Architektura MuratorTechnikaApartamentowiec The Silo w Kopenhadze

Apartamentowiec The Silo w Kopenhadze

Rewitalizacja terenów Portu Północnego w Kopenhadze jest obecnie największym projektem urbanistycznym w Skandynawii. Do roku 2025 planuje się tu realizację mieszkań dla 100 tys. osób. W ramach przedsięwzięcia na cele mieszkaniowe przebudowano m.in. silos zbożowy z lat 60. XX wieku. Dziś to dwunastokondygnacyjny apartamentowiec mieszczący na 17 poziomach 38 indywidualnych jednostek mieszkalnych o powierzchni od 106 do 401 m2 i wysokości dochodzącej do 7 m – pisze Maciej Lewandowski.

Apartamentowiec The Silo w Kopenhadze
Widok od strony południowo- -wschodniej – oprócz apartamentowca The Silo w porcie powstaje wiele innych realizacji mieszkaniowych; Fot. Rasmus Hjortshoj - COAST
Apartamentowiec The SiloKopenhaga, Dania
AutorzyCOBE
Architektura krajobrazuCOBE
KonstrukcjaBalslev and Wessberg
Generalny wykonawcaNRE Denmark
InwestorKlaus Kastbjerg i NRE Denmark
Powierzchnia całkowita10000.0 m²
Projekt2013
Data realizacji (koniec)2017
Koszt inwestycjinie podano

Rewitalizacja terenów Portu Północnego w Kopenhadze jest obecnie największym projektem urbanistycznym w Skandynawii. Do roku 2025 planuje się tu realizację mieszkań dla 100 tysięcy mieszkańców (18% ludności Kopenhagi). Przebudowany i zaadaptowany na cele mieszkaniowe silos zbożowy z lat 60. XX wieku stanowi tu lokalną dominantę architektoniczną. Obiekt przebudowano na dwunastokondygnacyjny apartamentowiec mieszczący na 17 poziomach 38 indywidualnych jednostek mieszkalnych o powierzchni od 106 do 401 m2 i wysokości dochodzącej do 7 m oraz ogólnodostępne powierzchnie usługowe na parterze i na ostatniej kondygnacji.

Konstrukcja

Zachowano żelbetową konstrukcję ścian zewnętrznych, słupów i stropów. Przebudowę zrealizowano w dwóch etapach: najpierw ogólnodostępny parter, potem pozostałe piętra z mieszkaniami i restauracją z tarasem widokowym na najwyższej kondygnacji. Zewnętrzną powierzchnię żelbetowej konstrukcji ocieplono i obłożono metalowymi, przestrzennymi panelami, stanowiącymi ażurową obudowę balkonów, chroniącą przed wiatrem i zacinającym deszczem. Panele wykonano z perforowanej stali galwanizowanej, a ich zróżnicowana geometria nadaje elewacji charakterystyczną migotliwość, widoczną zarówno z większej odległości, jak i z bliska. Nowe okna, sięgające od podłogi aż po strop, wysunięto poza obrys konstrukcji żelbetowej i zlicowano z termoizolacją. Od środka żelbet wyeksponowano w jego naturalnej postaci – stanowi element wystroju zarówno wnętrz ogólnodostępnych, jak i mieszkań Budynek zwieńczono jednokondygnacyjną nadbudową w konstrukcji stalowej, obłożonej szkłem refleksyjnym, dzięki czemu za dnia wydaje się ona rozpływać na tle nieba, natomiast nocą, podświetlona od środka, przypomina latarnię morską.

Apartamentowiec Chlebova w Gdańsku z pozwoleniem na budowę W miejscu dawnej piekarni na granicy Starego i Młodego Miasta w Gdańsku powstanie nowoczesny apartamentowiec według projektu sopockiej pracowni Roark Studio. Przy realizacji zostaną wykorzystane elementy pochodzące z rozbiórki historycznego budynku.
Rezydencja Łazienki Park w Warszawie Rozpoczęła się realizacja kolejnego apartamentowca w pobliżu Łazienek Królewskich. Budynek zwieńczony efektowną, zieloną pergolą zaprojektowała pracownia HRA Architekci.
Apartamentowiec przy ul. Za Bramką w Poznaniu Na poznańskim Starym Mieście rozpoczęła się realizacja apartamentowca według projektu biura Litoborski+Marciniak.
Apartamentowiec w Rzeszowie Biuro MWM Architekci zaprezentowało projekt budynku, który mógłby stanąć obok Pałacu Lubomirskich, jednego z najważniejszych zabytków Rzeszowa.
Nowy obiekt w kompleksie Dune Resort w Mielnie Wkrótce rozpocznie się realizacja kolejnego apartamentowca Dune Resort w Mielnie. Projekt budynku powstał w Studiu Architektonicznym Sietnicki.
Apartamentowiec nad Odrą we Wrocławiu W malowniczej okolicy dorzecza Starej Odry na wrocławskiej Różance powstaje budynek mieszkalny według projektu pracowni AP Szczepaniak