Architektura MuratorWydarzeniaRiegler Riewe projektują dworzec i dom kultury w Goleniowie

Riegler Riewe projektują dworzec i dom kultury w Goleniowie

Pracownia Riegler Riewe Architekten zdobyła I nagrodę w konkursie na projekt dworca kolejowo-autobusowego w Goleniowie, powiązanego z centrum kultury i aktywności lokalnej. Koncepcja przewiduje budowę nowych budynków o lapidarnej formie oraz rewitalizację istniejących obiektów - wieży ciśnień i tzw. Rampy.

Projekt dworca kolejowo-autobusowego w Goleniowie powiązanego z centrum kultury i aktywności lokalnej
Projekt: Riegler Riewe Architekten, źródło: SARP Oddział w Szczecinie

Po niedawnym sukcesie w konkursie na projekt zagospodarowania Bulwaru Filadelfijskiego w Toruniu, to kolejna nagroda dla austriackiej pracowni Riegler Riewe Architekten, w Polsce znanej przede wszystkim z projektu Muzeum Śląskiego w Katowicach.

Budynkowi dworca (819,3 m2) nadano formę podłużnego, przeszklonego pawilonu z zadaszeniem wysuniętym nad strefę przystanków autobusowych znajdujących się po obu stronach budynku. W centralnej części holu dworca zlokalizowano otwarte schody prowadzące do przejścia podziemnego oraz strefę kas, informacji i obsługi pasażerów. Znajdująca się wokół schodów strefa poczekalni umożliwia dogodną obserwację przystanków. Na przeciwległych końcach umieszczono odpowiednio strefę obsługi mieszczącą m.in. toalety i zaplecze medyczne oraz sklep spożywczy i snack bar.

Nowy budynek domu kultury (13 323,93 m2) to podłużna kubatura, usytuowana równolegle do linii kolejowej i nowego budynku dworca, która domyka kontekst urbanistyczny całego założenia oraz tworzy trzy różnorodne przestrzenie publiczne. Znajdą się tu sala widowiskowo-koncertowa z zapleczem, sala kameralna, sala konferencyjna, kawiarnia, restauracja, przestrzeń ekspozycyjna.

Pozostałe funkcje Goleniowskiego Domu Kultury zostaną umieszczone w istniejących obiektach znajdujących się po południowo-wschodniej stronie opracowania. Budynek magazynowo-przeładunkowy, tzw. Rampa zostanie zaadaptowany na potrzeby organizacji pozarządowych oraz świetlic dla seniorów. Budynek wieży ciśnień przyjmie funkcję harcówki.

Autorzy założyli podział inwestycji na dwa etapy, z czego etap drugi może w razie takiej potrzeby również zostać podzielony na dwa mniejsze.

Z opinii jury:

Nagrodę przyznano za zdecydowane przeprowadzenie syntetycznej i klarownej koncepcji przestrzenno - funkcjonalnej zespołu, dobrze wpisującego się w urbanistykę miejsca. Jury wysoko oceniło jednorodność i spójność języka architektonicznego całego zespołu, czytelność i świetną funkcjonalność układu komunikacyjnego z prawidłowo wskazanymi, rozdzielonymi strefami parkowania. Praca posiada bardzo czytelny i jasny podział etapowy inwestycji, powodując, że każdy z etapów stanowi zamkniętą i skończoną całość urbanistyczną. Architektura oparta na prostych, lapidarnych i współczesnych formach stanowi silną dominantę miejsca, nadając mu, poprzez wyeksponowanie w pierwszym planie budynku Centrum Kultury, nowego znaczenia. Poprzez kontrast, podkreśla znaczenie obiektów historycznych w obszarze opracowania – rampy rozładunkowej i starej wieży ciśnień.

Na podkreślenie zasługują dobrze skomponowane, sprzężone przestrzenie publiczne wokół kompleksu. Prostota konstrukcji wpływa na ekonomiczność rozwiązania i łatwą możliwość modernizacji. Jury z uznaniem oceniło również wskazania projektu do minimalizowania wielkości i funkcji zespołu – w szczególności w zakresie programu samego dworca kolejowo - autobusowego. Propozycja parkingu podziemnego jest zdaniem sądu konkursowego bardzo interesująca i prawidłowa, choć budzi wątpliwości co do budżetu przeznaczonego przez Inwestora na I etap realizacji.

II nagrodę w konkursie przyznano pracowni Domuno Grupa Architektoniczna, a III PPA Podczaszy Pracownia Architektury.

Park rekreacyjno-wypoczynkowy w Jankowicach Pracownia Riegler Riewe Architekci wygrała konkurs na opracowanie koncepcji parku rekreacyjno-wypoczynkowego w Jankowicach. Zwycięski projekt przewiduje utworzenie czterech stref funkcjonalnych, w których znajdą się m.in. skate park, zadaszona scena oraz kameralne miejsca wypoczynku. Cały obszar otoczony zostanie pasem szybkiego ruchu do biegania, jazdy na rowerze czy rolkach.
Dworzec w Goleniowie Dwuetapowy konkurs SARP na projekt dworca kolejowo-autobusowego wraz z centrum kultury w Goleniowe wygrało biuro Riegler Riewe Architekci.
Pracownia Riegler Riewe Architekci zaprojektuje Bulwar Filadelfijski w Toruniu Pracownia Riegler Riewe Architekci otrzymała I nagrodę w międzynarodowym konkursie na projekt Bulwaru Filafelfijskiego w Toruniu. Nagrodę przyznano za jednorodną formę terenu zieleni podbudowującą miejski krajobraz starówki i dającą szanse mieszkańcom na samodzielne wprowadzanie różnych form aktywności.
Współczesna formuła muzeum - o Muzeum Śląskim w Katowicach Krzysztof Mycielski Nowy obiekt nie zagłusza pożądanej tu refleksji nad otoczeniem, skomplikowanymi korzeniami i przyszłością Górnego Śląska
Znikające muzeum. Roman Rutkowski o Muzeum Śląskim w Katowicach Nowe Muzeum Śląskie jest budynkiem odświeżającym intelektualnie, rozwiązanym w sposób daleki od jakichkolwiek standardów
Nowe Muzeum Śląskie. Zbrojenie jak w amerykańskich wysokościowcach Utrudnienie w projektowaniu i realizacji inwestycji stanowił bardzo mocno przeobrażony działalnością górniczą teren. Obszar, na którym znajdowała się działka przeznaczona pod budowę muzeum, to jedno z pierwszych miejsc wydobywania węgla kamiennego na Śląsku. Wyzwaniem było też zabezpieczenie znajdujących się w bezpośrednim sąsiedztwie trzech historycznych obiektów wchodzących w skład dawnej kopalni Katowice