Architektura MuratorTechnikaZespół biurowo-mieszkaniowy Chaoyang Park Plaza w Pekinie

Zespół biurowo-mieszkaniowy Chaoyang Park Plaza w Pekinie

W skład zespołu wchodzi dziesięć budynków o charakterystycznej, krzywoliniowej formie: dwie bliźniacze, asymetryczne wieże biurowe, wyraźnie mniejsze obiekty handlowo-usługowe oraz dwa budynki wielorodzinne. Metalowe żebra artykułujące przeszklone elewacje biurowców są elementem systemu wymiany powietrza i zostały zaprojektowane specjalnie dla tego założenia. Cyrkulujące w nich powietrze jest zasysane znad powierzchni wody wypełniającej baseny w przyziemiu budynków, co powoduje jego wstępne schłodzenie i nawilżenie – pisze Maciej Lewandowski.

park
Zespół budynków zaprojektowano w pobliżu rozległego parku miejskiego Chaoyang
Fot.: Hufton+Crow

Chaoyang Park Plaza to zespół dziesięciu budynków rozlokowanych na powierzchni 220 000 m2 na południowym krańcu rozległego parku miejskiego Chaoyang w biznesowej dzielnicy śródmieścia Pekinu. Ich architektura jest inspirowana tradycyjnym, czarnotuszowym malarstwem pejzażowym, przedstawiającym lokalne krajobrazy, na których architektura stapia się z przyrodą. Koncepcja projektowa zakładała wprzęgnięcie natury w formę budynków, symboliczną rozbudowę miejskiego parku przy jednoczesnym zatarciu granicy między tym, co naturalne a tym, co stworzone ręką człowieka.

MAD_Chaoyang Park Plaza_by Hufton+Crow_13
Widok od strony północno-wschodniej
Fot.: Hufton+Crow

Na samym brzegu znajdującego się tu jeziora zlokalizowano dwie bliźniacze, przypominające góry, asymetryczne wieże biurowe o wysokości 120 m. Połączono je przezroczystym atrium. Wyraźnie od nich mniejsze budynki handlowo-usługowe estetyką nawiązują do poddanych długotrwałej erozji skał. Zespół uzupełniają dwa wielorodzinne obiekty mieszkalne Armani apartments o wydatnych, nieregularnych balkonach, położone w południowo-zachodniej części działki. Wszystkie bryły charakteryzuje miękka, krzywoliniowa forma, a otaczający je krajobraz wypełniają sosny, bambusy, skały i niewielkie zbiorniki wodne.

Czytaj też: Największe miasta świata: ranking 2021 |

MAD_Chaoyang Park Plaza_by Hufton+Crow_17
Pomiędzy budynkami wprowadzono dziedzińce wypełnione zielenią – sosnami czy bambusami, a także niewielkie zbiorniki wodne
Fot.: Hufton+Crow

Konstrukcja

Konstrukcję budynków oparto na typowym układzie słupowo-płytowym i wykonano na miejscu w technologii żelbetowej. Część nadziemna opiera się na czterokondygnacyjnej części podziemnej. Przeszklone elewacje zbudowano z elementów ze szkła giętego na zimno w jednym kierunku. Przenikalność termiczna fasad wynosi 1,9 W/m2K. Barwione na czarno szkło refleksyjne zmniejsza zyski energii z oświetlenia naturalnego, co pozwala ograniczyć zapotrzebowanie na chłodzenie budynku. Metalowe żebra artykułujące przeszklone elewacje i nadające zespołowi wertykalny charakter są elementem systemu wymiany powietrza i zostały zaprojektowane specjalnie dla tego założenia. Cyrkulujące w nich powietrze jest zasysane znad powierzchni wody wypełniającej baseny zlokalizowane w przyziemiu budynków, co powoduje jego wstępne schłodzenie i nawilżenie. Projekt uzyskał certyfikat LEED na poziomie Gold.

MAD_Chaoyang Park Plaza_Under Construction (1)
Budowa południowej części założenia Chaoyang Park Plaza, w której zlokalizowano osiem niższych budynków
Fot.: Mad Architects
Tagi:
Adaptacja kamieniołomów w prowincji Zhejiang w Chinach Transformacja kamieniołomów w miejsca służące turystom i lokalnej społeczności, przy jak najmniejszej ingerencji w ich formę, przyczynia się do rewitalizacji krajobrazu i regionu – imponujący chiński projekt opisuje Wiktor Kowalski.
Miasto postpandemiczne. Jak powinny wyglądać samowystarczalne jednostki miejskie po pandemii? Xiong'an ma być pierwszym miastem postpandemicznym. To urbanistyczna odpowiedź m.in. na obecny światowy kryzys związany z pandemią COVID-19.
Park krajobrazowy w Xingyi Międzynarodowe konsorcjum, w którego skład wchodzą trzy młode biura architektoniczne z Warszawy, Lublina i Poznania, zwyciężyło w konkursie na projekt parku krajobrazowego w Xingyi w południowo-zachodniej części Chin.
Kaplica Dźwięku w Chinach W górskiej dolinie na północ od Pekinu powstaje sala koncertowa. Inspiracją do jej formy stały się właściwości przestrzeni rezonacyjnych muszli, drewnianych instrumentów, a nawet ludzkiego ucha. Za projekt odpowiada pracownia OPEN.
Polska architektura w Chinach Przygotowana przez „A-m” i MSZ podróżująca wystawa Polska. Architecture tym razem odwiedziła 30-milionowe Chongqing w centralnej części Chin. Otwarciu ekspozycji towarzyszyło polsko-chińskie forum architektów zorganizowane przez Konsulat RP w Czengdu we współpracy z Chongqing Survey & Designing Association, w którym ze strony polskiej wzięli udział m.in. Piotr Kuczyński z Kuryłowicz & Associates, Jan Belina-Brzozowski i Wojciech Kotecki z BBGK Architekci, Wojciech Młynarczyk z Młynarczyk Architekt oraz Marcin Szczelina – relacja Beaty Tylec-Skórki.
Centrum kulturalne w Szanghaju Wielofunkcyjny zespół Bund Finance Center zaprojektowany wspólnie przez pracownie Foster + Partners oraz Heatherwick Studio stanowi element rewitalizacji nabrzeża rzeki Huangpu w historycznej części Szanghaju. Głównym elementem założenia jest budynek centrum kulturalnego – siedziba Fundacji Fosun z charakterystyczną ruchomą elewacją. Składa się ona z trzech przesuwnych zasłon, zbudowanych łącznie z 675 metalowych rur o długości od 2 do 16 metrów, podwieszonych do automatycznie sterowanych prowadnic – pisze Maciej Lewandowski.