Otwarta w kwietniu 2018 roku restauracja The Green House projektu cepezed powstała w oparciu o takie właśnie zasady – budynek przeznaczony jest do całkowitego demontażu, łącznie z fundamentami z prefabrykowanych bloków betonowych. Stanowi element tymczasowego zagospodarowania i ożywienia obszaru Knoopkazerne w Utrechcie, gdzie kiedyś znajdowały się zabudowania użytkowane przez wojsko (od 2014 roku nad nowym projektem dla tego terenu pracuje właśnie cepezed).
Jednym z celów architektów było jak najszersze zastosowanie materiałów z odzysku i nadających się do ponownego wykorzystania w przyszłości. Fasada i konstrukcja powstały z elementów pobliskich baraków wojskowych. Posadzka zbudowana jest ze żwiru z nabrzeża w Tiel, umieszczonego na zagęszczonym piasku z zatopionym systemem ogrzewania podłogowego. 80 metrów kwadratowych wewnątrz budynku zajmują szklarnie, gdzie uprawia się warzywa i zioła na potrzeby restauracji. Takie rozwiązanie pozwala zmniejszyć zużycie energii wykorzystanej do produkcji i transportu żywności.
Potrawy są przygotowywane bez użycia prądu – kuchnia nie ma gniazdek elektrycznych, zastosowano w niej wyłącznie energooszczędne piece opalane paliwami odnawialnymi. Dodatkowo na dachu zainstalowano panele solarne. Wszystkie meble pochodzą z recyklingu, a zielona ściana budynku oraz rosnące w nim rośliny oczyszczają powietrze, regulują temperaturę oraz wprowadzają do wnętrza korzystny dla użytkowników mikroklimat.
Więcej przeczytasz w numerze 01/2019.
W 2019 roku mija 25 lat od wydania pierwszego numeru „Architektury-murator”. Sprawdź, co przygotowaliśmy z okazji jubileuszu: www.architektura25.pl
Patroni: Patron honorowy:
Partner instytucjonalny:
Partnerzy 25-lecia: