Architektura MuratorWydarzeniaDom Artysty jednym z projektów nagrodzonych w konkursie 20+10+X World Architecture Community Awards

Dom Artysty jednym z projektów nagrodzonych w konkursie 20+10+X World Architecture Community Awards

Dom Artysty projektu BXB Studio - Bogusław Barnaś znalazła się wśród zwycięzców 18 cyklu międzynarodowego konkursu 20+10+X World Architecture Community.

Dom Artysty BXB Studio Bogusław Barnaś
Dom Artysty projektu BXB Studio Bogusław Barnaś

Nagroda 20+10+X World Community Award przyznawana jest przez międzynarodową społeczność architektoniczną, do której należą m.in. projektanci, krytycy, redaktorzy, przedstawiciele instytucji wystawienniczych. Jednym z projektów nagrodzonych w 18 cyklu jest Dom Artysty pracowni BXB Studio Bogusław Barnaś.

Dom Artysty to kontynuacja i przetworzenie koncepcji Domu Zagrodowego. Projekt powstawał równolegle na bazie modelu fizycznego i modelu komputerowego, co pozwoliło w sposób pełny i wyczerpujący zrozumieć i zdefiniować przestrzeń działki, jej otoczenia, formę i funkcję domu jak również potrzeby klienta.

Jako pierwszy powstał niewielki model roboczy w skali 1:500, który nakreślił pierwsze założenia. Pozwolił wyciągnąć pierwsze wnioski jak np. wykreowanie ramy widokowej w przestrzeni wejściowej - ujętej pomiędzy czterema inaczej zdefiniowanymi kubaturami domu. Również na tym etapie architekci zdecydowali się na integrację wizualną garażu z domem - pełni on funkcje podpory dla nadwieszonej kubatury. Następnie powstał model w skali 1:100, który pozwolił zdefiniować nie tylko formę domu korespondującą z sąsiednią zabudową, ale również jego funkcję.

Na bazie otrzymanej formy, którą nazwaliśmy Domem Zagrodowym, rozpoczęliśmy pracę nad kolejnym – trzecim modelem fizycznym – mającą na celu nadanie bardziej ekspresyjnej, ekstrawaganckiej i artystycznej stylistyki projektowanego obiektu. - mówi Bogusław Barnaś z BXB Studio.

Kształt domu zarówno w wersji Domu Zagrodowego jak i Domu Artysty nawiązuje do sąsiedniej zabudowy dzięki charakterystycznej linii dachu. Z kolei funkcją i ekspresyjną formą odpowiada na potrzeby klienta – współczesnego artysty i twórcy.

Jednym z założeń stylistycznych było osiągnięcie emocjonalnego napięcia przeciwstawnych form. Ekspresyjna nadwieszona bryła skontrastowana z prostą bryłą przyziemia tworzy równowagę obrazującą przeciwstawne nastroje, formy, barwy i faktury. Nadwieszona, korodująca i zmienna w czasie dynamiczna bryła z kortenu jest oddzielona od horyzontalnego, betonowego, chropowatego przyziemia dwiema sześciennymi kubaturami, będącymi łącznikami i podporami dla przeciwstawnych brył. Te dwie formy pokryte vitrolitem (przemysłowym mlecznym szkłem) to wolnostojący garaż oraz hol wejściowy do domu.

W charakterystyczny sposób zaprojektowano dojazd i dojście do domu. Zestawione ze sobą bryły poszczególnych stref funkcjonalnych tworzą spektakularną ramę widokową.

Właściwa część mieszkalna zlokalizowana w nadwieszonej bryle, dostępna jest poprzez klatkę schodową oraz windę. Jest w całości przeszklona i otwarta na rozległy widok, jednocześnie zamknięta na drogę i zabudowę sąsiednią. To pozwoliło zachować prywatność i intymność przy jednoczesnym znaczącym przeszkleniu strefy dziennej. Przestrzeń domu została zaaranżowana na jednym otwartym i czytelnym poziomie.

W betonowej przestrzeni przyziemia przewidziane zostały przestrzenie pomocnicze, techniczne, strefa gości oraz zewnętrzny taras z basenem. Jej zewnętrzna surowa faktura betonu z odciśniętymi słojami drewna stanowi formę podstawy domu, osadzonej w stromym zboczu działki.

Tagi:
Dom Symbiotyczny – powrót do przeszłości w nowoczesnym wydaniu Projekt Domu Symbiotycznego stanowi próbę nowej definicji zasad współżycia z naturą przy jednoczesnym zachowaniu komfortu użytkowników oraz wykorzystaniu najnowszych technologii. Koncepcję obiektu, w którym znalazło się miejsce zarówno na nowoczesny kurnik i stodołę, jak i basen czy szklarnię opracowały dwa biura: BXBstudio Bogusław Barnaś i Studio Projektowe Paweł Jarosz.
Stodoła Spotkań – centrum rekreacji w Ryglicach koło Tarnowa Na zlecenie władz Ryglic pracownia BXBstudio Bogusław Barnaś zaprojektowała niewielki pawilon inspirowany tradycyjną polską architekturą drewnianą. Oddany właśnie do użytku budynek pełnić ma funkcję centrum rekreacji i lokalnego miejsca spotkań.
BXBstudio projektuje kwartał zabudowy w Dżuddzie w Arabii Saudyjskiej Pracownia BXBstudio-Bogusław Barnaś opracowała projekt planu dla nowego założenia urbanistycznego we wschodniej części miasta Dżudda w Arabii Saudyjskiej.
Dom Eko pod Rzeszowem Rozwiązania architektoniczne oraz szereg technicznych instalacji sprawiają, że dom jest nie tylko ekologiczny, lecz przede wszystkim tani w eksploatacji. Obiekt powstał według projektu pracowni BXBstudio Bogusław Barnaś.
Małopolska Chata Podcieniowa od BXB Studio Projekt stanowi współczesne ujęcie drewnianej architektury podcieniowej, która niegdyś stanowiła charakterystyczny element krajobrazu polskich miasteczek.
Polski kościółek zrębowy Punktem wyjścia dla projektu była konstrukcja stosowana w zabytkowych kościołach zrębowych. Za pomocą prostych zabiegów projektowych uzyskano nowoczesną formę nawiązującą do tradycyjnej drewnianej architektury. Projekt powstał w pracowni BXBStudio - Bogusław Barnaś.