Architektura MuratorTechnikaCentrum kulturalne Kuangsi

Centrum kulturalne Kuangsi

Elementem, który scala trzy niezależne bryły (operę, salę koncertową oraz wielofunkcyjne audytorium) jest osadzone w połowie ich wysokości przekrycie (stanowiące zadaszenie wewnętrznego placu), a także zastosowany jednorodny materiał okładzinowy. Charakterystyczne podziały w formie ogromnych żeber, podkreślają nieregularny kształt poszczególnych brył oraz zadaszenia, umożliwiając jednocześnie przenikanie światła dziennego w głąb przestrzeni wspólnych oraz foyer – pisze Radosław Stach.

Centrum kulturalne Kuangsi
Centrum Kuangsi mieszczące operę, salę koncertową oraz wielofunkcyjne audytorium zlokalizowano w miejscowości Nanning w południowej części Chińskiej Republiki Ludowej, nad rzeką Yong; Fot. © Christian Gahl
Centrum kulturalno-artystyczne KuangsiNanning, Kuangsi, Chiny
Autorzygmp Architects
Współpraca autorskaECADI
Architektura krajobrazuWES
Konstrukcjaschlaich bergermann partner GmbH
Konsultant ds. fasady:SuP Facade Design
Akustyka:Müller BBM
InwestorWeining Ltd.
Powierzchnia całkowita113764.0 m²
Data realizacji (koniec)2018
Poznańska pracownia architektoniczna Easst.com zaprojektowała centrum kulturalne w Berlinie Kulturmanufaktur to nowa inwestycja w Berlinie zaprojektowana przez poznańską pracownię architektoniczną Easst.com. Centrum kulturalne zlokalizowane w dzielnicy Lichtenberg pomieści przede wszystkim pracownie dla środowisk twórczych