaszenia
Konstrukcję nośną zadaszeń zmontowano z dwukrzywiznowych rur stalowych za pomocą spawania, przy czym dążono do tego, aby jak najwięcej prac można było wykonać w warunkach fabrycznych, co ma duże znaczenie w lokalizacji o wysokim stopniu wilgotności powietrza.
Pokrycie z cynku wykonano z materiału dostarczanego przez niemiecką firmę Rheinzink i, ze względu na skomplikowaną powierzchnię dwukrzywiznową, badano na wielu modelach w skali 1:1.
Najtrudniejszym zagadnieniem okazała się realizacja okładziny spodniej. Tworzą ją tysiące trójkątnych paneli aluminiowych o dwukrzywiznowej geometrii. W tym przypadku również zdecydowano się na zastosowanie modeli 1:1, przy czym modelem stało się także pierwsze z obłożonych zadaszeń.

Bambusowa okładzina
Wnętrze głównej sali teatralnej wyłożono w całości bambusowymi panelami o jednakowym przekroju, wykonanymi z łodyg sklejanych pod ciśnieniem i karbonizowanych. Materiał ten ma odpowiednie właściwości przeciwpożarowe, głęboki kolor, dużą masę własną i łatwo go kształtować.

Teatr Wielki (Wuxi Grand Theatre)
Wuxi, Chiny
Autorzy: PES-Architects
Współpraca: Shanghai Institute of Architectural Design and Research Co. SIADR, Gold Mantis, United Design Group Co.Ltd
Konstrukcja: Vahanen Group, Shanghai Institute for Architectural Design and Research SIADR
Akustyka: Akukon & Kahle Acoustics, Zhang Kuiseng
Wykonawcy: Zhejiang Tiangnan Project Management Co. Ltd, China Construction 3rd Engineering Bureau/ CSCEC, Jiangsu Huning Steel Mechanism Co. Ltd
Inwestor: Office for the Important Urban Projects in Wuxi
Powierzchnia całkowita: 78 000 m²
Projekt: 2008
Realizacja: 2012
Nie podano kosztów inwestycji


tekst: Maciej Lewandowski, opracowanie: Anna Żmijewska,  fot. Jussi Tiainen
Czytaj wiecej we wrzesniowym numerze:  „Architektura-murator” 9/2012, dział Technika, s. 88

Teatr na sztucznej wyspie w Chinach
Teatr na sztucznej wyspie na jeziorze Lihu; usytuowanie budynku Teatru Wielkiego kojarzy się z operą w Sidney. Fot. Jussi Tiainen
Co do centymetra Dla większości Chińczyków każdy metr kwadratowy mieszkania ma ogromną wartość. Zarówno pod względem ceny, jak i zagospodarowania przestrzeni. Architekci z pracowni B.L.U.E. wyszli naprzeciw ich potrzebom, projektując kilka typów kompaktowych wnętrz, w których poszczególne meble pełnią jednocześnie wiele funkcji. Efekty pracy projektantów poznały już miliony mieszkańców tego ogromnego kraju. Nowe aranżacje powstawały bowiem w ramach popularnego tam programu telewizyjnego.
Węzeł szczęścia – piesza kładka projektu holenderskiej pracowni NEXT architects Blisko 200-metrowy pieszy most połączył dwie części miasta Changsha w środkowych Chinach, rozdzielone rzeką i wielopasmową arterią. Projekt przeprawy wyłoniono w konkursie z 2013 roku.
Budownictwo energooszczędne w Chinach. Wielorodzinny budynek pasywny projektu Peter Ruge Architekten Pracownia architektoniczna Peter Ruge Architekten ustanowiła nowe standardy budownictwa pasywnego w południowych Chinach. Budynek, który oszczędza 95% energii, w stosunku do konwencjonalnego domu, jest pierwszym tego typu w subtropikalnym, azjatyckim klimacie
Expo 2015: pawilon wystawowy Chin projektu Studio Link-Arc Pawilon wystawowy Chin na Expo 2015 przenosi w teraźniejszość elementy tradycyjnej chińskiej architektury oraz odwołuje się do rolniczej przeszłości kraju. Falująca forma dachu oraz ledowa instalacja przywołująca pole pszenicy to najbardziej charakterystyczne elementy projektu  
Muzeum dizajnu w Shenzen Muzeum dizajnu w Shenzhen to najnowsza realizacja młodego pekińskiego Studia Pei-Zhu. Ściany i dach budynku wykonano ze stalowych kasetonów łączonych mechanicznie i pokryto lśniącą powłoką z nierdzewnej stali
Centrum sportowe w Szanghaju zaprojektowane przez grupę GMP zwycieżcą konkursu architektonicznego Shanghai Oriental Sports Center (SOSC) zaprojektowała grupa GMP - von Gerkan, Marg and Partners Architects. Zgodnie z polityką zrównoważonego rozwoju miast, kompleks powstał na zdegradowanych, poprzemysłowych terenach wzdłuż rzeki Huangpu. Charakterystyczne łuki wykonane z blachy powleczonej aluminium posadowiono na żelbetowych platformach.