Water Cube

Prosty, przejrzysty blok wody - tak najkrócej można opisać pawilon zaprojektowany na planowaną w roku 2012 w koreańskim mieście Josu (Yeosu) Wystawę Światową EXPO 2012.

Water Cube
Pawilon wystawowy Water CubeJosu (Yeosu), Korea Południowa
AutorzyMVRDV
Współpraca autorskaARUP Amsterdam
InwestorYeosu Expo 2012 Committee
Powierzchnia całkowita6000.0 m²
Projekt (data)2009
Data realizacji (koniec)2012

Ekspozycje na światowych wystawach zawsze są innowacyjne, ponieważ można, a nawet trzeba wtedy, realizować najśmielsze wizje architektów oraz testować nawet najbardziej nowatorskie rozwiązania techniczne. Pawilon zaprojektowany przez holenderskie biuro architektoniczne MVRDV ma przedstawiać morza i oceany świata i dosłownie odpowiadać na hasło EXPO 2012, jakim jest „siła i piękno oceanów”.
Water Cube – Czy można wyrazić to jepiej? – piszą na swojej stronie internetowej architekci. Ściany budynku będą wypełnione wodą i ukształtowane plastycznie na wzór mapy świata. Poszczególne zbiorniki wodne mają symbolizować morza i oceany, a umiejscowione między nimi przeszklone terraria - kontynenty.

CZYTAJ TAKŻE>> Centrum sportów wodnych zaprojektowano w myśl dualistycznej natury chińskiej filozofii Yin & Yang. Bazę do stworzenia konstrukcji oparto na podstawie obserwacji mydlanej piany

Hol oceanów
Na szczycie i na dole budynku, wokół biegunów Ziemi znajdą się morza polarne, natomiast w połowie jego wysokości – tropikalne. Wewnętrzna przestrzeń kubika, wysoka jak katedra, będzie miejscem ekspozycji biologicznej różnorodności mórz i oceanów. Wejście do pawilonu zaprojektowano przez podwodny przeszklony korytarz.

Fasada wodna
Wodę w ścianach budynku zbudowanych z różnej wielkości zbiorników będą utrzymywać grube przegrody złożone z czterech warstw szkła. Na szklanej elewacji zaznaczone zostaną kontury kontynentów. Będzie to kombinacja zbiorników wodnych i terrariów umiejscowionych jeden nad drugim, zgodnie z liniami rozgraniczającymi wody od lądów na Ziemi. Wypełniająca zbiorniki świeża woda będzie nieustannie pompowana – dzięki stałej cyrkulacji ma zostać zapewniona jej odpowiednia temperatura zgodnie z ekologiczną równowagą. Szklane baseny, pełniąc funkcję bufora termicznego chroniącego wnętrze przed panującymi na zewnątrz upałami, będą jednocześnie ilustrować rolę oceanów jako regulatorów temperatury na naszej planecie. Na zewnątrz cała struktura będzie wyposażona w osłony kontrolujące dostęp promieni UV, a także w baterie słoneczne, produkujące energię zasilającą pompy tłoczące wodę (oraz potrzebną do oświetlenia pawilonu).

Dach
Skonstruowany z belek długości około 5 m zbiegających się w centrum obiektu budzi skojarzenie z Biegunem Północnym, i również jest szklany.

Światło
Osoby przebywające wewnątrz budynku będą się czuły jak w gigantycznym akwarium, do którego wnętrza docierać będzie błękitne światło przefiltrowane przez wodne ściany. Wewnątrz takiej konstrukcji będzie jednocześnie panował przyjemny mikroklimat – zwiedzający będą chronieni przed suchym i gorącym powietrzem zewnętrznym. Wodny pawilon będzie iluminowany zarówno nocą, jak i w szczególny sposób podczas dnia.

Panorama całego EXPO
Z holu wejściowego będzie można od razu wjechać przeszkloną windą na ostatnie piętro pawilonu, w strefę Bieguna Północnego, z którego można będzie podziwiać nie tylko "morza pólnocne", ale i panoramę całej ekspozycji Światowej Wystawy EXPO 2012. Po zamknięciu wystawy, pawilon będzie mógł funkcjonować jako sala koncertowa, teatr, muzeum albo – po większej adaptacji – jako spektakularny biurowiec.

Więcej informacji: MVRDV

Światowa Wystawa EXPO 2012 odbędzie się w dniach 12 maja - 12 października 2012 roku w mieście Josu (Yeosu) położonym w południowo-wschodniej części Korei Południowej.

Lokalizacja: Josu (Yeosu), Korea Południowa
Inwestor: Yeosu Expo 2012 Committee
Architekt: MVRDV
Partner: ARUP Amsterdam
Powierzchnia: 6000 m2
Projekt: 2009 
Realizacja: 2012

Autor: Bkz
WERK 12 projektu MVRDV z Nagrodą Muzeum Niemieckiej Architektury (DAM) WERK 12 w Monachium autorstwa MVRDV i N-V-O Nuyken von Oefele Architekten otrzymało prestiżową DAM Preis 2021. Zdaniem jurorów realizacja odpowiada na pytania nie tylko o projektowanie w czasach pandemii, ale i potem, w epoce „nowej normalności”. Prezentujemy najnowsze zdjęcia budynku.
Tainan Spring: zabawa w ruinach Dalekowschodnie Tainan nosi przydomek miasta-Feniksa – wiele razy w swojej historii upadało, by znów się odrodzić. Pracownia MVRDV, dając drugie życie ruinom tamtejszego centrum handlowego, pokazuje, jak ducha odnowy wykorzystać w architekturze.
Concordia Design we Wrocławiu: dlaczego realizacja MVRDV budzi kontrowersje Concordia Design we Wrocławiu została oficjalnie otwarta. Budynek budzi jednak w mieście wiele emocji. Część aktywistów wciąż przekonuje, że zgodnie z wcześniejszymi obietnicami magistratu obiekt powinien być przeznaczony na cele społeczne, część krytykuje projekt holenderskiej pracowni MVRDV za odtwórczość i nieuszanowanie kontekstu. Zanim przekonacie się na własne oczy, jak jest naprawdę, zobaczcie zdjęcia i film Juliusza Sokołowskiego.
Concordia Design – wrocławska realizacja MVRDV [NOWE WIZUALIZACJE] Firma Pro Design zaprezentowała kolejne wizualizacje wrocławskiego projektu pracowni MVRDV. W rozbudowanej kamienicy na Wyspie Słodowej powstanie m.in. przestrzeń coworkingową i konferencyjna, a także inkubator dla młodych firm z sektora ICT. Concordia Hub – wiemy, jak będzie wyglądać wrocławska realizacja MVRDV!
MVRD projektują we Wrocławiu! O tej inwestycji mówiło się od dawna. Dziś znamy wreszcie jej głównych autorów. Rozbudowę historycznej kamienicy na Wyspie Słodowej we Wrocławiu zaprojektuje holenderska pracownia MVRDV we współpracy z Q2 Studio.
Centrum biurowe Fabryczna Na terenie Nowego Centrum Łodzi do 2020 roku stanąć ma zespół biurowo-usługowy projektu MVRDV.