Architektura MuratorProjektyGmach Sądu Apelacyjnego we Wrocławiu

Gmach Sądu Apelacyjnego we Wrocławiu

Konkurs na projekt swojej nowej siedziby Sąd Apelacyjny we Wrocławiu zorganizował z lokalnym oddziałem SARP. Wygrało konsorcjum Piw Paw Architekci z Gdańska i Siola & Associati z Neapolu.

Sąd Administracyjny we Wrocławiu
Sąd Administracyjny we Wrocławiu, proj.: Piw Paw Architekci, Siola & Associati. O wyrazie architektonicznym budynku decydują filary obłożone płytami z białego betonu. Il. dzięki uprzejmości pracowni

Budynek o powierzchni 6 tys. m2 wypełni kwartał w obrębie ulic Piłsudskiego, Zielińskiego, Kolejowej i Lelewela, sąsiadując m.in. z zabytkowym gmachem Urzędu Skarbowego i filharmonią, która po oddaniu do użytku Narodowego Forum Muzyki wykorzystywana będzie przez szkołę muzyczną.

Zgodnie z planem zagospodarowania wzdłuż ulic architekci zaproponowali wąską zabudowę pierzejową i pozostawienie wewnątrz wolnej przestrzeni, którą zaaranżowali w stylu ogrodu włoskiego tak, aby mogli z niej korzystać nie tylko pracownicy i petenci, ale też uczniowie przyszłej szkoły.

Cztery duże szachty świetlne biegnące przez wszystkie kondygnacje pozwalają doświetlić wnętrze, a także odpowiadają za naturalną wentylację, odprowadzając zużyte powietrze na zasadzie ciągu kominowego – tłumaczą projektanci.

ZAKOŃCZENIE REALIZACJI: 2017