Architektura MuratorWydarzeniaWięcej światła czyli Refleks

Więcej światła czyli Refleks

W Warszawie można już oglądać instalację doświetlającą, która zwyciężyła w ubiegłorocznym konkursie BMW/Urban/Transforms zorganizowanym przez BMW Group oraz Fundację Bęc Zmiana. Obiekt powstał według koncepcji, którą projektantka Joanna Piaścik przygotowała we współpracy z Wydziałem Fizyki Politechniki Warszawskiej.

Więcej światła czyli Refleks
Testowa wersja instalacji doświetlającej Refleks na ul. Szpitalnej w Warszawie. Fot. serwis prasowy

12 czerwca w podwórku przy ulicy Szpitalnej 6 w Warszawie zainaugurowano instalację doświetlającą Refleks przygotowaną według projektu Joanny Piaścik. Praca została wyłoniona w konkursie BMW/Urban/Transforms zorganizowanym przez BMW Group oraz Fundację Bęc Zmiana. Konkurs miał na celu wskazanie najciekawszych prac realizujących w praktyce ideę zrównoważonego rozwoju, dzięki któremu miasto może się stać miejscem bardziej przyjaznym dla mieszkańców. Poszukiwano koncepcji odpowiadającej na konkretny, lokalny problem, ale jednocześnie takiej, która mogłaby zostać zastosowana w różnych lokalizacjach. Propozycja Joanny Piaścik jest pomysłem na doświetlanie fasad zorientowanych w kierunku północnym. Opiera się na wykorzystaniu światła słonecznego odbitego od dobrze nasłonecznionych ścian znajdujących się obok budynków i przekierowaniu go do sąsiadów. Punktem wyjścia dla projektu było moje osobiste doświadczenie. Okna mieszkania, które zajmowałam, skierowane były na wschód. Słońce wpadało tylko w godzinach porannych, a po południu dostawałam jeszcze bonus słońca odbitego od okien sąsiadów po przeciwnej stronie ulicy. Od kilku lat myślałam, w jaki sposób zatrzymać i wykorzystać ten efekt. Źródłem pomysłu była również zabawa lustrzanym zajączkiem – tłumaczy autorka, która na co dzień zajmuje się wzornictwem przemysłowym.

 

Realizację Refleksu poprzedził rok pracy. We współpracy z Wydziałem Fizyki Politechniki Warszawskiej wykonano szereg analiz, dotyczących m.in. rozpraszania światła i kąta jego padania o różnych porach dnia i roku. Poszukiwano też powierzchni, która będzie odbijać światło, ale nie będzie razić. Ostatecznie ekrany wykonano z aluminiowych, modularnych elementów, mogących pokryć fragment ściany o dowolnej wielkości. Pojedynczy panel ma kształt sześcioboku i składa się z sześciu trójkątów umieszczonych pod różnymi kątami. Wybrana forma i materiał pozwalają na optymalne wykorzystanie światła słonecznego, nawet przy zmianie pozycji słońca na niebie. Powierzchnie pokryto strukturalnym lakierem odpornym na działanie warunków atmosferycznych. Praca Refleks, której wersję testową można od niedawna oglądać na ulicy Szpitalnej, została wybrana spośród 140 koncepcji zgłoszonych do konkursu.

Tagi:
Centrum reportażu w domkach fińskich na Polu Mokotowskim Są środki na modernizację dwóch domków fińskich na Polu Mokotowskim. Rada m.st. Warszawy przyznała właśnie dwa miliony złotych na ich gruntowny remont. Po zakończeniu inwestycji w obiektach powstanie centrum reportażu.
Zespół HOL 7.7 w Warszawie: nowa jakość kilkunastoletnich biurowców White Stone Development pokazuje, jaki potencjał drzemie w biurowcach z kilkunastoletnią historią. Kompleks HOL 7.7, który w 2020 roku przeszedł przemianę części wspólnych, teraz zaprasza najemców do odwiedzenia nowego showroomu. Wokół dwóch budynków przy Cybernetyki można też już korzystać z zielonego, wielofunkcyjnego patio.
Rozpoczyna się modernizacja Ogrodów Ulricha w Warszawie Ingka Centres podpisała umowę z firmą Budimex na modernizację zabytkowych Ogrodów Ulricha w Warszawie. Całe założenie, którego przebudowę opracowało biuro WXCA, zostanie udostępnione  latem 2022 roku.
Hala sportowa / Warszawa Inspiracją dla projektu elewacji stała się kolumnada, która miała na celu płynnie połączyć zwartą bryłę budynku szkoły z zielonym otoczeniem. O realizacji studia DEMIURG Project pisze Jerzy Grochulski.
Solidna komercyjna architektura: o Skylinerze Łukasz Pancewicz Jeśli trwałość, elastyczność i energooszczędność są najważniejszymi kryteriami współczesnej architektury biurowej, nowy warszawski wieżowiec spełnia je wszystkie. O nowej realizacji biura APA Wojciechowski pisze Łukasz Pancewicz.
Widok Towers w Warszawie Zakończyła się budowa Widok Towers w Warszawie według projektu Piotra Bujnowskiego i Martina Troethana. 95-metrowy budynek zastąpił dawną siedzibę Centrali Handlu Zagranicznego Universal o wysokości zaledwie 50 metrów.