Architektura MuratorRealizacjeSauna w przemysłowym porcie

Sauna w przemysłowym porcie

Budynek powstał na terenie jednego z portów Göteborga, którego przemysłowy charakter powoli zastępują funkcje rekreacyjno-kulturalne. Dzięki niecodziennej formie oraz surowym materiałom, obiekt sprawia wrażenie jakby od zawsze stanowił część portowych zabudowań. Za projekt odpowiada eksperymentalna, berlińska pracownia architektoniczna Raumlabor.

Sauna w Göteborgu
Fot. dzięki uprzejmości Raumlabor

Frihamnen to przemysłowy port Göteborga, którego industrialny charakter powoli odchodzi w przeszłość. Ze względu na centralne położenie, obszar ten staje się nową przestrzenią publiczną, wykorzystywaną dla rekreacji i aktywności kulturalnych. Już teraz mieszkańcy mogą korzystać ze znajdujących się tu społecznościowych ogrodów, tras dla rolkarzy, mola i żeglugi. Wszystko to stanie się częścią parku, który ma zostać utworzony do 2021 roku, w związku z 400-setną rocznicą powstania miasta.

Pomysł utworzenia publicznego basenu i sauny powstał w związku ze znacznym zanieczyszczeniem portu, uniemożliwiającym swobodne kąpiele w znajdującej się tu wodzie. Jednocześnie, w krajach skandynawskich, znanych z długich zimowych wieczorów, sauny pełnią nie tylko funkcje rekreacyjne, lecz także służą spotkaniom wspólnoty. Nowy obiekt jest więc zapowiedzią przyszłego charakteru tego miejsca, jego otwartości i dostępności dla wszystkich mieszkańców.

Dzięki materiałom wykorzystanym do budowy, wzniesiony w 2014 roku obiekt sprawia wrażenie, jakby znajdował się tu od zawsze. Obłożenie rdzewiejącą blachą falistą, posadowienie na betonowych palach oraz wykorzystanie gotowych elementów statków - wszystko to nadaje saunie surowego, portowego wyglądu. Przestrzeń wewnętrzną wyłożono natomiast kawałkami modrzewiowego forniru, które reagują na panującą w środku wilgotność i temperaturę. Wizualna relacja pomiędzy intymną, ciepłą przestrzenią i surowym otoczeniem portu oraz starego miasta od samego początku była kluczowym aspektem wpływającym na wybór miejsca. – mówią projektanci z pracowni Raumlabor. Dlatego niewielkie okno zapewnia widoki na przepływające obok statki, żurawie i sylwetę starego miasta. Do budowy pomieszczeń mieszczących prysznice wykorzystano szklane butelki po winie, które od wewnątrz przypominają okrągłe luksfery.

Berlińska pracownia Raumlabor znana jest z działań w przestrzeni publicznej oraz partycypacyjnego podejścia do projektowania. Do współpracy przy realizacji architekci zaprosili mieszkańców, którzy w czasie tygodnia spędzonego przy wznoszeniu obiektu, mieli okazję podzielić się swoimi oczekiwaniami wobec nowej przestrzeni publicznej w mieście. Ale to nie jedyny pomysł na zaangażowanie przyszłych użytkowników w powstawanie parku. Kolejnym przykładem partycypacyjnego podejścia architektów są zaproponowane przez nich narzędzia wpierające jego planowanie. Projektanci zasugerowali utworzenie map ukazujących to, co obecnie oferuje park, a także oczekiwań i propozycji funkcji, które mógłby pełnić w przyszłości.

Tagi:
Zielony Göteborg. Wirtualna podróż studyjna W odpowiedzi na ograniczenia związane z pandemią Göteborg zaprasza w wirtualną podróż studyjną po swoich innowacyjnych ekologicznych budynkach.
Szkoła Architektury w Sztokholmie Po raz pierwszy od ponad czterdziestu lat studenci architektury Królewskiego Instytutu Technologicznego w Sztokholmie mogą cieszyć się siedzibą wydziału na terenie historycznego kampusu. Ukończony w 2015 roku budynek już doczekał się najważniejszej nagrody architektonicznej Szwecji. Za projekt odpowiada pracownia Tham & Videgård Arkitekter.
Przedszkole na wydmach Projekt przedszkola Råå Forskola powstał w duńskiej pracowni Dorte Mandrup Arkitekter. Budynek zlokalizowano nad samym morzem, po szwedzkiej stronie cieśniny Sund, która oddziela dwa skandynawskie kraje.