Green House – architektura zamkniętego obiegu

i

Autor: Archiwum Architektury The Green House w Utrechcie, proj. cepezed. Do stworzenia fasady posłużyły szklane panele odzyskane z wojskowych baraków Knoopkazerne

Green House w Utrechcie – architektura zamkniętego obiegu

2019-01-21 12:46

Założenia gospodarki o obiegu zamkniętym opierają się na obserwacjach żywych systemów, w których „odpady” nie istnieją. Modele biznesowe bazujące na takich koncepcjach obok korzyści środowiskowych mogą przynosić również zyski społeczne i finansowe.

Otwarta w kwietniu 2018 roku restauracja The Green House projektu cepezed powstała w oparciu o takie właśnie zasady – budynek przeznaczony jest do całkowitego demontażu, łącznie z fundamentami z prefabrykowanych bloków betonowych. Stanowi element tymczasowego zagospodarowania i ożywienia obszaru Knoopkazerne w Utrechcie, gdzie kiedyś znajdowały się zabudowania użytkowane przez wojsko (od 2014 roku nad nowym projektem dla tego terenu pracuje właśnie cepezed).

Green House – architektura zamkniętego obiegu

i

Autor: Archiwum Architektury The Green House w Utrechcie, proj. cepezed, schemat ukazujący zastosowane ekologiczne elementy i rozwiązania – od paneli solarnych na dachu po demontowalne fundamenty z prefabrykowanych betonowych bloków

Jednym z celów architektów było jak najszersze zastosowanie materiałów z odzysku i nadających się do ponownego wykorzystania w przyszłości. Fasada i konstrukcja powstały z elementów pobliskich baraków wojskowych. Posadzka zbudowana jest ze żwiru z nabrzeża w Tiel, umieszczonego na zagęszczonym piasku z zatopionym systemem ogrzewania podłogowego. 80 metrów kwadratowych wewnątrz budynku zajmują szklarnie, gdzie uprawia się warzywa i zioła na potrzeby restauracji. Takie rozwiązanie pozwala zmniejszyć zużycie energii wykorzystanej do produkcji i transportu żywności.

Green House – architektura zamkniętego obiegu

i

Autor: Archiwum Architektury The Green House w Utrechcie, proj. cepezed, szklarnia, projekt: HRBS/Moss

Potrawy są przygotowywane bez użycia prądu – kuchnia nie ma gniazdek elektrycznych, zastosowano w niej wyłącznie energooszczędne piece opalane paliwami odnawialnymi. Dodatkowo na dachu zainstalowano panele solarne. Wszystkie meble pochodzą z recyklingu, a zielona ściana budynku oraz rosnące w nim rośliny oczyszczają powietrze, regulują temperaturę oraz wprowadzają do wnętrza korzystny dla użytkowników mikroklimat.

Więcej przeczytasz w numerze 01/2019.


W 2019 roku mija 25 lat od wydania pierwszego numeru „Architektury-murator”. Sprawdź, co przygotowaliśmy z okazji jubileuszu: www.architektura25.pl


Patroni:                                                                      Patron honorowy:

Partner instytucjonalny:

Partnerzy 25-lecia:

Green House – architektura zamkniętego obiegu

i

Autor: Archiwum Architektury The Green House w Utrechcie, proj. cepezed – Ronald Schleurholts, Jaap Bosch, Ruben Molendijk, Robertus de Bruin, Mathieu de Danschutter, pow. 680 m2, 2016-2018
Green House – architektura zamkniętego obiegu

i

Autor: Archiwum Architektury The Green House w Utrechcie, proj. cepezed, poza szklarnią w budynku mieści się restauracja i sale konferencyjne. Za projekt wnętrz odpowiadało biuro Coster Design